Hirdetés

Fujitsu karácsonyi kosár - Air Command és GS interjú Temesvári Andreával

|

Ma számos ígéretes kiegészítőt mutattak be, a legérdekesebb egy Wiimote szerű kontroller, az Air Command, meg persze Temesvári Andrea.

Hirdetés

 

Karácsonyi kényeztetés

 

A Fujitsu sajtószóvívőjével rendhagyó módon nem egy kellemes étteremben, hanem a Saturn áruház közepén, egy óriási HD Fujitsu képernyő előtt találkoztunk. A termékmenedzser sietve mutatta be a szédületesen csinos, mosolygós Temesvári Andreát, aki - mint azt megtudtuk - pár perccel később virtuális teniszmeccset játszik majd Serena Williams-szel. Erős kezdés, mitagadás. Az előadásból megtudtuk, hogy a minél olcsóbb, hozzáférhetőbb tömegperifériák gyártásának stratégiáját a Fujitsu-nál az értéktinnovációra fókuszáló, jövő-idéző termékeket felmutató portfólió váltotta fel, és ezt alátámasztandó rögtön be is mutattak jó pár karácsonyi nyalánkságot: a Fujitsu magasabb kategóriás laptopjaival párhuzamosan forgalomba kerültek a minőségi, elegáns hordtáskák (az egyik újrahasznosított joghurtos dobozokból készült!).  Bemutattak egy 34mm-es TV Tunert, amely bármely netbookkal használható, egy HD felbontású webkamerát, egy új NAS szervert, mely a lakosság (BitTorrent kliens, iTunes Server, Audio/Video Media szerver, Game Station támogatás) és a vállalatok számára (TCP/IP, DHCP client, DHCP server, CIFS/SMB, AFP, NFS, HTTP, HTTPS, FTP, DDNS, NTP, Gigabit Jumbo Frame, Bonjour; File erver, FTP Server, SQL Server, Backup Server, Printer Server, AES Adat titkosítás, kamera szerver, szünetmentes támogatás, iSCSI Target, e-mail értesítés, Windows Active Directory támogatás, adattükrözés) egyaránt nyújt izgalmas szolgáltatásokat . Láthattunk egy digitális tollat, egy dizájn-nyertes, vázát formázó hangfalszettet, valamint egy kompakt, usb-vel csatlakoztatható, igen kényelmes vezeték nélküli, elemmel működtethető notebook-klaviatúrát. A benyomásom összeségében az, hogy a Fujitsu a tömegtermékek után most inkább a kuriózumnak számító, elegáns és/vagy divatos, minőségi eszközök gyártására állt rá. 

 

Légi parancsnokság

 

Ezután került elő maga az Air Command, amely első blikkre egy fekete Wiimote-hasonmásnak tűnt. A sajtószóvívő a kérdő tekinteteket látva rögtön heves magyarázatba kezdett. Az Air Command két egyszerű AA elemmel működik, megtalálhatjuk rajta a Wiimote-nál megszokott csuklórögzítő-pántot is, testvérével ellentétben azonban hajtogatható - ha pisztolyként akarjuk használni, a távirányítóból fegyvert faraghatunk egy egyszerű mozdulattal. A periféria nem csak játékkontroller: 3d-s egérként és prezentációs eszközként egyaránt használhatjuk a vezeték nélküli kütyüt: a diákat egy-egy mozdulattal görgethetjük, nagyíthatjuk-kicsinyíthetjük, forgathatjuk az előadások során.

Az Air Command teljes mértékben kompatíbilis a Windows 7 Multi-touch felületével: ablakainkat egyszerű kézmozdulatokkal rendszerezhetjük a képernyőn, sőt, a Windows Media Playert is játszi könnyedséggel irányíthatjuk az eszközzel. Az eszközt a Windows automatikusan felismeri egérként, ha pedig játékokban akarjuk használni az Air-Command-ot, egy pár kattintásos telepítés után saját kezelőfelületén kalibrálhatjuk a játékvezérlőt. Az Air Command különlegessége az, hogy a Wii által kínált játékélményt teszi elérhetővé PC-nken - a Nintendo Wii által nyújtott közösségi, akár aktív mozgással egybekötött szórakozást élhetjük át a gépünk erejét kihasználó, csúcskategóriás játékokon. A hivatalos adatok szerint a Wiimote még mindig sokkal precízebb, a mozgást pontosabban lekövető technológiával van felszerelve, mint az Air Command, ezt azonban a bemutatón én nem vettem észre: az Virtua Tennis 3-ban vívott küzdelemben a mozdulatok megelevenedtek a képernyőn, és a szóvívő satnya, erőtlen csuklómozdulatai alig-alig juttatták át a hálón a labdán, míg Temesvári Andrea profi szervái, tenyeresei és fonákjai, pontosan helyezett ütései lemosták a pályáról a szegény virtuális Serenát. Én úgy láttam, hogy ebben a játékban speciel jóval pontosabban irányíthatjuk, csavarhatjuk és helyezhetjük a lasztit, mint a Wii teniszjátékában. Az Air Command óriási előnye, hogy önálló eszköz lévén bármely PC-s játékkal használhatjuk, és a nagyobb kiadók már készítik külön e kontroller képességeit kihasználó programjaikat. A játékvezérlőt elsősorban persze FPS-ek, verekedős- és sportjátékok irányítására ajánlják, de más programokban is használhatjuk egerünk helyett. Hogy a gyakorlatban mennyire válik be a kütyü, azt a holnapi GS Live-ben élesben ki is próbáljuk (mert hogy bizony hozzánk vágtak egyet!). Temesvári Andreát pedig a rendezvény végén, a Serena ellen vívott csont nélküli győztes Virtua Tennis 3 meccs után mikrofonvégre is kaptuk (rossz az, aki rosszra gondol) - hát lehetne még szebb ez a nap? Íme:

 

Egy kávé mellett Temesvári Andreával

 

Gamestar: Hogyan kerültél kapcsolatba az Air Commanddal?(jajj, fiúk-lányok, mindig rosszra gondoltok)

 

Temesvári Andrea: Mikor a teniszakadémiámon felkerestek a Fujitsu-tól „tenisz-ügyben”, igen meglepődtem, mikor egy öltönyös úriember ezzel a kütyüvel a kezében állított be hozzám. Egész életemben egy igazi gyengepontom volt: a számítógépek. Gondoltam, most megbűnhődök tudatlanságomért. Először nagyon megijedtem, de mikor kipróbáltam a játékot, megnyugtattak: „voltak ennél sokkal ügyetlenebbek is”. Aztán amikor hazavittem a vezérlőt, a gyerekek és a férjem egyből rávetették magukat - nekünk is van otthon Wii-nk, és a porontyokat gyakorlatilag lehetetlen lekaparni róla - reggel 8-tól este 8-ig játszanak, csak ebédnél tartanak egy 20 perces szünetet. Szóval rögtön kipróbálták, és nagyon tetszett nekik: még a 4 éves kicsi is pillanatok alatt elsajátította az irányítást. Akkor aztán felbátorodtam kicsit, és valóban: nagyon könnyű volt megtanulni, és az egész család élvezte a játékot. Annak is nagyon örülök, hogy ez a kontroller népszerűsítheti ezt a gyönyörű sportot. Persze elfogult vagyok.

 

GS: Mik a tapasztalataid a kontrollerrel?

 

TA: Meglepően pontos. A teniszben használt mozdulatok tökéletesen kamatoztathatóak a játékban, szinte úgy tudom kimérni az ütés erejét, helyezni a labdát, mint a pályán. A valódi tenisz persze más: ott a futás, az élő ellenfél és a fizikai munka legalább akkora szerepet játszik a mérkőzésben, mint a játékban alkalmazható taktikák és mozdulatok. Nagy öröm volt számomra, hogy (legalább itt) megverhetem Serenát. Mikor meghívást kaptam a Wimbledon 35 felettiek számára rendezett páros bajnokságára, volt alkalmam játszani vele és Venus-szal, és hát iszonyatosan jók. Nagyon gyorsak. Szóval elégtétel volt jól megverni. Ha csak virtuálisan is, de verem őket. Ha ezt tudnám élőben is, három gyerek után, nagy visszatérés lenne az enyém.

 

GS: Mi tetszett még a játékban?

 

TA: Nagyon tetszettek a gyakorlópályák, úgy éreztem, hogy így valóban el lehet sajátítani a sport alapjait - a meccs előtt dől el minden. A férjemnek kicsit kellett segítenie a beállításoknál, a lábmunkát, a kontroller érzékenységét ő lőtte be, de aztán már ment minden, mint a karikacsapás. Ami kellemes a teniszben, azt megkapjuk ettől az eszköztől. Elárulok egy titkot: a Roland Garroson kialakítottak a versenyzőknek egy játéktermet - az igazi teniszcsillagokat sem lehet lekaparni a konzolokról: a meccsek előtt és után fanatikusan játsszák a meccseket, de persze nem csak teniszezős játékokat tolnak. De játszanak ők is, és lehet, hogy ők is a Gamestar-t olvassák.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)