Hirdetés

Életmentő PlayStation3

|

A Sony konzoljai március közepe óta, az 1.6-os szoftverfrissítéssel vehetnek részt a SETI-hez hasonló elven működő, eloszott rendszerben, a Folding@Home-ban. A projekt célja a fehérjék összekapcsolódásának megértése és az ebből eredő betegségek jobb kezelése. Nem kisebb dolgokat keresnek, mint a rák számos fajtájának, az Alzheimer-kórnak és a Parkinson-kórnak a pontos okát és ellenszerét.

Hirdetés

Emellett a PS3 lelkét adó Cell-t be akarják vetni az orvosi 3D-s képalkotás terén is. Olyan rendszereket akarnak kifejleszteni, ami több vizsgálati módszer adataiból, pl. MRI-ből (mágneses rezonanciás képalkotás) és CT-ből (számítógépes rétegfelvétel) alkot meg egy egyesített háromdimenziós képet. Egy ilyen képen sokkal könnyebb lenne észrevenni például egy növekvő tumort.
Egyelőre ez tőlünk nyugatra is nehéz feladat: a jelenlegi rendszerekkel 7 órába is beletelik a kép megalkotása, ezért is gondolkodnak a feladatnak jobban megfelelő Cell alapú rendszerek beszerzésén.

Látva a nonprofit Folding@Home és a PS3 hatékony együttműködését a Sony elgondolkodott gépei üresjárati idejének kereskedelmi hasznosításán is: 50.000 db 20 GigaFlops teljesítményű egység összekötése már eléri az 1000 TeraFlops-ot. Összehasonlításul a legerősebb 500 gép listáját jelenleg vezető IBM szörny, a Blue Gene /L 367 TeraFlops-ra képes - igaz erre bármikor, míg a PS3-on menüből kell indítani a felhasználónak a 8 óráig tartó számítási szakaszt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)