Hirdetés

A Microsoft szerint kamu, hogy 250 millió gépet fertőzött meg a Fireball nevű vírus

|

A vállalat szerint ennél jóval kevesebb PC eshetett áldozatul, a Windows 10 S-t futtató gépek pedig egyenesen immunisak rá.

Hirdetés

A hónap elején okozott komoly riadalmat a Check Point nevű digitális biztonsági cég jelentése, ami szerint a magát például hamis keresőoldalként álcázó Fireball nevű kártevő nagyjából 250 millió számítógépet fertőzött meg. Az ügyben megszólalt a Microsoft is, akik szerint kicsit túllihegték a dolgot a Check Pointnál.

Hirdetés

A redmondiak szerint ráadásul nem is új keletű a probléma, hiszen a Fireball már 2015 óta fertőz. Azóta nagyjából negyvenmillió PC-ről távolította el a Windows valamelyik kártevő-ellenes szolgáltatása, így szerintük csupán ennyi fertőzés történhetett. A Check Point becslése egyébként a kártevő feltételezett készítője, a Rafotech nevű cég különböző nyilvánosan elérhető (de nem a vírushoz kapcsolódó) adatain alapul, így mindkettő csak megközelítőleges szám.

A kártevő működését illetően viszont egyetértenek: azt követően, hogy a Fireball a böngészőnk felett átveszi az irányítást, olyan programokat tölt le és telepít, amilyeneket csak szeretne. Míg a Check Point szerint a Rafotech programjait telepítő felhasználók eshetnek áldozatul, a Microsoft szerint a különböző "kétes eredetű" szoftverek, így termékkulcs-generátorok és különböző kalóz alkalmazások hozhatják magukkal a Fireballt. Mivel az új Windows 10 S-ben csak a Microsoft Store-ból települhetnek programok, erre a fertőzésre a gyártó szerint teljesen immúnis ez a verzió.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)