Hirdetés

Ezzel játszottunk a hétvégén régen - február

|

Mai válogatásunkban lesznek vasöklű bokszolók, gyorsítósávban száguldó halál, valamint ólmot osztunk Kolumbiában és Iránban, de közben folyamatosan fanyalgunk.

Hirdetés

Elérkeztünk a második téli hónaphoz, ami nyomokban valóban tartalmazott egy kis telet, talán úgy három-négy napig, de aztán visszatért az őszies tavasz, ám mindez kit érdekel, amikor az időgép már csak arra vár, hogy bedobjunk egy százast és visszautazzunk vele vagy harminc évet oda, ahol boldog trapézgatyások hajigálták az ötforintosokat a játékgépekbe, hogy utána rövid nyakú üvegből vedeljék a kockahabos Kőbányait. Előtte azonban engedtessék meg nekünk, hogy figyelmetekbe ajánljuk a januári összeállítást is, melyben néhány vonzó hölgyet rejtettünk el az éles szeműek számára (erről nincs szó, de azért kattintsatok bitte).

1984 - Amikor jól bepancsolnak

30 évvel ezelőtt, pontosan ebben a hónapban ütötte ki a tömeget a Punch-Out című játék, melyet két nagyszerű ember fejlesztett ki a Nintendo számára, mégpedig Shigeru Miyamoto és a beszédes nevű Genyo Takeda. Utóbbi volt egyébként a vezető tervező és előbbi felelt a karakterekért, ami nem is csoda, hiszen az ő nevéhez köthető többek között a Donkey Kong és a Super Mario.

A Punch-Outról egyébként nem kell túl sokat értekezni, hiszen elég annyit mondani, hogy bokszolós játék, melynek játéktermi verziója abban nyújtott különlegest, hogy kapásból két monitor volt rajta, így az alsón a szorítót, míg a felsőn az adatokat láthattuk. Sőt, beszélt is a játék, mégpedig olyanokat mondott, hogy "Body blow!", illetve "Knock him out!", ami messze nem egy cicerói körmondat, de nem is nagyon várhattunk mást akkoriban.

Ellenfeleink között olyan csodás bokszolók szerepeltek, mint Glass Joe, Piston Hurricane, vagy akár Pizza Pasta és a nagy sikernek köszönhetően nem csoda, hogy folytatások is érkeztek, melyek között az egyikhez még Mike Tyson nevét is sikerült odabiggyeszteni, melyből alant láthattok egy szeletnyit. Csodás a mosolya!

1994 - Halálos rali

Vaslogikával rendelkező olvasóink máris kitalálhatták, hogy 20 évvel ezelőtt melyik játék látott napvilágot, de aki ennyiből nem jött volna rá, annak eláruljuk, hogy a Death Rallyról van szó. Ugyanakkor komoly bajban vagyunk, mert nem tudunk pontosan visszaemlékezni a megjelenés dátumára, ami a Wikin 1996. december 31, míg az IGN 1994. február 12-ét jelöli meg.

A józan ész számunkra is 1996-ot súgja, de van egy mondás, miszerint bevált csapaton ne változtass, szóval most már így marad. Cserébe megígérjük, hogy majd a 2016. decemberi visszaemlékezésünkben nem fogjuk elsütni újra ezt a címet, egyébként viszont annyira szerettük a játékot, hogy most már csak azért is írunk róla.

A Death Rally az azóta is klasszikusnak számító játékelemek mentén működött, ami azt jelenti, hogy a versenyben egyetlen feladatunk volt, azaz túlélni, illetve nyerni (bár ez már kettő). Mivel tökéletes világ nem létezik, vagy legalábbis Atlantisz képében már az óceán fenekén van és továbbra sem találja senki, így elkél némi gerinctelen segédlet a versenyhez, ami lehet páncél, gumi, illetve motor téren történő fejlesztés, de nem szabad defenzívnek lenni, ezért ott a chaingun, illetve az időszakos támadás lehetőségét nyújtó lökhárítós tüskék, vagy taposóaknák.

Az autók álnevek mögé bújtak, de így is fel lehetett ismerni a VW Bogarát, vagy a Porsche 911-gyet, mint ahogyan a pályák is valódi helyeket mintáztak. Igazi adrenalinpumpa volt az egész, remek hangokkal és megfelelő grafikával, így nem véletlen, hogy mai napig emlékszünk rá és még fogunk is egy darabig.

2004 - egy nem túl jó játék folytatásának elhanyagolható kiegészítője

Kinek mond valamit az a név, hogy Delta Force? Nem kell valóban az amerikaiak elit egységére gondolni ahhoz, hogy ez ugorjon be, hiszen itt van kapásból Chuck Norris legendás filmje, mely 1986-ban jelent meg és dupláját hozta vissza, mint amit belefektettek.

Hej, azok a jó kis jelenetek, ahol Norris bácsi egy szál bicskával a halálba küldte egy egész banánköztársaság hadseregét, de már az is súlyos sebesülést jelentett, ha valakire csak ránézett. De mi most nem a kiváló harcművészre gondoltunk, hanem a Delta Force: Black Hawk Down című játék kiegészítőjére, mely a Team Sabre címet viselte és szinte semmi...vagyis semmi újdonságot nem hozott az alapjátékhoz képest. De aki látta az azonos című filmet (mármint a Black Hawk Downt), az biztos, hogy nekilátott az alapjátéknak is, mert az epikus jeleneteket és folyamatos akciót tartalmazó film miatt úgy tűnt, megéri.

Nos, voltak olyanok, akiknek valóban megérte, meg olyanok is, akik teli szájjal mocskolták a NovaLogic játékát. Jelen sorok írója inkább jónak tartja, semmint rossznak, mert valamit valóban visszaadott az akcióból és megérte végigdarálni, de olyan bosszantó hibák voltak benne, melyek olykor igencsak elvették a karosszék Rambóinak kedvét. Ezen a Team Sabre sem változtatott, sőt, ha lehet ilyet mondani, akkor inkább rontott. A két új helyszínnel, Kolumbiával és Iránnal bővítő alkotás ugyanazt a pocsék célzórendszert tartalmazta, miközben a gépi ellenfelek simán kilőttek kilométeres távolságból is egy gépkarabéllyal.

Mondjuk, azt senki nem tudja, hogy a terrorista válogatón nem feltétel-e a sasszem és az agyba implantált ballisztikai rendszer a pontos célzáshoz. Szóval ne cukrozzuk, a kiegészítő szar volt, de ki mondta, hogy ebben az összefoglalóban csakis világmegváltó címek szerepelhetnek? Aki esetleg a márciusi megemlékezésben szeretné a saját kedvenc - és az idővonal állomásaival is releváns - játékát látni, az ne fogja vissza magát, hanem írja ide hozzászólásban. Vagy hallgasson mindörökké...

Ennyi lett volna mára a visszaemlékezés, mindenki élvezze a hétvége hátralévő részét és ne feledjétek: jövőhét pénteken tolvajos GameNight, ami pedig legalább ennyire jó hír, hogy a rá következő estén Late Night Live Aréna! Fakk jeee! Ja, majdnem elfelejtettük, Jessica Biel forevör!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)