Hirdetés

Ezeket az MMORPG-ket próbáld ki, ha eleged van a WoW-ból

|

Bőven van még miből válogatnia az online szerepjátékok kedvelőinek; most ajánlunk pár opciót azoknak, akik új kalandok után néznének a World of Warcraft helyett.

Hirdetés

A World of Warcraft előtt is voltak már MMO-k, de egyik sem tudott akkora sikert elérni, mint a Blizzard 2004-ben megjelent online szerepjátéka. Most, nyolc kiegészítő után rengeteg tennivalót kínál, azonban azok a játékosok, akik mindvégig kitartottak, aktívan fogyasztották az újabb és újabb tartalmakat, kezdik egyre inkább azt érezni, hogy ez a játék nekik már nem tud újat mutatni.

Ha te is így vagy ezzel, vagy igazából soha nem jött be a WoW, de egyébként az MMORPG-ket nem veted meg, jó helyen jársz, hiszen az alábbi listára tíz, máig aktívan frissülő és szórakoztató játékot tettünk fel. Egy részük ingyenes, vannak, amikért egyszer kell fizetni, és olyanok is, amiknek a kiegészítői kerülnek extra pénzbe, de alig akad, amiért előfizetési díjat szednének - hiába próbálkoztak néhányan ezzel a múltban, szinte mind kénytelenek voltak belátni, hogy ez egyedül a WoW-nak működhet. Ez alól kivételt jelent a Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, ami egy elég furcsa fizetési rendszert használ, ezt külön részletezni fogjuk.

Egyébként már a New World is itt kopogtat a kapuban, aminek érdemes figyelmet szentelni, de annak megjelenéséig próbáljatok rá a következő játékok valamelyikére!

Hirdetés

The Elder Scrolls Online

Megjelenés: 2014
Platformok: PC, MacOS, PlayStation 4, Xbox One, Stadia
Fizetési modell: egyszeri vásárlás, opcionális előfizetéssel

Hiába volt annak idején őrülten sikeres a Skyrim, a The Elder Scrolls Online nem robbantott kasszát 2014-es debütálásakor. A havi előfizetéses modell eleve egy halálra ítélt ötlet volt, ettől 2015 márciusában, egy évvel a start után meg is vált a ZeniMax Online Studios, egyúttal Tamriel Unlimited néven új fejezetet nyitott a játék pályafutásában. Azóta több mint 15 millió példány elkelt, és az utóbbi évek legsikeresebb Bethesda játékának számít.

Bár online játék, azoknak is érdemes belevágni, akik magányosan kalandoznának Tamriel földjén. Tíz különböző fajból és hat kasztból választhatunk, vállalhatunk szakmát, vámpírnak vagy vérfarkasnak állhatunk. Sorra érkeznek a kiegészítők, melyek nem csak új küldetéseket hoznak, hanem a bejárható területet is bővítik: a nyáron megjelent Blackwood például Cyrodiilt és a Black Marsh területét hozta el nekünk.

The Lord of the Rings Online

Megjelenés: 2007
Platformok: PC
Fizetési modell: ingyenesen játszható, opcionális előfizetéssel

Amikor A Gyűrűk Ura filmek pörögtek a mozikban, számos kiváló játék érkezett különböző műfajokban, és adta magát, hogy egy ennyire részletesen kidolgozott világot valaki virtuális formában is bejárhatóvá tegyen. A Turbine vállalkozott a feladatra, de a The Lord of the Rings Online-t ma már az egykori eredeti fejlesztőket is tömörítő Standing Stone Games, valamint a Daybreak Game Company viszi szűnni nem akaró lelkesedéssel. 2010-ig előfizetéses volt, azóta ingyenesen játszható.

A játék természetesen lehetőséget ad arra, hogy akár hobbitként vagy tündeként járjuk be Középfölde egyes területeit, de azoknak is szórakoztató lehet, akik nem ismerik Tolkien világát. Játékmenete ismerős lesz a műfajban jártas játékosoknak: kalandozhatunk, harcolhatunk, fejleszthetjük karaktereinket, de beköltözhetünk saját házunkba, sokféle szakmát kitanulhatunk, és akár lóháton is harcolhatunk. Következő kiegészítőjének Gundabad áll a középpontjában, ez, ha minden jól megy, még idén megérkezik, jövőre pedig felfrissítik a látványt.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Megjelenés: 2013
Platformok: PC, MacOS, PlayStation 4, PlayStation 5
Fizetési modell: ingyenesen kipróbálható 60. szintig, utána mindenképp előfizetéses, a kiegészítők fizetősek

Volt egyszer egy játék, amit úgy hívtak, Final Fantasy XIV Online. 2010-ben jelent meg, de a látványán és a zenéjén kívül semmi értékelhetőt nem talált benne a szakma és a közönség, így a Square Enix hamar meghátrált, lecserélte a fejlesztésért felelős csapat vezetőjét, majd végül az a döntés született, hogy kukázzák az egészet, és A Realm Reborn néven egy sokkal jobb változatot adnak ki belőle. Ez három évvel később debütált, és tényleg minden tekintetben felülmúlta elődjét.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Most, nyolc évvel később az FFXIV jobb, mint valaha: kiegészítői mind-mind egyre szórakoztatóbbá tették, és a horizonton már látni az Endwalkert, a következő csomagot is. Számos népszerű WoW-streamer tért rá át, mert bár látványvilága egészen más a japán hatás miatt, játékmenetét, mechanikáit könnyű elsajátítani, mégis nagy mértékű változatosságot kínál. Nem kell hozzá ismerni a többi Final Fantasy játékot, bátran kezdjetek bele akkor is, ha ez a világ eddig ismeretlen volt számotokra.

Kipróbálni mindenképp ajánlott a FFXIV-et, mivel a trial verzió egészen 60-as szintig ingyen pörgethető. Nagyon fontos azonban, hogy ha megvásároljátok az alapjátékot, és lejár az előfizetésetek, akkor többé már nincs ingyenes opció. A kiegészítők kapcsán azt érdemes megjegyezni, hogy mindig csak az utolsó expanziót kell megvenni, a korábbiakat megkapjuk ingyen.

Star Wars: The Old Republic

Megjelenés: 2011
Platformok: PC
Fizetési modell: ingyenesen játszható 60-as szintig, egyes kiegészítők előfizetéssel érhetők el

Amikor a BioWare még egy egészen más megítélésű, kiváló szerepjátékokat szállító csapat volt, megpróbálkozott a szintlépéssel, méghozzá egy a Star Wars világában, egész pontosan a Knights of the Old Republic eseményeinek is teret adó Régi Köztársaság idejében játszódó játékkal. A The Old Republic eleinte nem volt annyira jó, mint amennyi pénzbe az elkészítése került a kiadó számára, és ennek is betett egy kicsit az előfizetéses modell, így idővel részben ingyenessé vált, ugyanakkor mára többszörösen megtérült minden befektetett költség, több mint egymilliárd dollárt hozott 2019 októberéig.

Érthető hát, hogy az EA nem engedi el, és a hamarosan érkező Legacy of the Sith kiegészítővel folytatja a történetet, mi pedig számíthatunk rá, hogy sokáig kalandozhatunk még a galaxisban. Most sem késő belekezdeni, rengeteg tartalom várja az újoncokat, ráadásul ez is olyan, hogy bár online játszhatjuk, nem kell feltétlenül összeállnunk másokkal. Amíg nem jön egy újabb KotOR, ezzel érdemes múlatni az időt.

Black Desert Online

Megjelenés: 2016
Platformok: PC, PlayStation 4, Xbox One
Fizetési modell: 7 napig ingyen játszható, utána egyszer kell fizetni érte

A koreai Black Desert azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy meglepően gyönyörű, és a karakterszerkesztője is páratlan, de szerencsére nem csak ezek miatt érdekes, hanem mélysége és stratégiai elemei miatt is. A harcok során nem elég megfelelő sorrendben ellőni a képességeket, akció-RPG-khez hasonló rendszert kapunk manuális célzással, vetődéssel, kombókkal.

Amikor épp nem kaszabolunk, kereskedhetünk, horgászhatunk, vállalkozhatunk NPC-alkalmazottak segítségével, mountokat szelídíthetünk, akiket aztán etetnünk is kell, és óvnunk a haláltól. Lehet, hogy a high fantasy környezet nem jön majd be mindenkinek, de ezt a 7 napos próba alatt könnyen el lehet dönteni.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)