Hirdetés

Far Cry 5 - nincs is politikai üzenete a játéknak?

|

Elsőre egyértelműnek tűnhet, hogy a Far Cry 5 egy erősen politikai töltetű játék lesz, azonban a fejlesztők szerint erről szó sincs. Azt már mi döntjük el, hogy ezt elhisszük-e nekik, de ahhoz előbb illene játszani is az alkotásukkal.

Hirdetés

Már az első Far Cry 5 trailerből egyértelművé vált, hogy a fejlesztők igyekeztek egy kicsivel meredekebb témát választani, mint korábban: az erősen vallásos, "Bible Belthez" tartozó USA-beli államokat kifigurázó Hope County és az ott kialakult szélsőséges közösség elsőre sokaknak úgy tűnt, hogy a mai Amerika szélsőségeit igyekszik görbe tükörrel szembesíteni, viszont a fejlesztők szerint mégsem erről van szó.

A játék producere, Dan Hay egy interjúban beszélt arról, hogy a játékokban manapság egyre inkább jellemző az, hogy komoly témákat feszegetnek és esetleg valamiféle mondanivalóval is alátámasztják a történetet, viszont ahogy az ő példájukból is kiderül, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden játéknak valóságra kellene reflektálnia:

"Már megvan a lehetőségünk arra, hogy felfedezzünk különféle témákat és ötleteket, szóval szerintem már az elejétől kezdve az volt az érzésünk, hogy érdekes lesz amit csinálunk. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy lesz-e valami konkrét politikai üzenete a játéknak, de a válasz az, hogy nem. Nagyjából három évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni ezen a játékon és halvány fogalmunk sem volt, hogy mi fog történni a világban."

Izgalmasnak hangzik az elgondolás, hogy egy AAA játékfejlesztő politikai kommentárral töltse meg a játékát, de azért el kell ismerni, hogy egy ilyen cég számára ez pengeéltáncot jelentene: sok rajongót veszíthetnének, ha esetleg nem ért egyet velük mindenki, arról nem is beszélve, hogy mire egy ilyen méretű játék elkészül, addigra a kommentár maga esetleg elveszítheti a relevanciáját.

Persze ellenpéldákat is lehet találni, hiszen a Grand Theft Auto V mindig is remekül megtalálta az egyensúlyt a kitalált elemek és a kulturális szatíra között, de azért az is igaz, hogy a politikára azért mostanság kicsit jobban ugranak az emberek, mint a sztárok  (vagy csak úgy általánosságban az emberei hülyeség) gúnyolására.

Attól persze, hogy a fejlesztők szerint a Far Cry 5 nem a mai világra reflektál, még könnyen akadhat olyan (hiszen talán ez is világunk jellegzetessége), aki beleláthat pro- és kontra bármilyen üzenetet, politikai állásfoglalást. Reméljük, Dan Hay szavait akkor is megérti majd mindenki, aki így vagy úgy sértve érzi magát, de vannak kétségeink.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)