Hirdetés

Hé Microsoft, ez most szándékos? Mert viccnek kicsit durva lenne

|

Belefutottunk az év egyik legkaotikusabb szoftveres problémájába, amit kénytelenek vagyunk veletek is megosztani.

Hirdetés

Nem is volt kérdés, hogy az új gépre Windows 10-et fogok rakni. Egész pontosan egy Pro N változatot telepítettem, de akkor még nem is sejtettem, hogy milyen kálvárián kell keresztül mennem a döntés miatt.

Hirdetés

A Middle-earth: Shadow of Warból akartam gameplay-t rögzíteni a hétvégén, amit a Play Anywhere-nek köszönhetően PC-re is le tudtam tölteni a Store-ból, miután Xbox One-ra aktiváltam. A játék ilyenkor az Xbox Appon keresztül fut, és már az is gyanús volt, hogy a Shadowplay az fps számot sem írja ki a sarokban. Amikor megnyomtam a gombot, szomorúan konstatáltam, hogy semmi nem történik, még az overlay sem jelenik meg a játékban. Az asztalon kiírja, hogy elindult a felvétel, de valójában itt sem rögzít.

Rövid kutatás után kiderült, hogy minden bizonnyal az Xbox App hasonló szerepet betöltő Game DVR funkciója lesz a ludas, ez blokkolja a Shadowplay-t. Mi sem egyszerűbb, csak ki kell kapcsolni a feature-t - gondoltam én, de amikor a Game DVR fülre kattintottam, mindig azonnal kifagyott az alkalmazás. Próbáltam a Registry-ből kinullázni a funkciót, de még csak bejegyzés sem volt hozzá. Hogy miért? Mert soha nem volt telepítve és/vagy élesítve.

Ahogy az elején írtam, egy Pro N változatot telepítettem. Egy egy olyan speciális Windows kiadás, amely nem tartalmaz különböző multimédiához kapcsolódó szoftvereket, mint a Media Player vagy a Groove. És mint kiderült, alapjáraton nem működnek benne olyan dolgok sem, mint a Game DVR. Hosszass kutatás és a Media Feature Pack letöltése és telepítése után már be tudtam lépni a Game DVR fülre (ami semmit nem csinál azon kívül, hogy továbbirányít a Gépházba), ahol aztán kikapcsolhattam a funkciót, ami blokkolja a Shadowplay-t. Így már működik a felvétel (igaz, az overlay még mindig nem jelenik meg játék közben, de az asztalról el lehet indítani).

A gyakorlatban egy nem telepített, vagyis hivatalosan ott sem lévő feature aktívan blokkol egy szolgáltatást, de ezt kikapcsolni csak akkor lehet, ha előbb telepítjük azt. Az ilyen és ehhez hasonló megoldások (mint például hogy a Windows Store csak egyben tud letölteni egy játékot, vagyis ha 92 gigabájtnál megakad a Forza 7, akkor kezdhetjük elölről az egészet) nem igazán segítenek abban, hogy a Microsoft belopja magát a gamerek szívébe.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)