Hirdetés

Gainward GTX550 Ti sorozat - 1 GHz-es GPU pénztárcabarát módon

|

Rengeteg az új játék, így nem meglepő, ha sokan mostanra tervezték a gépfelújítást, ám ezt is érdemes ésszel csinálni.

Hirdetés

 

Értjük ezt úgy, hogy ne a hardverekre aggatott különféle hangzatos jelzők, a félig-meddig felesleges, ámde jól mutató szolgáltatások miatt válasszunk pl. alaplapot vagy videokártyát, hanem az észérvek döntsenek, majd pedig ezeket igazítsuk hozzá a pénztárcánk tartalmához.

Ha valaki ma az összes új PC-s címet ki szeretné próbálni, nem árt, ha DirectX11-es videokártyával rendelkezik. Az NVIDIA oldalán egy ideje teljes a kínálat, az alsó-kategóriától egészen a csúcsig rendelkezésre állnak különféle modellek, így van bőven miből válogatni. A helyzet azonban az, hogy ha valakit nagyon köt a költségvetés, akkor hamar beszűkül a kör, és végül egy vagy két megvásárolható alternatíva marad. A legtöbbeknél ez az alternatíva a Gainward GeForce GTX550 Ti lesz.

A körülbelül 8 hónapja bemutatott, kifejezetten az alsó-középkategóriás vizekre tervezett grafikus mag ma is igen kelendőnek számít, lévén ez az egyetlen modell, ami úgy épül a második generációs Fermi-architektúrára - értsd: a GF110 leszármazottja -, hogy közben a legolcsóbb is egyben. A GF116 kódnéven futó grafikus lapka 192 darab stream processzort tartalmaz, a memóriavezérlő 192 bites, a memória lapkák pedig gyártótól függően GDDR3 vagy GDDR5 szabványúak lehetnek. Ebből már sejthető, hogy referencia dizájn kvázi nem létezik, aminek legjobb példája a Gainward kínálata.

A normál, 900 MHz-es GPU-órajellel és 1024 MB memóriával felszerelt variáns különlegessége a piros színű egyedi NYÁK, ami egészen picire sikerült. A teljes áramkört lefedi a dizájnos hűtőborítás, amely közepén egy PWM-vezérléső 80 mm-es ventilátor kapott helyet. A piros légkavaró egy normál méretű alumínium bordát hűt, de ennél nem is kell több, köszönhetően a csekély fogyasztású, 40 nm-en gyártott GPU-nak. Ennek eredményeképpen a ventilátor is csendesen teszi a dolgát, csak hosszas terhelés után lehet érzékelni, hogy a gépházban a videokártya épp textúrák hadával küzd. A tápellátás egy 6 pines PCI Express csatlakozón keresztül történik, az ehhez szükséges tápkábel az új építésű gépekben szinte biztosan megtalálható. Érdekes színfolt az SLI-csatlakozó, mely révén a vagányabb játékosok akár két Gainward GeForce GTX 550 Ti-t is összeköthetnek, ezzel majdhogynem megduplázva a teljesítményt.

Ez szép cél, de nem a maximum! A Gainward ugyanis egy Golden Sample kiadást is készített, aki pedig ismeri ezt az "elnevezést", már tudja, hogy még csak most jön a java. A "GS" verzió GPU-ja ugyanis egészen pontosan 1 GHz-en üzemel, ami tiszteletreméltó egy alsó-középkategóriás vezérlőtől. Ehhez az órajelhez azonban szükség volt némi finomhangolásra, tisztán látható, hogy a hűtés megváltozott - téglalap helyett körkörös borda -, a NYÁK is eltér, azonban a ventilátor mérete és vezérlése nem változott. 

A plusz 100 MHz mindenképp érezhető lesz játékok alatt, főleg Full HD felbontáson, ám ehhez mérten az 1 GB-nyi memória órajele is változott, effektíve 4400 MHz-re. A Golden Sample verzión is található SLI-csatlakozás, tehát ha valaki a maximumot szeretné kihozni a Gainward GeForce GTX 550 Ti GS-ből, rögtön egy pár beszerzésével vetheti bele magát a virtuális játékterekbe. Mivel a GTX550 Ti is támogatja a 3D Visiont és a PhysX-et, ezért gyárilag jár némi grafikai plusz bizonyos játékok esetén. Az aktuális, a 3D-s megjelenítést és az NVIDIA fizikai motorját támogató Batman: Arkham City esetében mindenképp jó választást jelentenek a Gainward kártyái, amik kiváló részegységei lehetnek egy középkategóriás, két vagy négymagos processzorral szerelt gépnek.

A Gainward GeForce GTX550 Ti sorozata természetesen megvásárolható a boltokban, a normál, 1 GB-os verzió ajánlott végfelhasználói ára 37500 Ft, míg a gyárilag tuningolt Golden Sample kiadást 40 500 Ft-os áron kereshetitek a polcokon. A Gainward grafikus kártyák hazai forgalmazója a Mercury Magyarország Impex Zrt.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)