Hirdetés

F1 Manager 2022 teszt - nem pole pozíció, de nem is kiesés

|

A menedzserjátékairól ismert Frontier nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a száguldó cirkusz irányítását igyekezett a kezünkbe adni, nem is sikertelenül.

Hirdetés

Ha valakinek, akkor a Frontier Developments munkatársainak nem kell bemutatni, hogyan faragjanak szinte bármilyen témából sikeres és szórakoztató menedzserjátékot. Állatkert (Zoo Tycoon, Planet Zoo), vidámpark (RollerCoaster Tycoon, Planet Coaster, ScreamRide) és dinópark (Jurassic World Evolution 1-2) meg sem kottyan nekik, de az űr sem tartogat már számukra sok meglepetést (Elite: Dangerous).

A brit fejlesztőcsapat ezért a legújabb projektjével egy teljesen új területre merészkedett, az autóversenyzés világába, és nem is csak egy rövid kitekintés erejéig, ugyanis a 2022-es szezontól kezdődően egészen 2025-ig bezárólag megszerezte a hivatalos licencet - így az F1-es csapatok mellett az F2 és az F3 pilótáit is megtalálhatjuk az F1 Manager 2022 felhozatalában. Egy új széria elindítása azonban mindig kockázatos: nemcsak az a kérdés merül fel, hogy a stúdiónak sikerül-e egy minőségi bemutatkozó játékot készíteni, hanem az is, hogy van-e jövője a kezdeményezésnek.

Hirdetés

Há' anya szülte?!

Miközben a Codemasters évente jelentkezik az F1-játékaival, és a Motorsport Manager címek is nagyot mennek mobilokon, addig a száguldó cirkusz rajongóinak nincs meg az a kiváltsága, mint a FIFA közösségének a fősodort évről-évre kísérő Football Manager sorozat esetében. Az F1 Manager 2022 ebben az értelemben hiánypótlónak nevezhető, ráadásul nem csupán PC-n mélyülhetünk el a kedvenc sportunkban, hanem konzolokon is. A Frontier menedzserjátékában két szegmensre bontva egyengethetjük egy általunk kiválasztott istálló ügyes-bajos dolgait, de csak miután eldöntöttük a legfontosabb kérdést: kikkel legyünk? Kihagyott ziccer, hogy saját csapatot nem állíthatunk össze, de legalább a meglévők közül bármelyik felett átvehetjük az irányítást, a rendszer pedig ügyesen igyekszik minden lehetőséget megadni, hogy ne csak szimpátia alapján kelljen választanunk. Láthatjuk a csapat fejlettségét a riválisokhoz képest, a kitűzött célokat, a kezdő büdzsét, az induló pilótákat és még a történelmükből is kapunk némi gyorstalpalót.

Ezt követően a játékmenet két részre oszlik. Hol ablakokon keresztül dönthetünk a jelent és jövőt befolyásoló dolgokról, hol a futamokat koordináljuk. Az F1 Manager 2022 szerencsére átlátható felhasználói felülettel rendelkezik, még ha idő is kell, mire megtanuljuk minden helyét és módját, azonban gyorsan bele lehet rázódni a kezelésébe - főleg, hogy van egy egyszerű tutorial is, ami az elején végigvisz a fontosabb menükön. A rendszer megad minden lényeges részletet már a főoldalon, illetve az e-mail fiókunk is folyamatosan emlékeztet minket az eseményekre és fejleményekre, szóval nem igazán lehet elveszni, logikusan van felépítve a szisztéma. Bár az ablakok böngészésében - egyúttal a műfajban is - benne van az unalom lehetősége, itt szó sincs ilyesmiről: csapatfőnöknek lenni ugyanis állandó figyelmet követel. Ha éppen nem azzal vagyunk elfoglalva, hogy a versenyautók alkatrészeit kutassuk, tervezzük és gyártsuk, akkor hol a létesítmények bővítését szorgalmazzuk, hol a személyzetet/pénzügyeket monitorozzuk, vagy a rivális pilótákat és szakembereket derítjük fel.

A legtöbb időt a mérnökök és tesztelési idő beosztásával lehet elszöszölni, hiszen lényeges, hogy a konkurens csapatokkal lépést tartva folyamatosan fejlesszünk mindig éppen azokon a területeken, ahol a visszajelzések - és a többiekkel kapcsolatos összevetések - alapján a leginkább szükséges. Természetesen egy adott időszakban csak véges számú erőforrás áll rendelkezésre, így mindig mérlegelnünk kell, hogy adott ponton a hátsó szárny élvez-e elsőbbséget vagy például a felfüggesztések. Terveinket a valósághoz hasonlóan megnehezíthetik az új szabályozások, a véletlenszerű események, a munkatársak morálja és a pénzügyi helyzetünk is, hiszen úgy kell zsonglőrködnünk a várt és nem várt kiadásokkal, hogy bevétel mindig több legyen, mindezek együttesen pedig elég izgalmat szolgáltatnak a figyelem fenntartásához. Oldalakon keresztül lehetne még mesélni a játék menüiről és az egymásra épülő rendszereiről, de a lényeg, hogy jól működnek, maximum a saját csapat összerakásával és még több testreszabási opcióval lehetne szintet lépni.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Nem létező íveket használ

Az F1 Manager 2022 játékmenetének másik felénél viszont már nem ilyen egyértelműen pozitív a helyzet. A szabadedzéseken való tesztelések, a megfelelő beállítások megtalálása és a pályák megismerése ugyan jópofa lehet az első pár alkalommal, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha leszimuláljuk az egyébként pepecselős műveleteket, akkor sem feltétlenül járunk sokkal rosszabbul a belefektetett idő megtérülését nézve. A lényeg inkább az időmérőn elért helyezéseken és a boxstratégián van (sajnos a sprintfutamok nem kerültek be, így az a funkció a következő epizódra maradt, ahogy a pályák szanálása is). Hasznos módon minden futamnál javasolnak nekünk többfajta gumitaktikát is, de nyilván a saját fejünk után menve játszhatunk biztonsági játékot és rizikózhatunk is kedvünkre. Akárhogy is, amint kigyulladnak a lámpák és felbőgnek a motorok, a pulzus felgyorsul és másodpercek alatt képes elkapni az autósport jellegzetes hangulata, az atmoszférához pedig rengeteget hozzátesz a Sky ismert kommentátora, David Croft, illetve a valós rádiófelvételek bejátszása is. Már csak Palik László aranyköpései hiányoznak a teljes élményhez. 

A versenyek piszkosul izgalmasak tudnak lenni még úgyis, hogy csak koordináljuk a pilótáinkat, nem mi ülünk a kormánynál. Az időjárás, a random eseményekre való reagálás, a gumik, az üzemanyag és az energiavisszanyerő rendszer konstans hozzáigazítása a kiválasztott stratégiához és a riválisok cselekvéseihez, valamint a csapatutasítások mind-mind hozzátesznek a magas izgalomfaktorhoz. A különböző kameranézeteknek és a menedzserjátékhoz képest vállalható grafikának köszönhetően könnyedén érezhetjük úgy magunkat, mintha mi is belecsöppennénk a szélsebes mókába - kár, hogy a versenyhétvégéket kísérő átvezető jelenetek és animációk meglehetősen fapadosak, így képesek megtörni a játékélményt. Akárcsak a sok ismétlés, ugyanis a játék meglehetősen gyakran nyúl ugyanahhoz az előre felvett szöveghez, az autókkal kapcsolatos történések (kicsúszás, ütközés, megpörgés stb.) és a dallamok is sokszor önismétlőek, a törésmodellek gyengék. A többi kocsit irányító mesterséges intelligenciának is vannak furcsaságai, így a külsőségek és az ellenfelek viselkedése terén is lenne hová fejlődnie az F1 Manager 2022-nek.

Való igaz, a játék pillanatok alatt képes a rajongókat az ujja köré csavarni azzal, hogy minden egyes pálya/pilóta összes információja egy kattintással a rendelkezésre áll, hogy a versenyhangulat vetekedik a Codemasters F1-szériájával (sőt!) és kedvenc csapatukat a kezük közé kapva, kellő kitartással a mennybe repíthetik őket, de tisztán érezhető, hogy mely területeken van szükség javításra, továbbfejlesztésre. Az F1 Manager 2022 kiindulásnak abszolút megteszi, és ha a Frontier hallgatva a visszajelzésekre a 2023-as etapba már belepakolja a leghasznosabb javaslatokat, akkor a folytatás akár a száguldó cirkusz rajongóinak új kedvencévé is válhat. Drukkolunk, hogy így legyen.   

F1 Manager 2022
Nem tökéletes, de erre már tud alapozni a Frontier a következő részekkel.
Ami tetszett
  • élvezetes menedzsment
  • teljes licenc
  • taktikázás
  • elképesztő versenyhangulat
  • pilóták hangfelvételei
Ami nem tetszett
  • hiányzik a saját csapat létrehozása
  • nem eléggé testreszabható
  • túl sok önismétlés
  • gyenge animációk
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)