Hirdetés

Felkerült a Steamre a The Sinking City kalózverziója, a korábbi kiadó törte fel a játékot

|

Sok furcsasággal találkoztunk már a játékiparban, de ilyen történetbe ritkán futunk bele: a The Sinking Cityt ugyanis feltörte, majd illegálisan feltöltötte a Steamre a játék korábbi kiadója/forgalmazója, a Nacon.

Hirdetés

Már alapvetően is elég fura volt a 2019-ben megjelent The Sinking City kapcsán a fejlesztő Frogwares és a francia Nacon, leánykori nevén Bigben Interactive viszonya. A fejlesztők ugyanis azt állították, hogy a Nacon kizárólag forgalmazói feladatokat lát el, a konkrét kiadásért ők feleltek és felelnek. A két cég közötti kapcsolat egyre feszültebbé vált, erősen azt lehetett érezni, hogy a Nacon teljesen meg akarja szerezni magának a játékot. 

Az ügy pereskedésig fajult, a francia bíróságon a Naconnak olyan vádakkal kellett szembenéznie, miszerint elmaradt a Frogwares felé a kifizetésekkel, illetve illegális módon akarta megszerezni magát a játékot. A kiadó/forgalmazó pedig mindeközben arra akarta kényszeríteni a fejlesztőcsapatot, hogy adják át a játék "master" verzióját. Ezt a követelést a bíróság kétszer is megtagadta. A sztori itt viszont még messze nem ért véget.

Hirdetés

Nem ez volt az első kísérlet

Pár napja, február 26-án ugyanis felkerült a Steamre a The Sinking City egy teljesen új verziója - ez jelenleg is elérhető, és 60%-os kedvezmény mellett megvásárolható, ugyanakkor a fejlesztők mindenkit arra kérnek, ne vegye meg a játékot. A steames változat élesedése maguknak fejlesztőknek volt a legmegdöbbentőbb hír, hiszen nem adták át ugyebár a játék master verzióját a franciáknak. Egyébként nem ez volt az első ilyen eset: a Frogwares állításai szerint Alain Falc, a Nacon tulajdonosa 2020. december 28-án 48 órás ultimátumot adott nekik, addig kellett volna átadniuk egy forgalombahozható steames verziót a játékból.

A fejlesztők ezt nem tették meg, ezért a Nacon rendhagyó megoldást választott: megvették a The Sinking City a Gamesplanet oldalán, majd az így megszerzett játékot töltötték fel a Steamre - ezzel értelemszerűen törvényt és szerződést szegtek.

A Frogwares azonnal értesítette a Steamet, így a játék értékesítése nem is kezdődhetett el, nem jutott el a tényleges "megjelenésig". Ezt megelőzően 2020 februárjában is próbálkozott hasonlóval a francia cég, akkor az Utomik előfizetéses szolgálatáson keresztül akarták megszerezni a játékot. Most viszont egy újabb verzió bukkant fel a Valve platformján, és ennek története még hajmeresztőbb. 

Ha más nem segít, jöhet a feltörés

A Nacon harmadik illegális próbálkozásánál járunk már tehát. Ezúttal is a korábban említett, specifikusan a Gamesplanet számára készített verziót használták fel, most azonban sikeresen feltörték a játékot, ezáltal egy crackelt, kalózverziót árulnak jelen pillanatban is a Steamen. Belenyúltak a kódba is, és megváltoztatták bizonyos helyeken a The Sinking Cityt, eltüntették például több helyen is a játékból a Gamesplanet logóját, és a sajátjukat rakták a helyére. Eltávolították továbbá az összes olyan részét a menünek, ami a Frogwares más játékaihoz kalauzolta el a felhasználót. Kivették mindezeken felül az internetes kapcsolat követelményét is, erre értelemszerűen azért volt szükség, mert a szerverekkel kommunikáló játék esetében rögvest kiderült volna a lopás ténye.

Ezeket a változtatásokat csak és kizárólag konkrét hackeléssel érhették el a fejlesztők szerint, de nem végeztek valami jó munkát, legalábbis a nyomok eltakarításával nem foglalkoztak.

Az eredeti játékhoz használt eredeti kódkulccsal ugyanis az "új" steames verziót is fel lehetett tárni, így simán átnézhették a Frogwares munkatársai az összes fájlt, és az azokban eszközölt módosításokat. Egyébként még az is egészen egyszerűen visszakövethető volt, hogy konkrétan ki töltötte fel a játékot a Steamre, ez világosan látszik a kliensben: az elkövető nem más, mint Filip Hautekeete, aki a Neopica nevezetű belga fejlesztőcsapat alapítója és technikai vezetője.

Hautekeete 20 éve dolgozik programozóként a szakmában, a Frogwares álláspontja szerint pedig bőven rendelkezik azzal a szakértelemmel, ami a The Sinking City feltöréséhez kellhetett. A francia törvények szerint mindezért akár hét év letöltendő börtönbüntetés és 750 ezer eurós bírság járhat.

A játékot fejlesztő Frogwares azt egész történetről és a feltételezett hackelési folyamatokról egy hosszú írásban és az alábbi videóban is beszámolt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)