Hirdetés

Szívtelen YouTube, konzolos idióták és a PS4 indulás - mi történt a héten?

|

Egy kis Alien, egy kis GT6, és az idióták reklámértéke is említésre méltó ezen a héten. A YouTube pedig a gamerek tyúkszemére lépett.

Hirdetés

Persze először a jó hírekkel kezdeném: megjelent a 2013/12-es (vagyis konyhanyelven decemberi) GameStar magazin, ami az idei év egyik legkeményebb száma lett. Már csak azért is, mert nem egy játék, hanem a velünk egy napon megjelenő PlayStation 4 került címlapra, ezzel tisztelgünk, amiért sikerült végre a magyar piacot is komolyan venni kicsit.

Készült is videós összefoglaló aDaM és EndreMan gondozásában a magyar premierről, tessék nézni, még celebek is vannak benne, akik viccesek is, mi mást is kívánhatna a magyar a rántott hús mellé vasárnapra:

Egyébként megint van mémpályázatunk, amelyen egy dedikált Batman: Arkham Origins posztert lehet nyerni, szóval mindenkinek érdemes iparkodnia, valódi különlegesség szerezhető be a GSO-n. Ráadásul három. Ennél már csak a hamarosan megrendezésre kerülő filmes relikvia aukció lehet durvább, de ezzel nem tudunk versenyezni, bár Mocsy üres felespohara, Chava első 95 százaléka, EndreMan konzervált felháborodása, Daev első befőttes üvegbe zárt vinnyogó nevetése, Paca eltört Rock Band dobja, Nightwolf kínos történetgyűjteménye, RG csajozási tippjei és mazur „Mi jöhet még PC-re?" című önéletrajzi regénye is egészen biztosan tömegeket mozgatna. Ahogy ez:

Ma van december 15., az idegesítően félbehagyott vetkőzésekkel megszakított cikkek világnapja, ha nem tudta volna valaki. Bulvárosodik a GameStar, hiába. Persze ettől még volt időnk a héten egy Knack teszt, egy Gran Turismo 6 teszt, sőt, még egy Assassin's Creed: Pirates teszt megírására is, de még a GT6 brutálisan menőző világpremierjéről is tudosított aDaM, hogy érezzétek, milyen is egy milliomos hobbi. Eggyel kevésbé elszomorító tudat csak, hogy nem a miénk a világ legjobb munkahelye, hanem az EA dolgozói boldogok nagyon. Illetve az NSA sem lehet annyira rossz hely, ha még a modern kori kémkedés is abból áll, hogy játszanak ezek az édes pofák. És persze ne feledkezzünk meg Bill Gates álomgyáráról sem, ahol lehetne akár szebb is a Windows. Persze ha valakinek már jól megy...

Rosszindulat, az ingyen van legalább. Nem úgy, mint a PlayStation 4 Brazíliában, ahol 400 ezer forintot kell kifizetni egy gépért (már ha elég ostoba az ember hozzá, hogy ne külföldről hozasson valahogy magának). Paulo de Campos, vagyis Lord Eternal vett is egyet gyorsan, kár, hogy játékot már nem kapott hozzá, de legalább pózolhat a gépével. 

Ennél sokkal szomorúbb Peter Clatworthy története, aki ugyebár 165 ezer forint értékben vásárolt magának egy Xbox One... fotót. Nem az a baj, hogy valaki hülye, megesik az ilyen a legjobb családban is, de az már valóban facepalm, amikor pont ettől lesz reklámértéke. Az egyik brit használt játékokkal, perifériákkal és még sok mással foglalkozó üzletlánc adott neki szépen egy Xbox One-t, ha már észt nem lehet ajándékkuponnal osztani karácsony tájékán. Egyébként rendes dolog, okos üzleti húzás egy ilyen sztori felkarolása, nem vagyok naiv én sem, de az a baj ezzel, hogy megint újabb bizonyíték a köldökszöszvakaró, soha semmiért meg nem dolgozó, tohonya, nagypofájú, riherongy szellemű kanapéhuszároknak, hogy bőven elég ebben a világban cirkuszi majomnak lenni, eredményt el lehet érni azzal is. És nem tudok velük vitatkozni, nekem nincs Xbox One-om. Az irigység beszél belőlem...

Ha már arról van szó, hogy mi nincs rendben ebben a világban, akkor íme egy újabb csodás mérföldkő: a szerzői jogok problémája. Nem akarok, nem is tudok igazságot tenni a témában, de tény, hogy a jogvédők és a Google sem áll a helyzet magaslatán, amikor az úgynevezett Internetről van szó. Most éppen a gamer csatornák üzemeltetői rágtak be, amikor kiderült, hogy nem lehet játékmenetet szabadon felhasználni, mert a YouTube Content ID néven futó robotja szépen kapcsolgatja le a videókat szerzői jogok megsértése okán. Most nem is mennék bele a részletekbe, írtunk erről egy nagy összefoglaló anyagot, amelyben Sirius barátunk is megszólal, mint a legnagyobb magyar gamer csatorna büszke zászlósa. Persze megoldás is van a nagy jogi kaszabolásra: az öncenzúra! Valahogy így:

Lépjünk is tovább, mert okosabbak nem leszünk úgysem. Inkább idézzük fel, hogy mivel is játszottunk régen (amikor még nem volt ennyi para vele), és akkor gyorsan örvendezzünk vala a Doom 20. születésnapjának, és menjünk mészárolni kicsit, még véresebben, ha úgy tetszik. Persze örülhetünk annak is, hogy feltehetőleg hamarosan hivatalosan is bejelentik az Alien: Isolation címet, már artwork és screenshotok is megjelentek, csak a Sega hallgat, gondolom kicsit óvatosabbak a Colonial Marines féle pofára esés fényében. Szomorkodhatunk akár azon, hogy átverés volt a Fallout 4 teaser oldal, de reménykedhetünk, hogy talán esetleg mégiscsak lesz egyszer Fallout 4. Búslakodhatunk a Terminal Reality sírja felett, vagy örülhetünk a Fable Anniversary, esetleg a The Elder Scrolls Online eljövetelének is. De akár felháborodhatunk azon - ha éppen ehhez lenne kedvünk -, hogy szexbotrány miatt távozik a Leisure Suit Larry alkotója, hogy a macskák döntenek a konzolok jövőjéről, hogy még mindig vannak emberek, akik játszanak a Facebookon.

Ha pedig már a felháborodásról esik szó: a Battlefield 4 elég kellemetlen helyzetbe hozta az EA-t. Már vissza kell fizetni a vételárat a sok késés és bug miatt, a részvényeseknek is felelni kell kínos kérdésekre, és még ott vannak a cápák is, persze ez amolyan „ki nem szarja le?" felvetés egy csalódott játékos szemével nézve (van pár ilyen szem mostanság). Még szerencse, hogy egy LEGO The Last of Us videó akadt az ilyen nehéz és feszült helyzetek enyhítésére...

Máris jobb, ugye? Ha pedig ezek után megcsodáljuk a profi LEGO építők munkáját, akkor nyugtázhatjuk, lehet a dolgokat alapossággal és odafigyeléssel is csinálni. A Rockstar is igyekszik ezt bizonyítani: megjelent a mobilos GTA San Andreas, ami szebb a PC-s portnál, a GTA 5 tartalomszerkesztő is egészen pofás, és 2014-re is marad bőven Grand Theft Auto V mókából. Nekem azonban még több izgalmat ígér a Telltale Games féle The Walking Dead második évad, Clementine önálló sztorija már első előzetesét is megkapta, ha megjelenik, azonnal írok róla nektek, ígérem! Ja, és akkor még a Game of Thrones játékukat nem is említettem... kicsit így érzem magam várakozás közben:

Ha már kis hazánkban bámulatos gyorsasággal hivatalosan is elrajtolt a PlayStation 4, akkor azért érdemes kicsit beszélni a konzolháború jelenlegi állásáról: a héten beesett egy eladási statisztika, az Xbox One sem maradt szégyenben, sőt, az is kiderült, hogy a Microsoft új konzolja mindenféle kontrollerrel, de még egér-billentyűzet kombóval is párosítható. Ráadásul még az sincs kizárva, hogy a jövőben lesz majd PC-re Xbox One és PlayStation 4 emulátor, szóval történhetnek még itt érdekes dolgok bőven. És persze ne felejtsük el, hogy ott ez a ravasz kis Valve, aki szépen csendben elküldte már a tesztelőknek a Steam Machine és Steam Controller tesztverzióját (érdemes kattintani, unboxing videó is van benne), bemutatkozott egy elit modell, és már a SteamOS publikus bétája is tesztelhető szabadon. Izgalmas!

Még elmondhatnám, hogy lehet jelentkezni Diablo III: Reaper of Souls bétára, de akkor már a Wasteland 2 bétájáról is mesélni kellene, és persze felmerülne a Titanfall béta kérdése is. Szóval bele sem megyek, ezeket a sorokat már amúgy is csak a legkitartóbb drága olvasók futják már át, akik nem fáradtak még el nagyon a heti összefoglaló abszurd útvesztőjében. Ugye tudjátok mi jön most? Még gifet is találtam hozzá, ezt egyenesen Mocsy gépéről loptam ki:

Szóval így kell ezt csinálni! Nincs megállás a koccintásban, örökké hajtogatom tehát, hogy mit érdemes venni, és mivel a 2013/12-es szám szívemnek nagyon kedves, ezért ivós játékkal egybekötött termékkapcsolásom tökéletes lelki nyugalommal puffogtatom ismét: „Vegyetek GameStart!"

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)