Az ESRB szerint a lootdobozos rendszerek nem számítanak szerencsejátéknak

|

Sokan úgy gondolják, hogy a valódi pénzért megvehető loot dobozoknak fel kéne vinniük az őket tartalmazó játékok korhatárbesorolását, mivel a nyitogatással gyakorlatilag szerencsejátékozunk, de a besorolásokat végző bizottság nem ért egyet velük.

Minden nap új kedvezmények várnak az 576 Adventi Naptárban! Hirdetés

Az idei év kikerülhetetlen trendje, hogy fizetős loot dobozok kerülnek teljes árú játékokba is. Ez a motívum annyira feltűnő az őszi játékmegjelenésekben, hogy egyesek szerint a játékok korhatári besorolását végző szervezetnek is be kéne avatkoznia. A Kotaku megkeresésére válaszolt is az Amerikában illetékes ESRB, de nem biztos, hogy mindenki egyetért majd a válaszukkal.

Hirdetés

A szervezet képviselője meg is indokolta, miért nem emelik fel a loot dobozok jelenlegi formája miatt egy játék korhatári besorolását sem.

"Az ESRB nem tartja a loot dobozokat szerencsejátéknak. Ugyan megvan a véletlenszerűség ezekben a mechanizmusokban, a játékos garantáltan kap valamilyen játékbeli tartalmat (akkor is, ha olyat, amire nem vágyott). Hasonlónak gondoljuk őket a gyűjtögetős kártyajátékokhoz: néha kinyitsz egy olyan holografikus kártyát, amit régóta szerettél volna, míg máskor olyan kártyákat kapsz kizárólag, amik már megvannak."

Tehát mivel nincs olyan eset, amikor a játékos nem nyer semmit, nem alkalmazzák a korhatári besorolást módosító sem a "valódi szerencsejáték", sem a "szimulált szerencsejáték" címkét. A lootdobozok szerencsejátékká nyilvánítását egyébként sok iparági kommentátor és rajongó is arra alapozná, hogy hasonlóan jutalmazza a játékosokat és hasonló ingereknek teszi ki őket, mint a szerencsejáték. Ezért úgy gondolják, a szerencsejáték-függőségre hajlamos játékosokból nem éppen etikus módszerekkel csalnak ki pénzt a loot dobozokat beépítő kiadók.

Nem kizárt, hogy a lootdobozok új hulláma hoz valamilyen jogi vagy szabályozási lépést (akár az európai szervek részéről), mindenesetre ez az év valószínűleg döntő lesz annak a kialakulásában, hogyan jelennek meg majd a hasonló rendszerek a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!