Hirdetés

Elhunyt Bernie Stolar, aki a PlayStation és a Sega Dreamcast elindításában is kulcsszerepet játszott

|

Egy igazi játékipari nagyágyú távozott közülünk, aki több nagy cégnél is letette a névjegyét.

Hirdetés

Egy újabb legendával lett szegényebb a videójátékos szakma, miután 75 éves korában elhunyt Bernie Stolar, a Sony Computer Entertainment America egykori alapító tagja és ügyvezető alelnöke. Stolar több mint 30 évet töltött a játékiparban, pályafutását 1980-ban kezdte egy árkád gépeket gyártó cégnél, ahonnan az Atari ezzel foglakozó részlegéhez került.

Itt aztán idővel az otthoni konzolok divíziójához helyezték át, a Sonyhoz való távozása előtt pedig ő vezette az Atari Lynx kézikonzol kifejlesztését. Új munkáltatójánál szerves részt vállalt az eredeti PlayStation sikerében, olyan címeket szerződtetve a platformnak, mint a Crash Bandicoot, a Ridge Racer vagy a Spyro the Dragon.

Hirdetés

Az örökmozgó vezető azonban nem horgonyzott le a Sonynál, karrierje következő fejezetét a Segánál írta, ahol a több szempontból is korszakalkotó, de üzletileg bukásnak bizonyuló Dreamcast fejlesztését vezette, és megszerezte a vállalatnak a 2K Sports-szériát jegyző Visual Concepts csapatát, amely 2005-ben 24 millió dollárért került a Take-Two Interactive-hoz.

1999 decemberétől Stolar már a Mattelnél serénykedett, ahol elsősorban a Barbie-videójátékok sikerével hagyott nyomot. Pályafutása utolsó szakaszában megfordult a játékon belüli hirdetésekre specializálódott Adscape Mediánál, az azt felvásárló Google-nál, a GetFugunál és a ZOOM Platform igazgatótanácsában is. A halála okát nem hozták nyilvánosságra.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)