Hirdetés

Football Manager 2018 teszt - a foci egy másik oldala

|

A Football Manager sorozat 2018-as felvonása a kötelező tartalmi és játékmeneti frissítésekkel érkezett meg. Vajon ez elég ahhoz, hogy áttérjünk a tavalyi változatról erre?

Hirdetés

Újra itt van a nagy csapat - a minden részletre kiterjedő játékstratégiával és a morális csapatépítés elemeivel együtt. A Sports Interactive 2017-ben is leszállította a menedzserszimulátor aktuális darabját, és idén végre nemcsak az adatbázis frissítésével foglalkoztak, hanem izgalmas, új lehetőségekkel is bővítették a már eddig is elképesztően mély taktikai lehetőségek tárházát. A jól ismert alapok és a néha kissé átláthatatlan kezelőfelület megmaradt, viszont a 3D-motort pozitív irányba fejlesztették.

Hirdetés
 

Minden kezdet nehéz

A főbb játékmódok a jól megszokott és ismert Career, Fantasy draft és Create-a-club maradtak, és mivel a licencelő gárda ebben az évben is kitett magáért, ötven ország több mint 2500 klubja közül választhatunk első munkahelyet. Már a kezdéskor sokat lehet babrálni a beállításokkal - az igazán komoly stratégák kipipálva hagyhatnak minden teendőt, de akkor még az előszezont is több órán keresztül kell menedzselni. Akit inkább csak a pálya történései érdekelnek, az rögtön belevetheti magát a játékba a Quick Start opcióval. Sőt, az alapjátékhoz idén is ajándékba adott Football Manager Touch játékkal egy még letisztultabb és kiforrottabb élményt kaphatunk, ha tényleg csak az edzősködés főbb aspektusai érdekelnek. Touchos karrierünket megkönnyíthetjük DLC-kkel is. Olyan opciókat és "csalásokat" lehet vásárolni például, hogy minden játékos nálunk akarjon játszani, vagy a végtelen tehetségkutatás lehetőségét válthatjuk meg, de akár érdekes kihívásokat is beszerezhetünk. Az igazán maximalistáknak még nagyjából 30 eurót kell kicsengetniük az 55 eurós alapjáték vagy a standalone 30 eurós Touch mellé.

Érzelmeknek márpedig van helye

Ha végre elindultunk a csapatmenedzselés végtelen kihívásokat tartogató, rögös útján, már rögtön az első napunkon elkezdhetünk érdemben foglalkozni játékosainkkal is. A továbbfejlesztett játékosmegfigyelésnek és a taktikai rendszereknek hála komoly időráfordítás és stratégiai döntések révén igazi futballguruként tarthatjuk szemmel csapatunkat, ahogy letarol mindent és mindenkit. Mindezt a hardcore rajongók meccsről meccsre követhetik valós időben vagy - a hozzám hasonló türelmetlenebbek - a dinamikusan változó meccsadatok és a feliratos kommentár böngészésével. A grafikus motor sokat fejlődött - a játékosok látványosan reagálnak a taktikai változtatásokra, a felrajzolt figurákra és az oldalvonal mellől bekiabált személyes utasításokra, megjegyzésekre.

És itt kerül végre a képbe a Football Manager 2018 egyik legizgalmasabb újítása, a Dynamics-rendszer, amely nagyjából a csapat szociális hálójának és morális központjának felel meg. Már első napunkon kézhez kapjuk a hierarchiát, a klubon belüli klikkeket, az egyes témákkal kapcsolatos érzelmeket és a csapatmorálhoz köthető részletes mutatókat. Figyelnünk kell tehát arra, hogy játékosaink velünk és egymással jó viszonyt ápoljanak - főleg a befolyással bíró emberekkel kell foglalkozni, hogy a többiekre is pozitív hatással legyenek. Leülhetünk mindenkivel beszélgetni, de akár meetingeket is tarthatunk, ha szükségét érezzük. Hatalmas piros pont a fejlesztőknek, hogy végre nemcsak az elnagyolt morálmutatókat bámulhatjuk, hanem tényleg egy kapcsolati hálóban is létező közösség élére állhatunk.

Nem lehet minden tökéletes

A játék részletessége kezdők számára elrettentő lehet, és a helyenként továbbra is kusza kezelőfelülettel még a veteránoknak is meggyűlhet a bajuk. A Dynamics ugyan új megvilágításba helyezte a stratégiát, de ha mindent át akarunk látni és kiélvezni, rengeteg időt kell a játékra fordítanunk. Az újrajátszás lehetősége gyakorlatilag végtelen, így a maximumra törekvés igényével, újabbnál újabb kihívások, élmények keresése közben csak úgy repülnek az órák.

Football Manager 2018
Az új funkcióknak hála még izgalmasabb és érdekesebb lett a mindent átszövő stratégia.
Ami tetszett
  • Hatalmas adatbázis
  • Dynamics-rendszer
  • Realisztikusabb 3D-motor
Ami nem tetszett
  • Unalmas adminisztrációs feladatok
  • A kezdőknek nehezen átlátható
  • Túl drága
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)