Hirdetés

FIFA 18 Switch teszt - nem csak kicsi, kevés is

|

Az EA Sports legnépszerűbb játéksorozatának új részét magunkkal vihetjük, de komoly kompromisszumokat kell kötnünk.

Hirdetés

Nagyon vártuk már a FIFA switches bemutatkozását, hiszen attól eltekintve, hogy folyamatosan sok újdonság épül be kedvenc focis játékunkba, kellett már némi izgalom, hogy egy bizonyos szempontból teljesen új verziót várhassunk. Kapóra jött a Switch év eleji megjelenése, de sajnos az örömünk nem felhőtlen.

Hirdetés

Vigyem, ne vigyem?

Nem tudom kiverni a fejemből az egyik első Switch-reklámot, amiben kosaras srácok, miután véget ért, valós kosármeccsük, leülnek Switchen tovább játszani egy kicsit. Már akkor is azt tippeltem, hogy ez a gyakorlatban nem ugyanolyan élmény lesz, mintha egy Xbox One vagy PS4 elé ülnének be. És itt nem a konzol erejére gondolok elsősorban (ezt kifejtem lejjebb), hanem a célközönségre. Én nagyon sok fociedzésen, hétvégi meccsen voltam játékosként, és kétlem, hogy egy valós meccs után sokan ott maradtunk volna a Switch kis kijelzőjén játszani. Hasonló a helyzet, ha nem meccsekről van szó: sok szociális eseményre, szülinapra, összejövetelre el akartam vinni a gépet, de mindenhol elutasítást kaptam. Egy pubban senkinek sincs kedve FIFA-zni, ha pedig felmegyünk valakihez, ott a "nagy" konzolos tesó, minek vacakolni ezzel a verzióval? Persze cáfolható hevenyészett felmérésem a témában, de nekem egyelőre ez jött le. Persze ez valószínűleg inkább azoknak szól, akik egyedül játszanak, szeretnének például utazás közben lejátszani egy-két meccset.

Kicsi a bors, de nem erős

A játék grafikája a kis kijelzőn egész jónak tűnik, de amint dokkolóra tesszük, nagy TV-n a FIFA 12 szintjét éri el - itt vérzik el leginkább ez a verzió. Leginkább azzal csábítottak minket, hogy egy gépen, a 2 pici Joy-Connal tudunk ketten játszani haverjainkkal. Először is nem találkoztam még emberrel, aki fifázás közben rendesen meg tudta volna fogni a kontrollert (Mario Kartban például remek, de itt másképp kell), másrészt az irányítás így komoly hiányosságokkal néz szembe. Aki valaha fifázott, tudja, mennyire fontos 2 analóg kar, bizonyos dolgokat csak a másodlagossal lehet megcsinálni. Hogyan hidalta át ezt az EA? Sehogy! Egyszerűen lehetetlen úgy cselezni, húzogatni, mint egy teljes kontrollerrel.

Nézzünk mást. Ami a legtökéletesebb lenne egy hosszú busz- vagy vonatúthoz, az a "FUT" játékmód. A játékosok gyűjtögetésével, kereskedésével, eladásával el lehetne ütni az időt, de ez teljesen online, tehát hacsak nem tudunk a gépnek útközben korlátlan netet megosztani, erről is lemondhatunk.... De semmi baj, ott a sztori mód, a Journey, ez remek single player szórakozás lesz a vonaton/repülőn ugye? Nem, ugyanis Alex Hunter kalandja teljes egészében hiányzik a switches verzióból, csakúgy mint a karrier mód bizonyos elemei, illetve a "FUT" mód idei újításai. Mivel az egész switch maga nem rendelkezik igazi partyrendszerrel, így barátainkkal sem játszhatunk neten keresztül; ez sajnos a Nintendóra jellemző "két lépést előre, egyet vissza" tendencia miatt van, nem az EA hibája.

Mindenesetre legalább a framerate egész stabilnak tűnt, illetve csak egy picit tartott tovább online ellenfelet keresni, mint a nagy tesók esetén, holott nyilván jelenleg sokkal kisebb a játékosbázis. Összegzésképpen furcsa dolog derült ki a teszt során: bár sosem gondoltuk volna, de a FIFA jelenleg ebben a formájában nem túlzottan alkalmas a "hordozásra". Az egy gépen való 1 joyos játék a megcsúfolása a FIFA amúgy összetett irányításának, egészen más játékot kapunk, ha nincs négy Joy-Con a birtokunkban. Aki társaságban játszana, maradjon inkább a konzolos verzióknál, aki meg út közben, készüljön fel rá, hogy ha a karriermódon és a barátságos meccseken kívül nem várja sok más öröm.

FIFA 18 Switch
Csak akkor ajánlott, ha nincs más konzolod.
Ami tetszett
  • hordozható FIFA-élmény
  • kézi konzolhoz képest tűrhető grafika
  • net esetén sok játékmód...
Ami nem tetszett
  • ...amik net nélkül nem működnek
  • hiányos az 1 Joy-Con-os irányítás
  • a Journey azért hiányzik
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)