Hirdetés

Elfogták az Ukrajnával kapcsolatos hírszerzési dokumentumok szivárogtatóját, a Steam-profilja buktatta le

|

A Nemzeti Gárda 21 éves hírszerzőjét az FBI őrizetbe vette.

Hirdetés

A Discord egyik szerverén hozták nyilvánosságra az amerikai hírszerzés több bizalmas dokumentumát, amelyek között többek között az USA és a NATO tervei is szerepeltek az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban. Az FBI ügynökei őrizetbe vették a 21 éves Jack Teixeirát, aki a Nemzeti Gárda hírszerzési részlegén dolgozott.

A fiatalembert azzal gyanúsítják, hogy ő töltötte fel a Discord Thug Shaker Central nevű szerverére - amelynek adminisztrátora is volt - a dokumentumokat. A Discord-szerver 20-30 felhasználója jellemzően fegyverekkel, rasszista mémekkel és videojátékokkal kapcsolatos tartalmakat osztott meg egymással, közülük sokan tinédzserek voltak, akik Teixeirát a vezetőjüknek tekintették.

Hirdetés

Sajtóértesülések szerint a bizalmas dokumentumok már hónapokkal ezelőtt felkerülhettek a szerverre, onnan a csoport egyik tagja osztotta azokat tovább egy másik fórumon, ahonnan hamar eljutott pár orosz nyelvű Telegram-csatornához, a 4chan-hez és egy Minecrafttal foglalkozó, jóval nagyobb Discord-szerverig is.

A Thug Shaker Central egyik, 17 éves tagja a New York Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy Teixeira nem akarta a széles nyilvánosság elé tárni a dokumentumokat, azaz nem állt szándékában a további terjesztés.

Ez a srác egy háborúellenes keresztény fiú, aki csak pár barátját akarta tájékoztatni arról, hogy mi folyik a világban. A csoportunk tagjai között akadnak olyanok, akik Ukrajnában élnek. Szeretjük a lövöldözős és háborús játékokat

- mondta a Discord-szerver egyik tagja.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Az ügyben eljáró egyik nyomozó szerint Teixeira magát buktatta le, a Steam-profilján keresztül. A profiloldalról ugyanis hamar el lehetett jutni a férfi Instagram-oldalára, ahol viszont a fotók alapján azonosítani tudták, hogy a kiszivárgott dokumentumokról készült képek kétséget kizáróan Teixeira gyerekkori otthonában készülhettek.

Az üggyel kapcsolatban egyelőre sok a kérdés, főként az, hogy a Nemzeti Gárda 21 éves katonája hogyan férhetett hozzá ennyi, szigorúan titkos besorolású irathoz. Egy tisztségviselő elmondta a Timesnak, hogy az amerikai kormányzat bizonyos tagjai, akiknek megfelelő hozzáférése van, gyakran kapnak titkosított dokumentumokat emailben, ezeket azonban gyakran automatikusan továbbítják más munkatársaiknak. Feltehetően így kerülhettek az iratok Teixeirához.

Az esettel kapcsolatban egyelőre sok a kérdés. Brad Smith a Microsoft elnöke egyébként nemrég arra figyelmeztetett, hogy az oroszok hasonló módszerrel, valamilyen gamer közösségbe beszivárogva próbálhatnak meg közelebb férkőzni a bizalmas iratokhoz. A Discord szóvivője pedig jelezte, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal a nyomozás során.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)