Hirdetés

Nem való nőknek az Escape from Tarkov?

|

Egy újabb játékfejlesztő kénytelen megtanulni a leckét, miszerint nem csak az fontos, amit kommunikálunk, hanem az is, ahogy tesszük.

Hirdetés

Nagy népszerűségnek örvend hc-játékosok körében az orosz fejlesztésű Escape from Tarkov, amely ránézésre FPS, ugyanakkor szerepjátékos elemeket is tartalmaz. Egyelőre még kimondottan multiplayer fókuszú az alkotás, de idővel sztorimóddal is tervezik bővíteni. Utóbbi nem mai hír, és nem is emiatt foglalkozunk ismét a játékkal. Annak oka, hogy megint a sajtó kereszttüzébe került nem más, mint az átgondolatlan céges kommunikáció, amire a Battlestate Games mindjárt két példával is tud szolgálni.

Hirdetés

Az ügy előzményeként Pavel Gyatlov, a fejlesztőcsapat tagja adott egy ismét publicitást kapott interjút a gamescom 2016-on a wccftech munkatársának, amelyből a következőképpen fest az egyeseket felháborító, másokat szimplán csak megmosolyogtató rész:

Kérdés: "Gondoltatok játszható női karakterekre?"
Válasz: "Felmerült, de arra a következtetésre jutottunk, hogy a nőket nem engedik háborúzni."
Kérdés: "De hát napjainkban már szolgálnak nők a fegyveres erőknél..."
Válasz: "Egyetértek, hosszas vitát folytattunk a kérdésről, és úgy találtuk, hogy a nők nem tudnának megbirkózni akkor mértékű stresszel. Itt kizárólag harcedzett férfiaknak van hely."

Ennek már három és fél éve, tehát mostanra mindenki megfeledkezett volna a történetről, de a Battelstate Games Twitterfiókját kezelő kolléga úgy érezte, muszáj pontot tennie az ügy végére. Így sikerült:

Mégis lesznek nők a játékban kereskedők és bizonyos történetszálak során kulcsfontossággal bíró NPC-k szerepkörében, ugyanakkor egyiküket sem fogjuk irányítani, mert, mert nem és kész. A kifogások sora a játék lore-jától mindaddig a pluszmunkáig terjed, amit a játszható női karakterek beépítése róna a csapatra.

Tegyük hozzá, hogy ettől még nem lesz több vagy kevesebb sem az Escape from Tarkov, sem bármelyik másik játék. Nincs azzal az égadta világon semmi baj, ha végül enélkül a választási lehetőség nélkül kell boldogulniuk a játékosoknak, ami problémás, az a kommunikáció módja, mert biztos, hogy létezik értelmesebb és elegánsabb indoklás is annál, mint hogy semmi helyük a nőknek a háborúban, vagy hogy túl sok munkát jelentenének.

Ti mit gondoltok?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)