Hirdetés

Elveszi a bevételüket a YouTube, kiborultak a játékstreamerek

|

A YouTube visszamenőlegesen demonetizálja a tartalomgyártók videóit, és a közösségnek kellett kiderítenie, mi ennek az oka.

Hirdetés

A Google tulajdonába tartozó YouTube az elmúlt években mindent elkövetett, hogy csábító alternatívát kínáljon a Twitch helyett a játékokra koncentráló videósoknak, s habár a dedikált YouTube Gaming-programot végül be is kellett szántania, rengeteg népszerű tartalomkészítő érzi otthon magát a platformon. Most azonban valósággal háborog a YouTube-on aktív közösség, a videómegosztó ugyanis a lehető legszerencsétlenebb módon kéri számon az új felhasználói szabályzatának betartását.

A történet egész pontosan tavaly novemberben vette kezdetét, amikor is a YouTube lényegi szigorításokat eszközölt a káromkodást és az erőszakot érintő irányelveiben. A korábbi regula értelmében a platform csak a valóélet-beli erőszakot tiltotta, a játékokban ábrázoltat nem, az olyan "enyhe káromkodásnak" minősített kifejezéseket, mint a "szar" és a "ribanc" (shit, bitch) pedig szabadon lehetett használni akár a videók első 30 másodpercében is.

Hirdetés

Az őszi szigorítás óta viszont már a játékbeli erőszak ábrázolása is a bevételek elvesztéséhez vezethet, az enyhe káromkodások kategóriáját pedig eltörölték, így akár egy "segg" (ass) elejtése is az adott tartalom demonetizálását eredményezheti, amennyiben az az első 8 másodpercen belül hallható. Az első 8 másodperc után ugyan továbbra is szabad a káromkodás, de ha az "az egész videó alatt tartósan" fennáll, a platform ugyancsak megvonhatja az adott feltöltésből származó bevételeket.

Az már alapból megérne egy elemzést, hogy ezek a szigorú előírások vajon mennyire lehetetlenítik el a nem-szkriptelt tartalmakban utazó gaming videósok munkáját, a felháborodást azonban az váltotta ki, ahogyan a YouTube elkezdte számon kérni a regulák betartását. A helyzetet jól összefoglalja a 2,76 millió feliratkozóval bíró Daniel Condren, azaz RTGame beszámolója, aki a napokban egy közel 20 perces videóban mesélt a hányattatásairól.

Az ír videós Best of 2022-es válogatását december 25-én minden figyelmeztetés vagy magyarázat nélkül megjelölte és korhatárosra állította a platform, ami ellen ő a rendelkezésre álló fellebbezési rendszer segítségével tiltakozást nyújtott be, ám azt 10 percen belül vissza is utasították. Ezt követően valóságos cunami indult el, Condren beszámolója szerint számos további videójával is hasonlóan járt, s minden esetben hiába fellebbezett a demonetizáció ellen.

A YouTube viszont még ezen a ponton sem magyarázta el a döntések okát, így RTGame csak akkor tudta meg, hogy az új szabályok betartatása áll a háttérben, amikor sikerült közvetlen kapcsolatba kerülnie a videómegosztó egy munkatársával. A kommunikáció átláthatósága tehát finoman szólva sem az igazi, a helyzet kellemetlenségét pedig tovább súlyosbítja, hogy a szolgáltató visszamenőlegesen kéri számon az új irányelveket a tartalomgyártókon.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

A YouTube képviselője megerősítette Condrennek, hogy ez nem tévedés:

"Mint azt Ön is tudja, a platformon elérhető minden tartalomnak követnie kell ezeket az irányelveket, függetlenül attól, hogy mikor töltötték fel, vagy mikor vezették be a szabályzatot. Szeretném megragadni az alkalmat arra is, hogy megosszam, hogy a rendszereinket folyamatosan frissítjük, ami azt jelenti, hogy az olyan tartalmakat, amelyek megsértik bármelyik irányelvünket, a rendszerünk bármikor azonosíthatja a platformra való feltöltésük után. Hasonlóképpen, a YouTube-ra való feltöltés után a nézők bármikor jelenthetik a tartalmakat, és ezeket a YouTube csapatai meg is fogják vizsgálni."

Magyarán minden erőszakos játékokat feldolgozó gaming videós, vagy bárki, aki a korábbi szabályoknak megfelelően enyhének számító káromkodással kezdődő anyagokat töltött fel, most joggal tarthat tőle, hogy a rendszer hirtelen demonetizálja a tartalmaikat, súlyos rést ütve a bevételeiken. Daniel Condren esete pedig nem egyedi, számos youtuber panaszkodik ugyanerre, elég csak rákeresni a "YouTube demonetization" kifejezésre.

Aki pedig abban reménykedne, hogy a videók utólagos szerkesztésével visszaszerezheti a monetizációt, sajnos csalódnia kell, Condrent ugyanis arról is tájékoztatták, hogy ezzel a módszerrel nem kapható vissza a már elvesztett státusz. RTGame most azt mondja, hogy a történtek hatására egy kis szünetet fog tartani a munkában, és azt is át kell gondolnia, hogy teljesen elhagyja-e a platformot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)