Hirdetés

Erős gépet olcsón - 20 ezer forintos processzorok

|

Ha processzor vásárláson töröd a fejed, de szűkösebb keretből kell gazdálkodnod, akkor most jól figyelj. Megmutatjuk neked, hogy mibe érdemes fektetni a pénzed.

Hirdetés

Nagyon jó érzéssel tölt el minket, ha sikerül minden más ajánlatnál jobb ár-érték arányú eszközt találnunk a piacon - kicsit úgy érezhetjük, túljártunk a marketingesek és kereskedők eszén. Ez különösen igaz a számítógépek és azon belül is a processzorok világában; azt már megtanultuk, hogy a felhasználók 99 százalékának nem érdemes az elérhető legerősebb processzort választania, a filléres ajánlatokat böngészve pedig nagyon résen kell lenni, mert azok között sok az elfogadhatatlanul gyenge darab. Ezek után kényelmes lenne azt javasolni, hogy válasszunk a középmezőnyből, ám a legvonzóbb ajánlatok nem is ezek, hanem még bőven az olcsó, alsó kategóriás modellek között vannak - 20 ezer forint környékén már "komoly" CPU-kat ajánlanak a cégek. Természetesen a két cég az Intel és az AMD, amelyek két, egymástól eltérő architektúrára épülő processzort kínálnak ugyanabban a szegmensben, ugyanannyiért.

A lélektani határon

Legyen szó belépőszintű családi gépről vagy költséghatékony játék-PC-ről, húszezer forint még éppen az az összeg, amennyit ki tudunk, és ki is akarunk adni egy processzorra. Ezen az árszinten jó néhány ajánlatot találunk, ha átböngésszük a kínálatot, mégis két modell az, amely igazán izgalmas, és valamilyen szinten egyedi a mezőnyben. Ahogy azt már megszokhattuk, a CPU-választással egyben az adott platform mellett is letesszük a voksunkat, így ezt a döntést érdemes alaposan megfontolni. Az Intel Pentium családjába tartozó G3258-as processzorral a cég a Pentium márka fennállásának 20. évét ünnepelte tavaly, ezért némi extrával is meghintette a húszezer forintos Anniversary modellt. Az AMD nem ünnepel ugyan, ennek ellenére érdekes, integrált Radeon grafikus chip nélküli processzort adott ki egy olyan platformra, amely eredetileg az integrált grafika népszerűsítésére született. A régóta jól ismert és sokak által kedvelt Athlon család X4 860K modelljéről van szó, amelyből kimaradt a Radeon GPU, viszont minden mást érintetlenül hagyott benne az AMD.

Intel ünnepi kiadás

A G3258 szokatlan számozás, némileg kilóg a sorból, és ez jól mutatja az adott modell különlegességét is. A Haswell-alapokra épülő Pentium a kategóriájában megszokott korlátokat ugyan nem rázta le, azonban az Intel a szorzóáramkört nem fixálta, ezzel tisztelegve a húsz éve kitartóan kísérletező, tuningoló PC-tulajok előtt. A közel egyéves processzor 22 nm-en készül, dupla magos, és nem kapott sem Hyper-Threading technológiát, sem Turbó mód nem pörgeti fel órajelét. Hiányzik az AVX utasításkészlet-kiegészítés és az AES-NI hardveres gyorsítása is, sőt, az órajel sem kimondottan magas.

Amit ellenben kapunk, az egy alapszintű (értsd: 3D-re alkalmatlan) Intel HD Graphics videovezérlő, továbbá viszonylag alacsony, mindössze 53 wattos TDP-mutató. A memóriavezérlőn is gyengített az Intel, így DDR3-1333 szabványt támogat a CPU. A papírformát nézve nem túl acélos az Intel Pentium G3258, azonban ne felejtsük el, hogy a Haswell magok IPC (Instructions per Clock)-mutatója nagyon jó, az architektúra hatékony, és a szabadon állítható szorzóval akár 4 GHz fölé is emelhetjük az órajelet egyetlen kattintással.

Radeon nélkül az élet

Az FM2+ csúcsmodelljéhez, az A10-7850K APU-hoz (Accelerated Processing Unit) képest feleannyiba kerül az Athlon X860K, pedig a processzoroldalról nézve a két modell tökéletesen megegyezik egymással, csupán az Athlonból kimaradt az integrált Radeon. Ez nagyon jó hír: a processzor négymagos, 3,7/4 GHz-en jár (van turbó mód), az integrált DDR3-2133-as RAM-vezérlő erős, az összes modern utasításkészlet-kiegészítést megkapjuk, és a fogyasztás is kordában tartható. Ugyanakkor az AMD Kaveri magjai nem olyan hatékonyak, mint az Intel Haswellje, és a nyitott szorzóáramkör ellenére az órajelet sem lehet 5 GHz fölé emelni, vagyis a helyzet roppant kiélezett.

Túlpörgetve minden egyszerűbb

Elsőként alapjáraton teszteltük a két processzort, és igen érdekes eredményre jutottunk. Azoknál a számításigényes programoknál, melyeknél a magok száma számít, vagy egy-egy modern utasításkészlet-kiegészítés is szerepet játszik, az Athlon földbe döngöli a gyengécske, kétmagos Pentiumot. Elég csak a Cinebenchet, a WinRAR-t vagy az AIDA64 CPU/FPU-méréseket megnézni. Aki titkosítani szeretné tárolóit, szintén ne válasszon Pentiumot, mert az AES-NI hardveres támogatása nélkül igen harmatos a sebesség. Ugyanakkor mi nemcsak erre voltunk kíváncsiak, hanem egy Radeon R9 285 videokártyával kiegészítve a két olcsó processzor játékok alatti teljesítményét is megvizsgáltuk. Túlzottan nagy eltérést egyik játéknál sem tapasztaltunk, de a tendencia tisztán látszik: a Haswell magok jobb egyszálas hatékonysága fontosabb, mint az Athlon négy magja. Az Intel Pentium G3258-as rendszeren a játékok pontosan olyan gyorsan futottak, mint az athlonos rendszeren. A következő lépés a tuning volt, ahol a G3258-at egyetlen beállítással sikerült 4,4 GHz-en stabilizálnunk, a versenytársnak pedig 4,2 GHz volt a csúcsa. A Pentium megtáltosodott a tekintélyes órajelemeléstől: rendre, minden játékban megelőzte a tuningolt Athlon konfigurációt, miközben maximális fogyasztása még mindig nem emelkedett az AMD rendszernél mért érték fölé.

Összegzés

Tekintve, hogy a két processzor ára között egy-két ezer forint van, nem az ár dönt majd választáskor. Az Athlon X4 860K kiváló processzor fejlett alapokkal és kategóriájában jó, négymagos teljesítménnyel, de fogyasztása magas, a dual core processzorokra optimalizált játékok közben pedig a kevésbé hatékony, egyszálas feldolgozást nem ellensúlyozza a négymagos felépítés. Mindehhez elérhető árú, jól felszerelt platform társul. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy ennél erősebb CPU-t erre a platformra jelenleg nem kapunk. Ebben a tekintetben AMD-vonalon jobb választás a 22 ezer forintos FX-4300-as, négymagos processzor, amely számítási teljesítményben nagyjából hozza azt, amit az X4 860K, de később sokkal erősebb CPU-ra is válthatunk az AM3+ platformon.

A Pentium G3258-cal az Intel ünnepel, és nekünk is minden okunk megvan erre: 20 ezer forintért pont azt nyújtja ez a processzor, amire a legtöbb felhasználónak szüksége van. A Haswell alapok bizonyítottan hatékonyak, az alacsony órajelet pedig tényleg szinte bármilyen alaplapban egyetlen beállítással és olcsó CPU-hűtővel is felemelhetjük 4 GHz fölé, miközben a fogyasztás drasztikus megugrásától sem kell tartanunk. Az LGA1150 platformon ráadásul ez még csak az alsó szegmens, ezt a CPU-t bármikor leválthatjuk látványosan erősebb, négymagos modellre is. Ám mielőtt mindenki a G3258-at választaná, fontos leszögeznünk, hogy ez egy gyenge processzor hiányos szolgáltatásokkal, így már alapjáraton is sokkal erősebb nála egy Core i3, amit nagyjából 30 ezer forintért kapunk meg. Aki játék-PC-be választ 20 ezer forintos processzort, Radeon R9 270X-ig vagy GTX 760-ig nyugodtan elmehet VGA-kártyában, de egy GTX 960/R9 285 mellé már erősebb CPU dukál.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)