Hirdetés

Ezek voltak 2022 legjobb játékai szerintetek

|

Ahogy az elmúlt években minden alkalommal, most is a ti voksaitoknak köszönhetően alakult ki a sorrend.

Hirdetés

Eseménydús évet zárt a játékipar tavaly: látványosan eldurvult a Sony és a Microsoft rivalizálása, végleg bedobta a törülközőt a Google Stadia, s bár az egyre jelentéktelenebbé váló E3 ismét elmaradt, a gamescom és a The Game Awards ismét lehetőséget adott arra, hogy személyesen találkozzanak a fejlesztők és a rajongók. Ezzel párhuzamosan rengeteg sikervárományos játék csúszott át 2023-ra, de így sem okozott nehézséget, hogy megnevezzük a 10 legjobbat, ahogy a legnagyobb melléfogásokról sem feledkeztünk meg.

Annál viszont, hogy mi mit gondolunk a 2022-es játékfelhozatalról, sokkal fontosabb a ti véleményetek, ezért miként az elmúlt években, tavaly is szavazásra buzdítottunk benneteket december 17. és 31. között. Összesen 16 kategóriában adhattátok le a voksotokat, és nem volt kötelező a mindenáron a mi jelöltjeinkre szavazni. Most pedig lássuk, hogy szerintetek mely játékok 2022 éllovasai!

Hirdetés

Legjobb FPS/akciójáték

Három év kellett a világ vezető FPS-sorozatának ahhoz, hogy kimásszon a saját maga ásta gödörből, ahova az erőtlen Black Ops Cold War, majd pedig a minden várakozást alulmúló Vanguard taszította. A visszatérés a modern hadviseléshez jól rezonált a GameStar közönségével is, ezért az opcionális külső nézettel feldobott Modern Warfare II magabiztosan nyerte kategóriáját a szavazatok felét begyűjtve. Igaz, hogy 23 százalékpontot vert rá a második helyezett Dying Light 2 Stay Humanre, de a zombis játék népszerűségét jól mutatja, hogy egymaga több voksot kapott, mint az utána következő három jelölt együtt. A dobogó legalsó fokának birtokba vételéért viszont öldöklő harcot vívott a fantasy környezetbe átültetett Borderlands spin-off, a Tiny Tina's Wonderlands, a Vermintide széria alkotóinak műhelyében született Warhammer 40,000: Darktide, valamint a The Evil Within stúdiója által jegyzett Ghostwire: Tokyo, és csak az utolsó pillanatban alakult ki az iménti, immáron végső sorrend.

Legjobb akció-kaland

Ha létezik olyan kategória, amelyben minden egyes alkalommal a Sonynak áll a zászló, akkor az a filmszerű élményt nyújtó akció-kalandjátékoké. 2022-ben két versenyzőt is indított a PlayStation konzolok gyártója, ám míg a The Last of Us Part I, a Naughty Dog 2013-as kultjátékának remake-je ezúttal kénytelen volt beérni a bronzéremmel, addig a Santa Monica Studio mindenen átgázoló mesterműve, a God of War Ragnarök nem adta alább az aranynál. Kratos és Atreus párosa, valamint Joel és Ellie kettőse közé egy harmadik duónak sikerült beékelődnie, voksaitok alapján az Amicia és Hugo történetét továbbszövő A Plague Tale: Requiemnek járt az ezüst. Kevéssel csúszott le a dobogóról a Lego Star Wars: The Skywalker Saga, s bár a Switch-exkluzív Bajonetta 3-ra is érkeztek szavazatok szép számmal, a PlatinumGames harcias boszorkányának ezúttal nem volt reális esélye az éremszerzésre.

Legjobb szerepjáték/akció-szerepjáték

Mivel a műfaj egyik legnagyobb sikervárományosát végül 2023-ra halasztották, a Starfield nélkül lebonyolított szavazáson két gigász feszült egymásnak, míg a többiek látványosan a partvonalra szorultak. A Marvel's Midnight Sunsnak minimális előnyre sikerült szert tennie a Xenoblade Chronicles 3-mal és az Expeditions: Rome-mal szemben, így ha a győzelmet nem is érezhette a zsebében a Firaxis szuperhősös randiszimulátora, legalább annyit elmondhat magáról, hogy a harmadik helyet megcsípte. Ami pedig az elsőséget illeti, a Horizon Forbidden West pazarul kidolgozott világa és meglepően szórakoztató küldetései sem bizonyultak elegendőnek, ugyanis többen gondolták úgy, hogy a George R. R. Martin közreműködésével megvalósított Elden Ringet illeti ez a cím.

Legjobb coop/multiplayer

Nem túl gyakori, hogy egyazon cég három játéka is egyazon kategóriában keresse a közönség kegyeit az év legjobbjairól szóló szavazásunkon, ám most mégis úgy alakult, hogy a switches Splatoon 3-mal és a '80-as, '90-es éveket hibátlanul megidéző Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge-dzsel szemben az Overwatch 2-t, a Call of Duty: Warzone 2.0-t és a Call of Duty: Modern Warfare II-t sorakoztatta fel az Activision Blizzard. Bár a pizzazabáló tekik népszerűbbnek bizonyultak a mindent összetintázó lábasfejűeknél, a végeredménynek mégis a Microsoft célkeresztjébe került kiadó örülhetett igazán, hiszen az Overwatch folytatása meg sem állt a dobogóig, ahol is kénytelen volt maga elé engedni a Warzone ugyancsak free-to-play üzleti modellre épült utódját, valamint rebootolt Modern Warfare széria második felvonását. Utóbbi ráadásul úgy lett első, hogy ingyen nem is játszhatunk vele.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Legjobb stratégiai/tycoon játék

Kevésen múlott, hogy ne váljék az előző kategóriához hasonlóan a házibajnoksággá a stratégiai és tycoon játékoké is, ám a Sega az utolsó pillanatban 2023-ra halasztotta a Company of Heroes 3 premierjét. Emiatt a Total War: Warhammer III-nak nem okozott különösebb nehézséget, hogy minden riválisát félretaszítva elfoglalja helyét a trónon. Miután a Creative Assembly monumentális alkotása magáénak tudhatta a szavazatok felét, semmi sem veszélyeztette a pozícióját. A legjobban az ugyancsak a Sega gondozásában megjelent, 16,5 százaléknyi voksot begyűjtő Two Point Campusnak sikerült megközelítenie, míg a harmadik helyre kellemes meglepetésként egy magyar fejlesztés futott be. A Kite Games műhelyéből származó The Valiant orrhosszal előzte a Knight of Honor II: Sovereignt és a Starship Troopers: Terran Commandot is.

A cikknek még nincs vége, az eredményismertető folytatódik a következő oldalon!

Oldalak: 1 2 3 4

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)