Hirdetés

Ezek voltak 2018 legjobb játékai szerintetek

|

Idén is ti szavazhattátok meg, hogy mely játékok győzedelmeskedjenek a különböző kategóriákban. Íme az eredmények!

Hirdetés

A legjobb gyűjtői kiadás

Kevés gyakorlati hasznuk van, mégis vonzódunk az igényes gyűjtői kiadásokban rejlő, kézzelfogható meglepetésekhez annál az egyszerű oknál fogva, hogy remekül mutatnak a vitrinben. Különösen igaz ez a szobrokra, amelyekből a Darksiders III (8,1%) kapásból négyet villantott, de jutott egy-egy darab a Spider-Man (18,2%) és a God of War (33,7%) számára is. A Hitman 2 (10,9%) és a Red Dead Redemption 2 (28,1%) inkább stílusos kialakításával kampányolt. Előbbi aktatáskájában öltönyös gumikacsa is rejlik, míg a vörösre festett vadnyugati ládikóban sok egyéb mellett kártyapaklit találunk.

Hirdetés

A legjobb PC-játék

Korábban már learatta a babérokat konzolon, de PC-n mutathatta meg igazán, mire is képes a Final Fantasy XV (41,5%). Még a 8K felbontás és a másodpercenkénti 120 képkocka sem elérhetetlen, ha kellően erős vasat pakolnak alá. További jelöltjeink talán nem annyira mutatósak, de igazán nincs okuk szégyenkezésre, elvégre a Pillars of Eternity II (19,7%) pompás izometrikus szerepjáték, a Two Point Hospital (14,9%) imádni valóan vicces tycoon, a BattleTech (12,5%) bitang nehéz körökre osztott stratégiai játék, míg a Return of the Obra Dinn (4,8%) ékes példája a fejlesztői kreativitásnak.

A legjobb PlayStation-játék

Erős évet zárt a Sony videojátékos részlege, hiszen 2018 utolsó napjára már 91,6 millió eladott példánynál járt a PlayStation 4, ez pedig elsősorban minőségi exkluzív címeinek köszönhető. Még a külsős Yakuza 6: The Song of Life (1,4%) is a konzol pozícióját erősíti, és akkor nem beszéltünk a felújított Shadow of the Colossusról (2,6%), az év kalandjátékának választott Detroit: Become Humanről (20%), a valaha készült legjobb pókemberes akciójátékról (Spider-Man - 23,5%), sem pedig Kratos visszatéréséről, aki az ámulatba ejtő God of Warral (51,3%) bizonyította, hogy jobb formában van, mint fiatalkorában.

A legjobb Xbox/Windows 10-játék

Ha elfogultság nélkül szemléljük a konkurenseket, akkor egyértelműen kiütközik a Microsoft versenyhátránya. Mert miközben a Forza Horizon 4-et (58,2%) aligha érheti támadás, addig a Sea of Thieves (17,6%) és a State of Decay 2 (6,1%) is beváltatlan ígéret maradt, ahogy a restaurált Age of Empires (11,7%) sem tudott felnőni elvárásainkhoz. Az év végén berobbant, külsős fejlesztésű Ashent (5,5%) viszont minden Xbox One-tulajdonosnak érdemes lenne kipróbálnia. Szerencsére a jövő korántsem kilátástalan, van pár izgalmas fejlesztés a csőben, és előbb-utóbb az új stúdiók is ontani kezdik a játékokat.

A legjobb Nintendo-játék

Többéves lemaradással indult, de gyorsabban fogy, mint riválisai, emiatt aztán nem kizárt, hogy a generáció nyugdíjazásakor a harmadiknál előkelőbb helyezés jut majd a Nintendo Switchnek. A hibrid konzol legnagyobb dobására egészen az év végéig kellett várnunk, a félelmetesen addiktív Super Smash Bors. Ultimate idehaza is tarolt, begyűjtve a voksok közel felét, 46,4 százalékot. A torta maradékán pedig a pufók Kirby (2,5%), egy különleges látványvilágú JRPG (9,5%), kartonból hajtogatott játékok (12,2%) és ünneplőbe öltöztetett pokémonok (28,2%) voltak kénytelenek osztozni.

A legjobb kis költségvetésű/indie játék

Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel! E népi bölcsességet a játékiparra vetítve úgy értelmezhetjük, hogy némi kreativitással be lehet tömködni a költségvetésen tátongó lyukakat. 2018 egyik fontos tanulsága, hogy a különböző rétegműfajok átgondolt keverése olyan különleges játékmenetet eredményez, ami bőségesen kárpótol a grafika esetleges hiányosságaiért. Szavazni hajlandó olvasóink az igazságosan nehéz Dead Cellst (44,5%) látták a legjobbnak, de az is jó vásárt csinált, aki inkább a Tetris Effectre (19,9%), az Into the Breachre (16,2%), a Celeste-re (14,6%) vagy az Iconoclastsra (3,5%) költötte pénzét.

A legjobb felújított játék vagy újrakiadás

Kiadója válogatja, hogy ki mennyi energiát fektet egy-egy felújításba, a felbontás növelésétől az újabb operációs rendszerekkel való kompatibilitáson át egészen a teljes értékű remake-ig terjed a paletta. 2018-ban ezt a kategóriát könnyedén megnyerte a Dark Souls Remastered (39,6%). Az ezüstérmes Spyro Reignited Trilogy (26,1%) támogatói azzal vigasztalódhatnak, hogy egy pillanatig sem veszélyeztette kedvencük második helyét a kicsinosított Burnout Paradise (16,9%), de holmi zsebszörnyek (11,3%) és 30 éves osztálytalálkozójukra igyekvő utcai harcosok (4,5%) sem bírtak volna vele.

A legjobb platformer/ügyességi játék

Miközben a nemzetközi sajtó díjesőt zúdít a Celeste (9,1%) című platformerre, addig nálunk egészen máshol találta meg a helyét; dobogós ugyan, de csak a leghalványabban csillogó érem jutott neki. Több mint kétszer annyi szavazattal furakodott elé a komoly kihívást nyújtó Dead Cells (23,1%), ám még az indie kategória nyertese sem tudott mit kezdeni az Unravel Two (62,1%) mindent maga alá temető cukiságcunamijával. Az Iconoclasts (2,4%) és a flippert platformerrel ötvöző Yoku's Island Express (2,6%) ez alkalommal labdába sem rúghatott, de emlékezzünk meg róluk is, ennyi igazán kijár nekik.

A legkínosabb esemény

Több kellemetlen esemény is borzolta az idegeinket az elmúlt év során, de sem az Atlas megjelenése körüli huzavona (2%), sem a Spider-Man pocsolyáinak kiterjedése miatt kipattant (mű)balhé (6,3%), de még a G2A inkorrekt magatartása (14,5%) sem okozott akkora megrázkódtatást, mint a Telltale váratlan csődje (17,7%). Hogy végül mégsem ez utóbbi nyakába akaszthatjuk a dicstelenséget jelképező aranyérmet, az egyedül a Bethesda sara. Nem elég, hogy magasról tett a rajongótábor igényeire a Fallout 76 koncepciójával, sikerült félkészen kiadnia, majd az utókommunikációban hibát hibára halmoznia (58,6%).

A legjobb újszerű játékélmény

A Return of the Obra Dinn (3,4%) csavar egyet a nyomozós kalandjátékok unalomig ismert formuláján, az Astro Bot: Rescue Mission (5,4%) kihasználja a DualShock 4 kontroller és a PlayStation VR összes funkcióját, a Thronebreaker (13%) tulajdonképpen egy teljes értékű szerepjátékot rejteget a kártyalapok alatt, a Nintendo Labo (18,7%) különböző készleteinek hála előregyártott kartonelemek segítségével teljesen átalakíthatjuk Switch konzolunkat, az A Way Out (58,4%) pedig hiába sztorivezérelt, csakis párban lehet végigjátszani. Kíváncsian várjuk, hogy idén milyen új ötletekkel lepnek meg bennünket a fejlesztők.

A legjobb e-sport játék

Tavaly szokatlanul aktívnak bizonyult a hazai e-sport-élet, hiszen megszületett a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság, valamint lezajlott a V4 Future Sports Festival is. Hogy 2019-ben is kitart-e a lendület, az még a jövő zenéje, mindenesetre olvasóink közül sokan érdeklődnek a professzionális szintre emelt kompetitív videojátékok iránt. Talán igazolt játékosok részéről is érkeztek szavazatok, nem csupán a versenyek nézői adták le voksukat, hogy kialakuljon a sorrend, amelyet a Siege (35,4%) nyit, és a CS:GO (11,8%) zár, közéjük pedig a PUBG (18,4%), az Overwatch (17,2%) és a LoL (15,1%) tudta beverekedni magát.

És akkor a lényeg: hajtás után kiderül, melyik lett az év játéka!

Oldalak: 1 2 3

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)