Hirdetés

Forza Horizon 5: Rally Adventure teszt - Colin McRae emlékére

|

Kissé megúszós lett a Forza Horizon 5 második kiegészítője, de a ralizás és a Forza kedvelői azért így is jól fognak vele szórakozni.

Hirdetés

Van a Forza Horizon játékoknak egy olyan, határozottan előnyös tulajdonsága, hogy ha egy időre félretesszük őket, később ugyanannyira kellemes élmény lesz elővenni, mintha először játszanánk velük. Mindig van mit csinálni, találhatunk egy rakás új autót, amit még nem vezettünk, olyan eseményeket, amiken még nem indultunk, vagy ha igen, akkor sem koptattuk el teljesen az utakat, és a folyamatosan szolgáltatott frissítések mellett a Playground Games teljes értékű kiegészítőkkel is jelentkezik már egészen a sorozat második része óta, amik megint csak adnak néhány órányi elfoglaltságot.

Az én Xboxomon bérelt helye van a Horizon 4-nek és a Horizon 5-nek is, és mellettük fészkelnek a DiRT Rally játékok, amikkel csak akkor játszom, ha van erőm feszesen koncentrálni - nem ér fel egy laskafesztivál élményével egy 10 perces verseny utolsó kanyarjában rommá zúzni a kocsit, pedig ez simán előfordulhat, ha nem bánok elég kegyesen a ravaszokkal és analógokkal. 

A Forza Horizon 5 ralis kiegészítője sajnos-szerencsére nem ennyire kemény, ami miatt a versenyzés ezen formáját kedvelőknek hiányérzete lehet, a Horizon-élményt keresők meg más miatt érezhetik kevésnek a csomagot.

Hirdetés

Le az útról!

Utunk Sierra Nueva felé vezet, ami kinézetében, hangulatában nem tér el annyira az alapjáték térképétől, mint a Horizon 4 Fortune Islandje vagy a harmadik rész Blizzard Mountainje, de a maga módján hangulatos, tele van kanyargós utakkal, lehengerlő dűnékkel, ugratókkal és hepehupás terepekkel. Az úthálózat a térképre nézve nem tűnik nagynak, ám érdemes észben tartani, hogy bármikor letérhetünk, és nekivághatunk az ismeretlennek. A látvány szokás szerint gyönyörű, a látótáv hatalmas, jó néha kiállni egy szirtre, és onnan kémlelni a tájat, vagy éjszaka úgy autózni, hogy közben megy a drónos fényshow.

A kampány során három csapat nyolc-nyolc versenyén vehetünk részt (nem számoltam le, de a Playground szerint ez a legtöbb, ami valaha Forza kiegészítőben volt), majd ezeket és a kapcsolódó kihívások némelyikét teljesítve pontokat szerezhetünk, aztán feloldhatjuk a nagy, végső összecsapást. Ha mindhárom záró eseményt legyűrjük, jön a nagy megmérettetés, egy tízperces Góliát verseny, ahogy azt már megszokhattuk. A Horizon Raptors főleg földutas versenyekre hív minket, az Apex Predators az aszfaltot szántja, a Grit Reapers alakulata pedig éjszaka szereti próbára tenni magát.

A mellékes teendők közül első csapathoz tartoznak az ugratók, a másodikhoz a sebességzónák és traffipaxok, a harmadikhoz pedig a driftzónák - semmi, amit ne láttunk volna még. Nincsenek Horizon sztorik, pedig még a Hot Wheels DLC-ben is kaptunk belőlük egy csokorral - hiányoltam ezeket is azon túl, hogy a versenyek mindössze néhány percesek, holott a ralizásban sokszor pont a hosszútávú futamok a legizgalmasabbak, amiket végig összeszorított záróizmokkal kell legyűrnünk. Aki kimaxolta a versenyeket és tennivalókat, általános kihívásokkal nyújthatja a játékkal töltött időt (juss A-ból B-be X perc alatt, törj össze 100 pinata teherautót, versenyezz bizonyos autóval, haladj meghatározott sebességgel stb.).

A versenyeket kétféleképp teljesíthetjük. A Horizon Race mód a klasszikus élmény, azaz más autósokkal szállunk szembe, és az győz, aki elsőként célba ér. A Horizon Rally mód viszont már izgalmasabb, mivel egyedül vagyunk a pályán, bizonyos pontokon láthatjuk, mennyivel maradtunk el a többiektől vagy mennyivel előzzük őket az épp teljesített szakaszon. Ám ami igazán különlegessé teszi, az a navigátorunk: némileg rendhagyó módon (nyilván azért, hogy ne kelljen arcmozgást animálni, ami a Playground számára még teljesítetlen, vagy talán teljesíthetetlen kihívás) nem mellettünk ül a kocsiban, hanem felettünk utazik egy helikopterben, de legalább pontosan mondja, hogy mennyire éles kanyar következik, ugrató jön, netán csirkék csipegetnek-e előttünk az úton. Már az elején felajánlja a játék, hogy kapcsoljuk ki az ideális ívet jelző nyomvonalat, amit határozottan érdemes megtenni, különben az egész navigációs rendszer értelmét veszti, ugyanakkor beállíthatjuk, hogy a jelölés csak a raliversenyeknél tűnjön el, a szabad autózás és a hagyományos versenyek során maradjon meg.

McRae boldog lenne

Tíz új, kifejezetten ralis autót gyűjthetünk össze, melyek közül a sportág rajongói számára bizonyára a 2001-es Ford Focus RS lesz a legkedvesebb, aminek hátsó ablakán ott virít a skót Colin McRae és navigátora, Nicky Grist neve. Csak amolyan üdvözítő extra, hogy vezetni is remek élmény, ezt, valamint egy korábban megszerzett Porschét és egy Peugeot 207-est váltogattam a teljes ráhangolódás érdekében. Az új verdák között ott van még a 2022-es Ford F-150 Lightning Platinum, ami amilyen nagy, olyan röhejes hangon duruzsol (elvégre elektromos), a Hoonigan csapat Scumbugja (1973-as Volkswagen Beettle), két Jimco, két Polaris, két Alumicraft, és Casey Currie Trophy Jeepje. A raliautókat új alkatrészekkel is felturbózhatjuk.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Nem állítom, hogy nem szórakoztam jól a Rally Adventure-rel, de az is tény, hogy egy délután alatt elfogyasztottam szinte minden tartalmat, csak eredményeim tökéletesítése, az ugratók és sebességzónák kimaxolása maradt hátra, amihez 50 órányi játék után már nincs olyan nagy kedvem. Gyengébbnek éreztem ezt a kiegészítőt ahhoz képest, amilyen változatosságot és kidolgozottságot a korábbi DLC-kben láttam, beleértve a Hot Wheels csomagot is.

Aki a Forza Horizon 5-öt szerette, és még nem unja, ezzel is jól el fog szórakozni, azonban DiRT Rally-szintű raliélményt nem érdemes várni tőle. Ralijáték lett, de csak úgy Forza Horizon-ösen, könnyeden, a feelingezést előtérbe helyezve.

Forza Horizon 5 Rally Adventure
Ha egyszer készül egy Forza Rally játék, az biztosan kiváló lesz, ez viszont még nem mutatja meg igazán, milyen lehetne.
Ami tetszett
  • gyönyörű tájak
  • McRae Ford Focusa egy csoda
  • megszokott Forza-minőség
Ami nem tetszett
  • Aránylag kevés tartalom
  • Csak rövid versenyek vannak
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)