Hirdetés

FTP szerver indítása

|

Az internetet használva biztos sokan töltötök le. Nem kevésszer találkozhattok az FTP kifejezéssel, mely gyakorlatilag egy webes tárhely. De tudjátok-e, hogy mennyire hasznos is ez, illetve, hogy milyen egyszerű létrehozni? Most mindenre fény derül.

Hirdetés

A File Transfer Protocollal állományokat tudunk mozgatni számítógépek között. Használata egyelőre nem vitatott, nem támadják olyannyira, mint a különféle fájlmegosztó rendszereket (Kazaa és társai). Tény, hogy már nagyon sok FTP szervert is leállítottak, nem éppen legális tartalmuk miatt. De mi ugyebár nem ilyen alantos célokra használnánk saját szerverünket. Arra ugyanis jól jöhet, ha mondjuk valakinek egy kisebb felvételt, esetleg 10-15 megabájt képet szeretnénk odaadni, de a levelezőrendszerünkön keresztül ekkora fájlmozgásra nincs lehetőség.
Legelső lépés, hogy telepíted a CD-s és Dupla DVD-s mellékletünkön is megtalálható Bulletproof FTP Server nevű programot (www.bpftp.com).

Indítsunk szervert!
A telepítés után töltsük be a programot, és a felső menüsorban található figura ikonra klikkeljünk (Setup User Accounts). Itt adhatunk akármennyi felhasználót a szervernek, mindenkinek egyedi jogokat is akár. A jobb oldali részen kattintsunk jobb gombbal a "User Accounts" alatt, majd "Add". Írjuk be a kívánt felhasználónevet, majd nyomjunk [Enter]-t. A középen lent megjelenő "Setup" részen adhatjuk meg a felhasználó belépési adatait. Login, vagyis belépés azonosító, valamint Password, azaz jelszó. Ha mindkettőt megadjuk, csak név és kód együttes ismeretével lehet belépni. Ha mondjuk kódot nem adunk, akkor a Login részben megadott névvel bárki beléphet. Nagyon figyeljünk arra, hogy a "GameStar" és a "gamestar" jelszavak nem egyenértékűek. Fontos a kis- és nagybetűk használata, illetve kerüljük a speciális és ékezetes karakterek alkalmazását.
Ezen rész felett láthatjuk a hozzáférési jogok, vagyis az „Access Rights” részleget. Itt adhatjuk meg, hogy a felhasználó mely könyvtárakhoz férhet hozzá merevlemezünkön. Az üres részen jobb klikk, majd a felugró ablakon "Add". Tallózzuk ki a könyvtárat, majd adjuk meg az ehhez tartozó jogokat. A cikkben található fájljogosultságok táblázatban leírtam, hogy pontosan mi micsoda.


További beállítások
Még mindig a "Setup User Accounts"-nál vagyunk. A bal oldali részen folyamatosan haladunk lefele.
A "Miscellaneous" fülnél megadhatjuk – többek között –, hogy mennyi inaktív idő után léptesse ki a rendszer a felhasználót, összesen hányan csatlakozhatnak, 1 IP-ről hányan kapcsolódhatnak és így tovább.
A "Links & Messages" fülnél adhatjuk meg a belépésnél, a könyvtárváltásnál, illetve a letöltés közben megjelenő köszöntő és információs üzeneteket. Ezek alapesetben sima TXT fájlok. Programozni és paraméterezni is lehet őket, de ezek a számunkra érdekes felhasználásoknál nem szükségesek.
"Ratio/Quota" fül – ez nagyon fontos! Itt adhatjuk meg, hogy milyen le- és feltöltési aránnyal lehet jelen a felhasználó, illetve maximálisan milyen adatforgalmat generálhat. Ha a ratio 1/1 (az első mindig az upload/feltöltés, a második pedig a download/letöltés), akkor 1 megabájt feltöltött adatért cserébe 1 megabájt adatot tölthet le. Ha a ratio 1/2, 1 mega feltöltött anyagért 2 tölthető le. Ha pediglen 2/1 az arány, akkor két megát kell ahhoz feltöltenie, hogy egyet leszedhessen.
Az "IP & Banned Files" résznél kitilthatunk olyan felhasználókat, akiket többé nem szeretnénk beengedni a szerverünkre. Ha megadjuk az IP-t, a hozzáférés törlése nélkül zárhatunk ki embereket. Itt beállíthatjuk, hogy mondjuk .wmv kiterjesztésű fájlt nem lehet feltölteni.
A "Notes" résznél jegyzeteket készíthetünk, a "Stats" pedig kiírja a szerver statisztikáját.


Érdemes kipróbálni
Persze nagyon sok egyéb funkciója is van, kezdetnek ennyi bőven elég. A szerver létrehozása internet kapcsolattól nem függ. Ha egyszer elindítottuk a szervert, kiírja, hogy mi az aktuális IP címünk. Ehhez bárki, egy átlagos FTP-s klienssel, vagy akár a Total Commanderrel is csatlakozhat. Van még sok más szerveres program is, de talán ezt a legkönnyebb kezelni. Jó próbálgatást!

Fájljogosultságok
A jogosultságokkal komolyan megszabhatjuk egy, a szerverünkre csatlakozott felhasználó szabadságának mértéket. Lássuk, melyik jog pontosan mit jelent!
Fájlokra vonatkozó jogok (Files):
Read (olvasás), Write (írás), Delete (törlés), Append (hozzáfűzés – a feltöltés folytatásának lehetősége).
Könyvtárakra vonatkozó jogok (Directories):
Make (létrehozás), List (listázás), Delete (törlés), Subdirs (alkönyvtárak).
Amelyiket kipipáljuk a programban, azt megteheti a felhasználó. Ha például bejelöljük a Read, Write, Make, List jogokat, a felhasználó bármit létrehozhat a szerveren, másolhat rá, vagy róla, de törölni semmiféleképpen nem tud.
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)