Hirdetés

Ezt az arányt látva nem meglepő, hogy megbukott a Google Stadia

|

Nem hogy a teljes piacot nézve, de még a felhő alapú szolgáltatások szektorában is röhejesen alacsony volt az érdeklődés iránta.

Hirdetés

Kiváló alternatívát kínálhatott volna a Google Stadia azoknak, akik nem akarnak több százezret gamer gépre költeni (vagy Macet használnak), hiszen a Google termetes, megbízható infrastruktúrájának köszönhetően kiváló minőségben tudta sugározni a játékokat távoli szervereiről, amiket az Xbox cloud gaminggel ellentétben billentyűzettel és egérrel is lehetett játszani, nem csak kontrollerrel. Csak hát olyan üzleti modellt képzeltek el, ami már a bejelentésekor is fenntarthatatlannak tűnt: külön kellett megvenni a játékokat, amiket csak a Stadián keresztül lehetett elérni. Aztán a kínálat sem nőtt elfogadható mértékben.

A kockázatot nem sokan vállalták, így 2022 elején a szervereket a Google lekapcsolta, technológiáját más cégeknek fogja ajánlgatni. A brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) által kiadott statisztikák láttán a döntés még kevésbé meglepő.

Hirdetés

Számokat nem tudunk, de a havi aktív felhasználók száma alapján kalkulált aránytartományokat igen. 2021-ben a legnépszerűbb a PlayStation szolgáltatása volt 30-40%-os részesedéssel, míg az Xbox cloud gaming és az Nvidia GeForce Now egyaránt 20-30%-nyi részt birtokolt a piacból. A Stadia népszerűsége 5-10% között mozgott az év folyamán.

2022-ben megszaladt az Xbox cloud gaming, már a felhőt választó játékosok 60-70%-át tudhatta magáénak, míg az Nvidia GeForce Now és a PlayStation cloud gaming 10-20%-ra esett vissza, a Google Stadia és az Amazon Luna iránti érdeklődés mértéke pedig 0-5% között mozgott. A Stadia esetében 2022-ben csak a január és július közti időszakot nézték, a szerverek leállításának bejelentése így nem módosított a számokon.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)