Hirdetés

Gainward GeForce GTX560 "Phantom" - ez már nem tréfa!

|

A kiemelt NVIDIA partnerek között az első számú prémium brandként helyet foglaló Gainward a "Phantom" sorozattal újra magasra teszi a mércét.

Hirdetés

Kicsit megkoptak az emlékeink, de ha jól rémlik, akkor a Gainward már a GeForce 2-es grafikus kártyák piacra lépésekor kettéválasztotta az adott generációt normál és gyárilag túlhajtott "Golden Sample" kártyákra. Ebbe a filozófiába illik bele a nemrégiben bemutatott GeForce GTX550Ti páros is, illetve az összes, az elmúlt évek során bejelentett NVIDIA GeForce GPU esetében is így járt el a gyártó; bizton lehetett számítani a felpaprikázott GS-modellre. Nos, a GTX500-as csúcsmodellek megjelenésével megszakadt ez a hagyomány, a GTX580 és a GTX570 duóval bemutatkozott a Phantom széria.



A Phantom elnevezés mögötti tartalom ezúttal sokkal komplexebb, mint amit a Golden Sample képvisel. Ezek a különleges kiadású típusok adott esetben nemcsak gyorsabbak, mint a normál, referencia órajeleken üzemelő társaik, hanem a tervezés során minőségibb alkatrészek kerülnek felhasználásra, a grafikus magra pedig egy teljesen egyedi tervezésű hűtőrendszer kerül. Hab a tortán, hogy a dizájn is prémium szintet képvisel, ami ugyan fontos a vásárlás során, de mégsem emiatt fogunk igazán a Gainward Phantom kártyák mellett dönteni.

A dobozkép követi a kártyán található borda sűrű lamelláinak kinézetét


Remek példa a tesztlaborunkba beérkező GeForce GTX560 "Phantom", amely egy erős középkategóriás vezérlő prémium kiadásának felel meg. Számos pontos eltér a normál verziótól, a változtatásoknak ráadásul csak az előnyeit érzékeltük a tesztidőszak alatt. Kezdjük ott, hogy az egész vezérlő egy saját tervezésű nyomtatott áramkörre épül, amely mérete meglepően kicsi, tekintve, hogy egy GTX560-as kártyáról beszélünk. A grafikus magot és a memóriákt 4+1 fázisú VRM-áramkör vezérli, ami bőven elegendő eme GPU mellé. A tápellátás kát 6 tűs PCIe-tápcsatlakozón keresztül történik, és szerencsére a NYÁK felső peremére kerültek, amely valamelyest megkönnyíti a szerelést. A memória modulok katonás rendben sorakoznak a GPU két oldalán, 4-4 osztásban, kapacitásuk összesen 1024 MB. A GDDR5-ös szabványú lapkák effektíve 4040 MHz-es üzemelnek, ami a 256 bites memóriabusszal együtt tisztességes sávszélességet teremt. Külön hűtésük nincs, de nem is kell az alacsony üzemi feszültség miatt. Ellenben a GPU-nak kijár a már emlegett speciális hűtőrendszer.

A trükkös kialakításnak köszönhetően a két ventilátor ellenére is nagyon csendes a Phantom


A 40 nm-en készülő GTX560 lapkára egy egy 8 mm magas fémborda került, amelyhez süllyesztett módon illeszkedik a 4 darab hőcső, melyek - ahogy azt minden hasonló hűtésnél megszokhattuk - a felső alumínium bordázatnak szállítják a meleget. A trükk a ventilátoroknál fedezhető fel, azok ugyanis nem a borda felett, hanem alatt helyezkednek el, a légszállítás iránya viszont változatlan. Magyarán, a két PWM-vezérlésű légkavaró szívóhatást keltve hűti a bordát, és a teljes levegőmennyiséget a nyomtatott áramkörre fújják. Eltér az átlagostól, cserébe viszont tökéletesen működik! A két ventilátor ugyanis meglepően csendes még hosszan tartó terhelés során is, a grafikus mag hőmérséklete pedig nem lépi át a 71-72 Celsius fokot. A legjobb hír azonban az, hogy túlhajtást követően sem történik markáns változás, a 822-ről 950 MHz-re emelt magórajel csupán 4-5 Celcius fokos hőfok emelkedést és talán egy leheletnyivel több szélzajt eredményezett.



Nincs kétségünk afelől, hogy a piac egyik legcsendesebb grafikus kártyája a Gainward GeForce GTX560 Phantom, amiben még jócskán rejtőznek teljesítménybeli tartalékok is. A 336 CUDA mag méltó körítést kapott a Gainwardtól, egyúttal reméljük, hogy a jövőben további "Phantom" kártyák tesztelésére is lehetőségünk nyílik.
A Gainward GeForce GTX560 1024 MB "Phantom" grafikus kártya ajánlott végfelhasználói ára 59 900 Ft.

A Gainward grafikus kártyák hazai forgalmazója a Mercury Magyarország Impex Zrt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)