Hirdetés

Elhunyt a személyi számítógép atyja, Dr. Ed Roberts.

|

Sokan - rosszul - úgy gondolják, hogy a PC kifejezés csak az X86 alapú, Windowst futtató számítógépekre vonatkozik.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy a PC szócska szinte "intézményesült" ezzel a kategóriával, azonban jelentése Personal Computer, tehát személyi számítógép.

Ebben a kategóriában olyan legendák is "indultak", mint a Commodore-64. Atari ST, Amiga, ZX Spectrum, Apple II. Mégis ki volt az, aki az egész forradalmat elindította? Most könnyen rávághatnánk, hogy az IBM, hiszen ők kezdeményezték az első személyi számítógépek kifejlesztését. Azonban a szakma Dr. Ed Robertset, az 1974-ben megjelent Altair 8800 alkotóját tartja a PC atyjának, hiszen az említett úr által kitalált és gyártott készülék volt az első, amely 1000 dollár alatti árával sok ezres eladásokat ért el - Intel 8080-as processzort használt.

Külön érdekesség, hogy akkora siker volt a gép, hogy két lelkes fejlesztőt - bizonyos Bill Gates és Paul Allen nevűeket arra motivált, hogy egy programozási nyelvet írjanak rá - a BASIC nevűt. A masina (két 4096 szavas bővítőkártyával) képes volt ezt futtatni, szemben 8008-as procival szerelt versenytársaival. Az Altair 8800 hatalmas előnye a maga korában a mai PC-kre is jellemző bővíthetőség volt - memória, soros, párhuzamos és egyéb kártyákkal is lehetett "javítani" képességeit.

Köszönjük, Dr. Ed Roberts, hogy elindította a PC-k forradalmát, nyugodjék békében mindörökké az égi operációs rendszerek között.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)