Hirdetés

Enermax MODU87+ 600 W - 80 Plus Gold minősítésű újdonság

|

Az elmúlt évek során sokan csalódhattak bizonyos tápgyártókban. Az Enermax-szal kapcsolatban azonban kevés negatív véleményt hallani, sokan nem is hajlandók más márkást választani. Talán nem véletlenül...

Hirdetés

Régi visszatérő vendég a GameStarhoz az Enermax. Leszámítva a múlt héten bemutatott noteszgépes kiegészítőket, igen rég találkoztunk a jól ismert márkanévvel felvértezett terméket, ha emlékeim nem csalnak csupán egy Revolution 85+ tápegység szerepelt valamelyik papíros Mélyvízben. Az említett széria továbbra is a csúcskategóriában versenyez, a legerősebb változat összteljesítménye nem kevesebb, mint 1250 watt. Az igazán tehetősek már mehetnek is vásárolni, akik viszont valami kevésbé drágára vágynak, ellenben szükségük van a gyártó által garantált minőségre, vessenek egy pillantást a MODU87+ termékcsaládra.



Az év elején bejelentett, majd a március elején megrendezett CeBIT-en kiállított új, kifejezetten magas hatásfokú üzemre tervezett tápokból összesen hatféle teljesítményű egyed létezik, a skála 500-tól 900 wattig tart. Kis érdekesség, hogy a 700 wattos típusból kétféle létezik, a különbséget mindössze az ATI CrossFireX vagy az NVIDIA SLI tanusítvány megléte jelenti. A nálunk vendégeskedő családtag eggyel kisebb teljesítménylépcsőt képvisel, egészen pontosan a 600 wattos tápok versenyébe kíván beleszólni. Ugyan a pontos árát még nem ismerjük, mivel jelenleg is bevezetés alatt áll az egész termékcsalád, de azt már most elmondhatjuk, hogy nem a kategória alján fog elhelyezkedni a 600 wattos variáns, sőt, véleményünk szerint az egyik legdrágább típus lesz a hazai számítástechnikai piacon.

Mert megérdemlitek


Ezen azonban vélhetően senki nem lepődik meg, kiváltképp azok nem, akik valaha használtak már Enermax tápegységet. A megboldogult Noisetaker széria tagjai annak idején nagyon sok felső kategóriás gépben kaptak lehetőséget, még jómagam is használtam egy 370 wattos "belépőszintű" modellt. Szó sincs arról, hogy itt valami "életérzés" alakulna ki, csupán a felhasználói visszajelzések azt mutatják, hosszú távra az Enermax tápjai jelentik az egyik legjobb választást.



A MODU87+-szal kapcsolatban leginkább az az érzésünk, hogy csak azért készült, hogy a gyártó megmutathassa, a 80 Plus Gold minősítés megszerzése sem lehetetlen számukra. A feladat teljesítve, ráadásul aki nem kedveli a moduláris kábelelrendezést, a Pro87+ tápok jóvoltából is kihasználhatja a magas hatásfokot. A Gold plecsni nem mást jelent, mint hogy a tápegység 20, 50 és 100 százalékos terhelés alatt legalább 87, legfeljebb pedig 92 százalékos hatásfokra képes. Tehát pl. 300 wattos terhelés esetén, 92 százalékos hatásfokkal számolva körülbelül 26 wattnyi energia megy "kárba" hő formájában. Ezzel az értékkel remélhetőleg mindenki meg tud barátkozni.



Mint említettem, illetve ahogy a termék nevéből is látszik, moduláris kábelcsatlakozással érkezik a MODU87+, egyedül a fő tápkábelek vannak fixen rögzítve. A két piros aljzatra a dobozban külön csomagolt PCIe tápkábelek köthetők, amelyek összesen négy darab 6+2 tűs csatlakozót adnak. Nem véletlen tehát az ATI CrossFireX tanusítvány, a 600 wattos modell is képes elegendő energiával ellátni a párba kötött közép vagy felső kategóriás Radeonokat. Az ATI-s tanusítvány természetesen nem jelenti azt, hogy az NVIDIA SLI rendszerekkel nem működne együtt a MODU87+, bátran rá lehet kötni a GeForce párokat is. A fekete aljzatokba a megszokott periféria aljzatokat illeszthetjük, a MODU87+-hoz összesen 8 SATA és 8 molex tápcsatlakozó jár.

A használaton kívüli kábeleket külön szütyőben tárolhatjuk, nem szükséges újra elcsomagolni őket. Kis figyelmesség a gyártó részéről, hogy a fali csatlakozóból érkező kábel védelmére is ügyel, pontosabban annak véletlen kihúzása, kirántása ellen kínál megoldást. Egy kis fém kallantyút kell beilleszteni a táp hátuljába, mely elvileg pont annyira rögzíti a kábelt, hogy az ne csússzon ki, mikor épp páros lábbal beleakadunk, és gondolkodás helyett végtagjainkkal rángatjuk. Bevalljuk, nem próbáltuk ki ezt a kis megoldást, de mindenesetre ötletes szerkezet, jár a piros pont érte.

Csendben, hűvősen, erősen

Az arany színű, 13,9 centiméter átmérőjű ventilátor papíron igen jó paraméterekkel bír, 50 százalékos terhelésig (25 Celsius fokos környezeti hőfok mellett) pl. csak 330 fordulaton üzemel percenként, ami szinte hangtalanná teszi az eszközt. A gyártóra jellemző megoldás a gép kikapcsolását követően is működő légkavaró, amely segít abban, hogy minél gyorsabban eltávozzon a gépházban rekedt meleg levegő. Pontosan nem lehet meghatározni, mennyi ideig üzemel a ventilátor, a gyártó is csak intervallumot ad meg. Nyilván terheléstől és a keletkezett hőmérséklettől függ, meddig üzemel a ventilátor.

Nem esett még szó a száraz teljesítmény adatokról. A 600 wattos összteljesítmény persze ismert, a fő komponensek kiválasztása során legfontosabb tényezőként számon tartott 12 voltos ágak adatairól azonban eddig hallgattunk. Nos, minden egyes MODU87+ három 12 voltos ággal rendelkezik, amelyek egyenként legfeljebb 25 amperrel terhelhetők. A 600 wattos típus esetén ez az áramköri rész legfeljebb 50 ampert visel el (600 W), tehát érdemes ennek tudatában megtervezni a számítógép felépítését. Az aktív PFC mellett természetesen minden olyan védelem is megtalálható a tápban, ami megóvja magát az eszközt és a számítógépet is, de úgy vélem, ezen senki nem lepődik meg egy ilyen tápegység kapcsán.

Türelem Modu+-t terem


Az Enermax tápegységeket forgalmazó Bluechip egyelőre nem tudott árral szolgálni számunkra, de ígéretük szerint hamarosan megjelenik kínálatukban a termékcsalád. A 625 wattos MODU82+ árából kiindulva cikkünk tárgya várhatóan 40000 Ft körüli árcédulát kap majd, ami elsőre soknak hangzik (talán még másodikra is), ennek ellenére mégis érdemes észben tartani, mint korrekt felszereltségű, minőségi alkatrészekből összerakott, hosszú távon is üzemképes, erős tápegységet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)