Hirdetés

Ezek voltak 2020 legjobb játékai szerintetek

|

Idén is a ti voksaitok döntöttek a sorrendről, ahogy az utóbbi években minden alkalommal.

Hirdetés

Nehéz értékelni 2020-at, nem csak önmagában, videojátékok szempontjából is. Mi azért tettünk egy kísérletet, itt olvashatjátok szerkesztőségünk véleményét az idei legjobb játékokról, és persze a legnagyobb csalódásokat is számba vettük. De mit ér az évértékelés, ha a tisztelt közönség nem kap szót?

Ez alkalommal 16 kategória - köztük a legnagyobb csalódás és a legjobb játék - jelöltjeit bocsátottuk szavazásra, és mivel nem lehettünk biztosak benne, hogy egyetértek a jelöltjeinkkel, emiatt megadtuk a lehetőséget, hogy akár olyan játékot is támogassatok, amelyiket mi nem választottuk volna be az élvonalba. Ízlésről vitát folytatni különben is parttalan lenne, azt hiszem, ebben talán mindannyian egyetértünk.

Külön öröm, hogy dacára a karácsonyi elfoglaltságoknak (úgymint sütés-főzés, takarítás, fadíszítés, lakomázás és ajándékozás, esetleg rokonlátogatás) rengetegen (közel 4000 szavazó lett) szakítottatok időt kedvenceitek megnevezésére, és a végső sorrend kialakítására. 

Hirdetés

Legjobb FPS/akciójáték

Tavaly vontuk össze először a belső nézetes lövöldék és a sztenderd akciójátékok kategóriáit egyetlen közös halmazba, és akkor rebootként is értelmezhető Call of Duty: Modern Warfare diadalmaskodott. Volt is rá esély, hogy ismét egy CoD nyakába kerüljön az aranyérem, ám a Black Ops Cold Warnak be kellett érnie az ezüsttel, és igazából kevésen, mindössze 0,8 százalékponton múlott, hogy megőrizze pozícióját a Half-Life: Alyx előtt. Noha mindkettőt szerettük, a szavazatok száma alapján a Hades, és a Nioh 2 nem tudott a dobogó közelébe férkőzni, arról pedig még csak nem is ábrándozhattak, hogy megszorongatják a kategóriát magabiztosan, 45,1 százalékos támogatottsággal nyerő Doom Eternalt, mely úgy tépte szét puszta kézzel a konkurenseit, akárcsak a Doom Slayer a pokol démonait.

Legjobb akció-kaland

Ha létezik műfaj, amelynek a Sony a koronázatlan királya, akkor az vitathatatlanul az akció-kalandjátékoké. 2020-ban ráadásul két nehéz súlyú versenyzőt is a ringbe küldött a kiadó az újonc Ghost of Tsushima és a The Last of Us Part II képében. Előzetesen úgy kalkuláltunk, hogy az érzelmileg megviselő, ám a rajongókat megosztó posztapokaliptikus bosszúdráma és az Assassin's Creedekből sokat merítő szamurájkaland párharcán múlik majd a kategória elsősége, és nem is kellett tévednünk. Végül az ismertebb brand kerekedett felül, de a mongol invázió krónikájának sincs miért szégyenkeznie. Kettejük mellé még az Ori and the Will of the Wisps fért oda orrhossznyival - csupán néhány szavazattal - megelőzve az Immortals Fenys Risingot, és szépen lehagyva a Marvel's Spider-Man: Miles Moralest.

Legjobb szerepjáték/akció-szerepjáték

Volt miből válogatniuk a komplex karakterfejlesztést, a nagyívű és szerteágazó történetmesélést és az izgalmas fantáziavilágok felfedezését mindennél jobban élvező játékosoknak. A klasszikus Falloutokat idéző Wasteland 3 (2,7%) bizonyította, hogy jó üzletet csinált a Microsoft az inXile felvásárlásával, a Final Fantasy VII Remake (7,3%) láttán pedig senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy van értelme modern tálalásban feleleveníteni a régi sztorikat, és ugyanez elmondható a teljesen megújult Demon's Soulsról (13,7%) is. Az egyre szerepjátékosabb Assassin's Creed vikinges körítése sokak tetszését elnyerte, így a Valhalla (27,1%) végzett a második helyen. Eivor kalandja sem tudta azonban megszorongatni a Keanu Reeves alakításából sokat profitáló Cyberpunk 2077-et, mely könnyedén besöpörte a szavazatok felét. Úgy tűnik, a GameStar olvasói, minden hibája ellenére is szeretik a játékot, és bíznak benne, hogy idővel úgy fog tündökölni, ahogy a megjelenés napján illett volna.

Legjobb coop/multiplayer

Hagyományosan a lövöldék örvendenek a legnagyobb népszerűségnek a többjátékos élményeket hajszoló gamerek körében, és idén is egy FPS vitte a prímet a battle royale zsáner észvesztő tempóban száguldó vonatára még épp időben felkapaszkodott Call of Duty: Warzone (35%) képében, ugyanakkor egészen más jellegű alkotások is népes rajongótáborra tettek szerint a karanténban. A nyáron berobbant Fall Guys (20,9%) vicces tömegjeleneteit idővel intrikára és hátba szúrásra cseréltétek, de a már korábban megjelent, ám a köztudatba csak tavaly bekerült Among Us (29,6%) mellett kapott némi szeretetet tőletek az idegeinket kellemesen megnyugtató Animal Crossing: New Horizons (9,1%). A Warzone-hoz mérten viszonylag kevesen értékeltétek a Valorant (4,2%) újdonságait, ám támogatottsága így is kiemelkedő a szintén idei Hyper Scape-hez képest, ami senkinek sem jutott eszébe. Nos, épp ezért hagytuk ki a jelöltek közül.

Legjobb stratégiai/tycoon játék

Zártak már sokkal rosszabb évet is a világot karosszékük biztonságából számtalanszor leigázó játékosok, akik az elmúlt hónapokban megtapasztalták, mennyire kielégítő érzés, amikor csapataikat retrofuturisztikus dizájnú, dízelmeghajtású lépegetők erősítik az Iron Harvest harcmezején, és porig rombolták Kis-Ázsia legpompásabb városának falait az egy teljes napon át ingyenesen osztogatott A Total War Saga: Troyban. Bár mindkettő adott rá okot, hogy szeressük, az érmesek küzdelmébe nem szólhattak bele, amely három, egészen eltérő alkotás között zajlott. A harmadik helyen zárt Gears Tactics a modern XCOM-ok fogásait leste el és fejlesztette tovább, a másodikként végzett Desperados III a Commandos szériáig visszakövethető zsáner receptjét tökéletesítette, míg a Crusader Kings III a grand strategy játékok gondosan csiszolt stílusjegyeibe szerepjátékos elemeket vegyítve érdemelte ki elismerésünket, rajongásotokat és nem utolsósorban a neki járó koronát.

A cikknek még nincs vége, az eredményismertető folytatódik a következő oldalon!

Oldalak: 1 2 3 4

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)