Hirdetés

FIFA 20 teszt - utcai és profi labdarúgás egy csomagban

|

A legújabb FIFA legnagyobb húzótartalma a Volta, de nem csak emiatt érezhető előrelépés a FIFA 19-hez képest.

Hirdetés

Szinte minden évben feltehetik a kérdést a FIFA sorozat rajongói, hogy vajon érdemes-e beruházni az újabb játékra, vagy az EA az adott évben is csak a labdarúgók adatbázisát frissítette-e. Nintendo Switchen sajnos utóbbi az igaz, ezzel szemben a PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra kiadott verzió rengeteg olyan újdonsággal és újragondolt játékelemmel kecsegtet, amelyeknek köszönhetően a FIFA 20 a hibái ellenére is egy roppant szórakoztató és rendkívül tartalmas alkotássá kerekedett.

Hirdetés

Precízió és intelligencia

A sorozat a FIFA 17 óta készül a Frostbite 3 motorral, a FIFA 18 megjelenésétől fogva pedig az EA a Real Player Motion technológiával igyekezett élethűbbé tenni a játékosok mozgását. Idén továbbfejlesztették a játék fizikáját, ami az első néhány lejátszott meccs során még furcsa, de hamar hozzá lehet szokni az átdolgozott labdamozgáshoz. Az úgynevezett Ball Motion Systemnek köszönhetően többféle rúgástípust alkalmazhatunk, és ez a pontrúgások precíz kivitelezése miatt még izgalmasabb. A labda valósághűbben mozog, mint a korábbi FIFA játékokban, emiatt pedig kicsit kiszámíthatatlanabb a játékmenet. A levegőben és a földön is a fizika szabályait igyekszik követni a játék, ezért jobban oda kell figyelnünk a passzok, az átívelések és a lövések erősségére és irányára. Emellett a játékosok mozgása is megújult a FIFA 19-hez képest. A pörgős focit játszók számára örömteli lehet, hogy jobban érződik a sebességbeli különbség a játékosok között, emellett pedig a cseleknek hála számos lehetőségünk van lerázni a védőket. Az új tempóhoz hozzá kell szokni, mert hiába szélvész gyors az egyik szélsőnk, ha a labdát pontatlanul íveljük neki előre, akkor az könnyen elpattanhat, vagy éppen belassulhat a füvön.

A mesterséges intelligencia is javult, főleg a védőoldalon, de esetenként még így is előfordulnak butaságok, ami leginkább a rossz helyezkedésben nyilvánul meg. Védekezés során ugyancsak érdemes kihasználni az új technikákban és mozdulatokban rejlő lehetőségeket. Nem elég rátapadni a labdát vezető játékosra, fontos a megfelelő helyezkedés és a pontos időzítés is. A meccsek dinamikája teljesen más a változtatásoknak köszönhetően, mint a FIFA 19-ben, és ezt valószínűleg sokan nem fogják szeretni, de nekem tetszett, hogy egy rakás különféle mozdulatot bevethetek és új cselekkel próbálkozhatok, nem pedig sablonosan ugyanúgy építem fel a támadásaimat.

Az utca királyai

A FIFA 20 legérdekesebb módja egyértelműen az új Volta Football, amely megidézi a kissé feledésbe merült FIFA Street sorozat szellemét, és több különböző szabályrendszer szerinti meccsel teszi színesebbé az alapjátékot. Idén már nem kaptunk újabb folytatást a The Journey című történetfolyamhoz, ezúttal egy utcai futballista főhősről szól a rövid sztorimód. Revvy története eléggé sablonos elemekből építkezik, nem túl izgalmas, de 6-8 óra alatt teljesíthető, és közben belerázódhatunk az utcai foci stílusába. A sztorin kívül bejárhatjuk a világot a Volta Tour-módban, és számos helyszínen játszhatunk bajnokságokban, illetve új játékosokat igazolhatunk csapatunkba. Az 5v5 és 4v4 meccsek futsalszabályok szerint működnek, a 4v4 rush és a 3v3 pedig még pörgősebb, kapus nélküli mérkőzéseket jelent, amelyekben a szabályoktól függően lazán lőhetünk tíz gól felett is egy meccsen. Az utóbbi két módban még jobban oda kell figyelni a precíz lövésekre, mert nagyon mellé lehet trafálni, és a falról vagy a blokkoló védőről megpattanó labdák is könnyen megviccelhetnek. Cselekből és különleges mozdulatokból pedig nincs hiány - aki kedveli a látványosabb stílust, annak érdemes időt áldoznia ezek megtanulására. Az egyik legjobb érzés a Voltában, amikor több védőt átejtve egy laza, látványos mozdulattal fejezzük be a támadást. Természetesen online is játszhatunk, illetve minden kapcsolódó játékmód helyet kapott a Kick Off felületen is, aminek hála az összes elérhető játékost használhatjuk a meccseken, nem csak a Volta Tour során összeszedett focistákat. Ezeken kívül még House Rules-módok is elérhetőek, így például egy baráti társasággal nagyon jó élményt nyújt a Volta. A Tour során egyébként rengeteg ruhát, cipőt, kiegészítőt és animációt szerezhetünk a játékosainknak kihívások teljesítésével. A Volta Shop kínálata havonta változik, és igazi pénzzel nem lehet fizetni, a Volta Coinok gyűjtéséhez pusztán többet és ügyesebben kell játszanunk. A meccsek hangulatát tovább fokozza az egymástól alapjaiban különböző pályák atmoszférája, a zenék és a visszajátszások rendszere, amelyet stílusosan úgy oldottak meg, mintha egy helyi néző a telefonjával venné fel a jeleneteket.

Játékmódokból sosem elég

Természetesen idén sem maradhatott ki a kiadó számára az igazán nagy bevételeket termelő, rengeteg mikrotranzakcióval ellátott Ultimate Team sem, amelybe tényleg csak annak javasolt belevágnia, akinek rengeteg ideje van, vagy nem riad vissza több tízezer forintnyi FIFA Point vásárlásától. A kártyagyűjtögetős-csapatépítős módban idén is rengeteg kihívást teljesíthetünk, Squad Building feladatokat oldhatunk meg, és online meccseken küzdhetünk a jobb divíziókba feljutásért. A FUT alapvetően nem változott, viszont a Friendliesnek köszönhetően izgalmas módokban játszhatunk a barátainkkal vagy akár egyedül is, úgy, hogy a játékosaink nem sérülhetnek meg, nem használnak szerződéseket, illetve a különböző bónuszokat nyújtó lehetőségekkel sem kell foglalkoznunk. Több szabályrendszerben is lehet játszani, és mindegyik elég szórakoztató a maga módján. Soha nem voltam az Ultimate Team rajongója egyik EA játékban sem, viszont itt néhány könnyebb kihívás teljesítésével egész jó csapatot tudtam összeállítani, és a "grindról" elfeledkezve kedvemre játszhattam is a haverokkal a pörgős Mystery Ball- vagy a sajátos stratégiát igénylő King of the Hill-módokban. A FUT-ban emellett a Volta-módhoz hasonlóan szezonok vannak, és tapasztalati pont gyűjtésével szerezhetünk jutalmakat. 

Említést érdemel még a Career-mód, amelyben a jól megszokott rendszerben játékosként vagy edzőként igyekezhetünk boldogulni. A játékmód leginkább abban változott, hogy még hangsúlyosabb a csapatmorál, menedzserként a sajtóval és játékosainkkal is megfelelően kell kommunikálnunk. A karakterünk aprólékosan testre szabható, és a FIFA történetében először női menedzsert is irányíthatunk. Aki kedveli ezt a módot, érdemes belevágnia, de sok újdonságra ne számítson.

A FIFA 20 a Volta-módnak és a megújult játékmechanikáknak hála előrelépett a FIFA 19-hez képest. Érdemes esélyt adni a játéknak, ha valaki érdeklődik a futsal és az utcai foci iránt, vagy a sorozat legutóbbi darabjaitól eltérő játékmenetre vágyik.

FIFA 20
A Voltának és a temérdek játékmódnak hála még több játéklehetőséget tartogat a FIFA, mint az utóbbi években, de lehetett volna még csiszolni rajta azért.
Ami tetszett
  • Szórakoztató Volta Football
  • Rengeteg különböző játékmód
  • Átdolgozott fizika és mozgásrendszer
Ami nem tetszett
  • Szörnyű mikrotranzakciós lehetőségek
  • Hasonló a látvány, mint a tavalyi kiadásban
  • Érdektelen és szinte változatlan Career-mód
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)