Hirdetés

Elhunyt a NES és a SNES atyja, Masayuki Uemura

|

A kultikus konzolok vezető tervezője 78 évesen vesztette életét.

Hirdetés

Masayuki Uemura neve talán keveseknek mond valamit, pedig nélküle biztosan másképp alakult volna számos játékos gyermekkora és egyúttal a Nintendo múltja is. Uemura a Sharp Corporation otthagyása után, 1971-ben kezdett a japán vállalatnál, eleinte Gunpei Yokoi és Genyo Takeda mellett dolgozott a Nintendo korai célba lövős megoldásán, a Laser Clay Shooting Systemen (később ez ihlette a közkedvelt Duck Huntot).

Majd 1977-től a cég átállt a konzolok gyártására, aminek ő került az élére. A mára már kultikussá vált Nintendo Entertainment System (NES) és Super Nintendo Entertainment System (SNES) konzolok vezető tervezője volt, és többek között olyan videojátékokat támogatott producerként, mint az Ice Climber, a Golf és a Soccer. 

Hirdetés

Uemura számításai bejöttek, a NES-ből (ami Japánban Famicom néven jelent meg) közel 62 millió példány talált gazdára, a SNES-ből pedig majdnem 50 millió fogyott. Bár a legendás fejlesztő 2004-ben visszavonult, tanácsadóként továbbra is segítette a Nintendo kutatási és mérnöki részlegét. Eközben a Ritsumeikan Egyetem professzorává vált, és videojátékokkal kapcsolatos kutatásokat végzett és tanított. 2020. február 26-án meglátogatta az Egyesült Királyságban megnyílt Nemzeti Videojáték Múzeumot és beszélt a karrierjéről, valamint azt nyilatkozta, hogy a Famicom összes sikerét és kudarcát a konzolok következő generációja örökli és viszi tovább. 

Masayuki Uemura a napokban hunyt el 78 éves korában. Számos játékipari szereplő megemlékezett róla a közösségi médiában, többek között a Super Smash Bros. készítője, Masahiro Sakurai is, aki elmondta, hogy a NES az a játékkonzol, ami a legnagyobb hatással volt rá.

Nyugodjék békében!

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)