Hirdetés

Google Stadia - a legújabb játékok, bármilyen eszközön

|

Assassin's Creed Odyssey okostelefonon, játékok indítása YouTube-ról - bemutatkozott a Google felhő alapú szolgáltatása.

Hirdetés

Nemrégiben a Ubisoft játékával tesztelte a Project Streamet a Google, de csak egy nagyobb dolognak készítette elő a terepet.

Hirdetés

A Google Stadia egy idővel minden, Chrome-ot futtatni képes platformon elérhetővé váló szolgáltatás lesz, melyen keresztül a Google infrastruktúrájának hála minimális laggal, 1080p-s felbontással, 60 fps-sel (később 4K-ban, még később 8K-ban, több mint 120 fps-sel) játszhatjuk akár a legújabb játékokat is mobil eszközökön, laptopokon, PC-ken, akár Chrome Cast segítségével tévéken. Akár a YouTube-ról is elindíthatunk egy játékot: ha tetszik, amivel egy streamer játszik, egy gombnyomást követően öt másodperc múlva már mi is játszhatunk, ráadásul ha engedélyezik a streamerek, szintén egy kattintással beszállhatunk melléjük vagy ellenük játszani. Nagyjából mindegy, milyen hardvert használunk, a nettől függ, milyen élményben lesz részünk - és attól is csak kis mértékben. Mivel ez egy mindentől különálló, új rendszer, minden egyes játékot külön kell elérhetővé tenni rá, így sok múlik a fejlesztők hajlandóságán is.

A Stadia platformot hajtó masinákba szerelt GPU 10,7 teraflopsra képes, egy egyedi, 2.7 GHz-es x86-os CPU található mellette, valamint 16 GB RAM. A platform támogatja az Unreal Engine-t, a Unityt, a CryEngine-t és a Havokot, sok egyéb technológia mellett. A fejlesztők a Ubisofton kívül az id Software-rel is együttműködnek, a Doom Eternal 4K-ban, 60 fps-sel lesz játszható. Mivel a játékok egy az egyben távoli szerveren futnak, a csalás is lehetetlen.

A Google saját kontrollert is kiad, de a Stadia támogat egyéb kontrollereket is.

Még idén elindul Európa nagy részén, az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban. A megjelenéskor elérhető játékokról nyáron beszélnek, az árazás bejelentését is későbbre hagyják.

Ilyen jövőt képzelt el Yves Guillemot, a Ubisoft ügyvezetője, aki egyébként a GDC 2019-es előadáson is az első sorban ült. Érdekes lesz látni (pláne most, az új generáció kapujában), hogy meddig jut ez, kinyírja-e esetleg teljesen a konzolokat. Mit gondoltok?

A PC World cikke egy kicsit részletesebben foglalkozik vele, olvassátok el!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)