Hirdetés

F1 2014 teszt - újra a sokadik körben

|

A Codemasters egy új F1-es játékkal próbál meg átvezetni minket a múltgenerációról a jelenlegire, az F1 2014 viszont nem hozott megváltást.

Hirdetés

Ha új játékot vártatok, felesleges is tovább olvasnotok. Az F1 2014 nem új. Ám aki egy játékgeneráció utolsó hónapjaiban komolyan elvárja, hogy a záró epizódra maximális erőforrásokat fordítson a fejlesztő, nyilán nem ezen a bolygón él.

Codemasters, 2014. március, kreatív meeting

– Fiúk! Az van, hogy 2015 márciusában jövünk PS4-re. De addig még van nyolc hónap, vacakul nézne ki, ha nem jelenne meg új játék 14-ben, ráadásul Bernie is szétrúgja a hátsónkat, mert évi egy megjelenést vállaltunk. Most mi legyen?
– Főnök! Adjuk ki a tavalyi játékot újra, csak kicsit dizájnoljuk át.
– Na, ne viccelj!
– Akkor programozzuk át kicsit a kocsik fizikáját, alakítsuk át az új turbómotoroknak megfelelően a vezetési élményt, és cseréljük le a teljes hangbankot.
– Látod, fiam. Tudsz te, ha akarsz.
Nagy vonalakban ez történhetett. Persze ennyire nem ingerszegény a helyzet, de minden szavam, amit ezután leírok, azzal a kiegészítéssel értelmezendő, hogy ez egy update. Egy DLC. Egy re-visit. És így már teljesen más skálán mozog az értékelés is, mert nem egy új programot értékelünk, hanem egy meglévő (egyébként remek) játék kissé átalakított verzióját, ami egyfajta hídként szolgál az átmeneti idő alatt a gamereknek (és valljuk be, a Codemastersnek is).

Ugyanaz a játék…

Le is tudnám a kötelező köröket. Szép grafika, remek hangulat. A zene idén jobban emlékeztet a Menekülés New York-ból című filmre, mint korábban, de ezzel vége is minden változtatásnak. Pontosan ugyanúgy navigálunk, mint tavaly, ne várjatok nagy újításokat, a kocsik finomhangolása sem változott; ha valaki szeret piszmogni minden verseny előtt a szárnyállásokkal, a fékerőelosztással, remekül kiismeri majd magát az első pillanattól.

Aki autóversenyekkel játszik, hamar megtanulja, hogy a buta MI gyakorlatilag tönkreteszi a legszebb játékot is. Erre volt példa korábban ebben a sorozatban is – ki tudná elfeledni az első Codemasters F1-et, amiben vagy hátulról rongyoltak beléd, vagy előzéskor húzták be az ideális ívet a kocsik, nem törődve azzal, hogy te épp azon mész. Ez megszűnt, sőt. Minél nehezebb fokozaton nyomjuk a játékot, annál emberibb előzés közben az ellenfelek küzdelme. Kicsit lemennek a pályáról, tartják a pozíciókat, visszaelőznek, rövid féktávot vesznek… tök jó. Ezen felül a játék hitelesen szimulálja az erőviszonyokat is. Tehát lényegesen jobban mennek a Mercedesek, mint mondjuk egy Ferrari. Minél profibb fokozaton nyomod, annál realisztikusabbak a különbségek.

… csak jobban kopnak a kerekek

Térjünk rá az új motorokra és vezetési technikára. A legszembetűnőbb, hogy sokkal többet pörögnek a kerekek, mert az új motorok miatt egyszerűen nagyobb energiát kapnak. Ennek megfelelően a profibb játékosoknak versenyenként egy boxutca-kiállással többet kell számolniuk. (Ez persze nem érvényes a buligamerekre, akik a GP menüpontban fognak háromkörös versenyeket tolni.) Egyébként ezt a fajta kipörgést remekül tetten éritek, ha a rajtnál nyomtok egy full gázt, és nézitek a kijelzőn a hátsó kerekeket. Azonnal elsárgulnak. És a végére a lényeg: teljesen más hangulata, teljesen más dinamikája lett az autóknak, mint korábban volt, megint csak a motorváltozások és a kaszniátalakítások miatt. Tényleg újra kell tanulni – ha a pályát nem is – a kigyorsításokat, a váltásokat és a megfelelő pillanatban történő gázfröccsöket.

A következő generációs konzolokra érkező játék előfutára ez, ami elkezdi a játékosok akklimatizálását, de valójában csak akkor kerül majd helyre minden a tartalom és minőség tekintetében, amikor a Codemasters majd kiadja az F1 2015-öt. Ha az gyenge lesz, revideálom álláspontomat, és ezt is lepontozom visszamenőleg 65 százalékra.

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)