Hirdetés

Ezek voltak 2022 legjobb játékai szerintetek

|

Ahogy az elmúlt években minden alkalommal, most is a ti voksaitoknak köszönhetően alakult ki a sorrend.

Hirdetés

Legjobb kis költségvetésű/indie játék

Miközben a nagy kiadók csak a legritkább esetben kockáztatnak vagy újítanak érdemben, mert a franchise-okra és folytatásokra kondicionált közönség úgyis mindig megveszi az újabb részt, addig a piac szerényebb büdzséből gazdálkodó szereplőinek eszük ágában sincs gátat szabni a kreativitásnak. Többnyire csakis így érhetik el, hogy kitűnjenek a tömegből, és bizony az sem példa nélkül való, hogy pont a különlegességük miatt nyerik el az imént kárhoztatott nagy cégek valamelyikének támogatását. Okkal reklámozta lelkesen az Annapurna cicás kalandját, a Strayt a Sony, hordozta tenyerén a sajtó a Cult of the Lambet és emelték pajzsukra az influencerek a Vampire Survivorst. De az sem nyúlt mellé, aki a Neon White-tól, vagy a Tunictól remélt minőségi időtöltést, belefáradva az egy kaptafára készülő AAA kategóriás címek fantáziátlanságába.

Legjobb felújított játék vagy újrakiadás

Tavaly is folytatódott a PlayStation 4 és az Xbox One generációjában csúcsra járatott trend, azaz sorra érkeztek a legkülönfélébb remasterek és remake-ek, akár erre vágytak a rajongók, akár nem. Sokan értetlenül álltak az előtt, hogy miért újítja fel a Sony másodjára is a The Last of Ust, de a hamarosan PC-re is megjelenő remake ennek ellenére kis híján megszerezte az első helyet. Végül egy másik kultjáték, a The Witcher III új generációs kiadásának sikerült kicsavarnia a kezéből a győzelmet. Ketten együtt a voksok közel 90 százalékát kapták, amiből egyenesen következik, hogy az utánuk következőknek túl sok babér már nem termett. A The Stanley Parable: Ultra Deluxe-nak 7,1 százalék is elég volt a dobogós helyezéshez, az infantilis humorú Destroy All Humans! 2 - Reprobed és az Atari 50: The Anniversary Collection retróválogatás még ennél is kevesebb szavazót hozott lázba.

Hirdetés

Legjobb platformer/ügyességi játék

A műfaj királyai, a Sega és a Nintendo összecsapását hozta 2022, ám a párviadal kimenetelére az is hatással lehetett, hogy míg a kék sarokban az egykori konzolgyártó totemállata és kabalafigurája, a világ leggyorsabb sündisznója foglalt helyet, addig a pirosak Mario helyettesének helyettesét, a tartalékos Kirbyt küldték csak ringbe. Így aztán hiába sikerült kifejezetten jól a Kirby and the Forgotten Land, minden erénye dacára is csak feleannyi voks jutott neki, mint amennyit a széria történetében elsőként a nyitott világgal kacérkodó Sonic Frontiers szedett össze. Labdába ugyan egyikük sem rúgott az említett nagyágyúk mellett, de a gördeszkás OlliOlli World és a turbócsigás Will You Snail? ugyanúgy megérdemli, hogy megemlékezzünk róluk, mint a Tinykin apróra összement főhőse.

Legnagyobb csalódás

Nagyon sok múlik az első benyomáson, ugyanis a bejelentést kísérő trailerek, screenshotok és előzetes információk alapján kialakul bennünk egy kép az adott játékról, amelyhez természetesen elvárások is társulnak. Képletesen szólva olykor maguk a fejlesztők is olajat locsolnak a tűzre, ezért ha a végeredmény más, mint amit sugallni igyekeztek, abból óhatatlanul is csalódás lesz. Ez lett például a The Callisto Protocol veszte, amely úgy akart a Dead Space örökébe lépni, hogy elsőrangú látványát leszámítva minden tekintetben elmarad tőle. De szégyenfal legfelső polcára került Gotham Knights alkotói sem értették meg, hogy mitől válik 2022-ben egy nyitott világú játék élvezetessé, ahogy a sorozatot rebootoló Saints Row csapatának sem sikerült megtalálnia a közös hangot a rajongókkal. A The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me túl hamar, túl sokat akart változtatni a megszokott formulán, miközben elhanyagolta azokat az elemeket, amelyekért a korábbi részeket szerettük, azt pedig továbbra sem értjük, hogy ki gondolta a Square Enix és a PlatinumGames párosánál, hogy a Babylon's Fall eladható játék lesz abban a formában, ahogy végül megjelent.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Legjobb e-sportjáték

Miután a rajongók évekig kénytelenek voltak távolról csodálni kedvenceiket, tavaly végre visszatértek a közönség részvételével lebonyolított, több tízezres arénákat megtöltő e-sportrendezvények. Az események szervezői is megpróbáltak mindent, hogy valamiképp kompenzálják a koronavírus-járvány miatt hoppon maradt nézőket, a League of Legends-világbajnokság november 5-ei döntőjének nyitóceremóniáján például az egyik legnépszerűbb fiatal rappert, Lil Nas X lépett fel. A Riot Games MOBA-ja hagyományosan jól szokott szerepelni a szavazásainkon: 2020-ban bronzérmes volt, 2021-ben már ezüst csillogott a nyakában, és most minden bizonnyal behúzta volna az aranyat is, ha nincs a Call of Duty: Warzone 2.0. Az Infinity Ward és a Raven Software battle royale-ja azonban túl nagy falatnak bizonyult számára. Remekül szerepelt sokak megunhatatlan kedvence, a Counter-Strike: Global Offensive is, de a Valorantnak és a Fortnite-nak sincs oka szégyenkezni.

Végezetül pedig jöjjön 2022 legjobbja!

Oldalak: 1 2 3 4

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)