Hirdetés

Ezek voltak 2021 legjobb játékai szerintetek

|

Most is, mint minden évben, az általatok leadott szavazatok határozták meg a sorrendet.

Hirdetés

Itt az ideje, hogy ti is megismerjétek a december 18. és 31. között futott közönségszavazás eredményét. Az év játékát is beleértve összesen 16 kategória jelöltjeire lehetett voksolni, mindössze a VR-játékok kategóriáját váltotta fel kalandjátékoké, más egyeben nem módosítottunk.

Köszönjük mindenkinek, aki nem sajnálta az időt arra, hogy végigmenjen a jelölteken, és minél több kategóriában (nem volt kötelező mindegyikben) rábökjön személyes kedvencére, vagy ha nem találta a nomináltak között, akkor az egyéb opciót választva megnevezze azt. Így jöhetett létre a végső sorrend, ami nem feltétlenül egyezik a szerkesztőség toplistájával, de ez nem is baj. Sokkal unalmasabb lenne a világ, ha folyton mindenben egyetértenénk, és nem lehetne kulturált keretek között vitázni a kommentek között.

Hirdetés

Legjobb FPS/akciójáték

Mi sem tükrözi egyértelműbben hogy ismét hullámvölgybe került a CoD, hogy míg 2019-ben a Modern Warfare nyerte a kategóriát, rá egy évre a Cold Warnak már csak épp hogy sikerült megcsípnie a második helyet, most viszont a csalódást keltő kampánya miatt a Vanguardot még arra sem találtuk alkalmasnak, hogy jelöltként indítsuk. Ti sem szavaztatok rá nagy számban, akárcsak a Battlefield 2042-re. Emiatt az időhurkos Deathloop, a Giancarlo Espositót szerepeltető Far Cry 6 és a hajszálra pontosan ugyanannyi szavazatot gyűjtő, szintén időhurkos, de a kihívás kedvéért roguelike elemekkel feldobott Returnal között dőlt el, hogy melyikük fér még fel a dobogóra. Kevésen múlott ugyan, de a szakadék széléről az utolsó pillanatban visszafordított Halo Infinite nyakába akasztottátok az ezüstérmet, amelynél végül kétszer több voksot kapott a Resident Evil Village. Megértjük, Lady Dimitrescu csáberejének nehéz ellenállni.

Legjobb akció-kaland

Tavaly nem rukkolt elő a védjegyének számító filmszerű, történetközpontú single-player akció-kalanddal a Sony, így más istállók versenyzőinek is teremhetett babér. A Nintendo a kiváló Metroid Dreadet állította rajtvonalhoz, amelynek sikerült is lehagynia a SEGA Lost Judmentjét, ám a dobogósokkal már nem bírta tartani a lépést. A felsőház tagjai furfangos trükköktől sem riadtak vissza: a Hitman III főhőse, a 47-es ügynök például kopaszra borotválta a fejét, amitől áramvonalasabb lett, de még így sem tudott előrébb osonni a harmadik helynél. A Kena: Bride of Spirits lehengerlő cukiságára csakis a világ egyik legismertebb brandjének hátszelét élvező szuperhőscsapat talált ellenszert: jól megírt sztorit, szórakoztató játékmenetet és fergeteges humort. Máskor is jöhetnének hasonló játékok, mint a Marvel's Guardians of the Galaxy.

Legjobb szerepjáték/akció-szerepjáték

Aligha fogják a nyugati stílusú szerepjátékok kedvelői a 2021-es esztendőt a legerősebbek között emlegetni, ezzel szemben a JRPG-k rajongói viszont jobbnál jobb címekben dúskálhattak (Monster Hunter Rise, Tales of Arise, Scarlet Nexus). Emiatt mi is azt hittük, hogy valamelyik japán alkotás fejére kerül majd a korona, de meglepetésre egy, a Microsoft támogatását élvező kis indie csapat cyberpunk témájú alkotása, az enyhén diabloid vonásokkal bíró The Ascent lett a befutó. (Megjegyzendő, hogy egy évvel korábban a Cyberpunk 2077 nyert, vagyis minden jel szerint odáig vannak a GSO látogatói a transzhumanizmussal kacérkodó, de a megavállalatok kezében tartott disztópikus jövőképért.) Egy másik indie gyöngyszem zárta a sort, a nem is olyan rég ingyen osztogatott Loop Hero.

Legjobb coop/multiplayer

Rendszerint valamelyik konfrontatív és/vagy kooperatív játékélményre kihegyezett lövölde nyeri ezt a kategóriát - legutóbb például a Call of Duty: Warzone -, ám ezúttal egészen meglepő eredmény született. A Left 4 Dead szellemiségét inkább több mint kevesebb sikerrel megidéző Back 4 Blood megmenekült attól, hogy sereghajtó legyen, miután voksainak száma meghaladta a Chivalry II-re leadott szavazatokét, ám a dobogós szerepléstől elütötte a Call of Duty: Vanguard. A második világháborús összecsapásoknál is vonzóbbnak bizonyultak a Halo Infinite kínálta futurisztikus harcok, így a 343 Industries FPS-e begyűjthette a második ezüstérmét. Mégsem lehet azonban büszke a teljesítményére, mert az első helyezett It Takes Two hatszorosan múlta felül. Nem is csoda, hogy a szerkesztőségünkből sokan ezzel a játékkal töltötték az ünnepeket.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Legjobb stratégiai/tycoon játék

A folytatások éve volt a tavalyi, de fogalmazhatunk úgy is, hogy több régi klasszikus visszatérésének is örvendhettünk, mert egyfelől tényleg ez történt, másrészt pedig jobban hangzik. A Stronghold Warlords a Távol-Keletre vezényelte a várépítés és -ostrom legrafináltabb fogásait is ismerő generálisokat, de hiába vetett be tigriseket is a győzelem érdekében, nagyobb rajongótáborra tett szert az Evil Genius 2: World Domination, bizonyítva, hogy sokunkban lakozik egy Dr. Genya. Még többen szerették volna körről körre haladva igába hajtani a világot, ám mivel nem kaptak új Civilizationt, beérték helyette a Humankinddal is. Szintén jelentős tömeg döntött úgy dinoszauruszokat keltet ki tojásukból, aztán megpróbálja anélkül felnevelni őket, hogy azok megennék egymást vagy a gondozóikat. Ennek következtében a Jurassic World Evolution 2-é lett az ezüst, mely szépen csillog ugyan, de az arany ragyogását nem múlhatja felül. Abszolút többséggel, a szavazatok 50,5 százalékával a keveset újító, ám rendkívül stabil alapokra építkező Age of Empires IV lett e kategória legjobbja.

A cikknek még nincs vége, az eredményismertető folytatódik a következő oldalon!

Oldalak: 1 2 3 4

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)