Hirdetés

Problémák a PC-s Grand Theft Auto V-tel? Mutatjuk a megoldást!

|

Sajnos a Rockstar dolgozói sem látnak a jövőbe, így a Grand Theft Auto V PC-s megjelenésekor is előkerült néhány technikai gubanc, amit nem igazán lehetett előre jelezni, viszont szerencsére a legtöbbjükre van végleges, vagy ideiglenes megoldás.

Hirdetés

Hiába gondolkodott a Rockstar évek óta a a Grand Theft Auto V PC-s verzióján, váratlan hibák természetesen akadtak a rajt kapcsán, pedig még arra is figyeltek, hogy a két videokártyagyártó időben meg tudja jelentetni a játékhoz finomhangolt új drivereket. De amíg a csapat dolgozik a hibák kijavításán, íme egy-egy megoldás a leggyakoribb hibákra, hogy senkit nem tartson vissza Los Santostól például a Windows-fiókjának neve.

Az egyik dolog ugyanis, ami már telepítésben közénk és a GTA V közé állhat, az a bug, ami miatt egyelőre csak olyan Windows-fiókok alá hajlandó települni a játék, aminek a nevében csak az angol ábécében is megtalálható karakterek, vagy számok vannak. Így aki az ékezetek miatt nem tudott telepíteni és nem akar várni, egyelőre azt a tanácsot kapta a Rockstartól, hogy hozzon létre egy új, rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező fiókot, aminek a nevében nincs problémákat okozó karakter. Fontos megjegyezni, hogy az átnevezés nem segít, és érdemes újraindítani is a gépünket az új fiókra való belépés előtt.

Egy másik gyakori probléma a korábbi (főleg az előzőgenerációs) konzolváltozatokról átmentett GTA Online-karakterekkel fordult elő. A probléma abban állt, hogy a játékosok gyakran nem kapták meg korábban felhalmozott járműveiket, ez főleg akkor fordul elő, ha valaki nagyon régen nem lépett be. Amennyiben már áthoztuk a karakterünket, és eltűntek az autóink, sajnos nincs más választásunk, mint írni a Rockstar Supportnak, viszont ha még nem kezdtük meg a folyamatot, tehetünk az üres garázs ellen.

Ehhez be kell lépnünk a konzolos változatba, ahol ha rég nem jártunk arra, valószínűleg arra kér majd a játék, hogy telepítsünk egy frissítést. Ezt elfogadva annyi a dolgunk, hogy megállítjuk a játékot, az Online fülön pedig kilépünk a GTA Online-ból. Ekkor a rendszer újra elmenti a karakterünket, és az autóink ezután átkerülnek majd a PC-s változatba.

Egy másik technikai gondot egy elég furcsa követelmény idéz elő, ugyanis ha nincs telepítve a Windows Media Player, nem installálhatjuk a GTA-t sem. Ezt a Windows-szolgáltatások (elég ezt begépelnünk a start menübe, az oprendszer ügyesen megtalálja nekünk) ablakban találjuk, a Média könyvtárban. Ha bepipáljuk a Media Player melletti kis négyzetet, és nyomunk egy OK-t, már települ is a nélkülözhetetlen lejátszó.

Szintén lehetnek gondjaink a milliomodik online kliensként települő Rockstar Social Clubbal is, ami arra panaszkodik, hogy nem sikerült betölteni a programot, nem települt megfelelően, vagy egy sikertelen frissítés miatt nem tud elindulni. Sajnos ezt a legbonyolultabb kúrálni, mivel több lehetséges módszer is van, amik közül a legegyszerűbb az, ha újratelepítjük a Social Clubot, szigorúan a Rockstar által megadott linkről. Ha ez nem segített, több lehetőségünk is van.

Az egyik a telepített fájlok ellenőrzése a Steamen keresztül, ehhez csak meg kell keresnünk a GTA V-öt a Steam-könyvtárunkban, ott pedig a "Tulajdonságok" menü "Helyi fájlok" fülén kell a "Játékfájlok épségének ellenőrzése" gombra nyomnunk. Ha ez sem hoz változást, próbáljuk meg rendszergazdaként futtatni a játékot (egész pontosan a PlayGTAV.exe-t), de beválhat a DirectX és a VisulaC++ frissítése, ahogy az sem kizárt, hogy a vírusirtónk blokkolja a Social Clubot.

Ha azonban mégis a Rockstar programjában lenne a hiba, megpróbálhatunk manuálisan bejelentkezni a Home gomb lenyomása után (ilyenkor az automatikus bejelentkezés elakadását kerülhetjük meg), illetve azt sem árt ellenőrizni, hogy a megfelelő könyvtárba került-e telepítésre a program. Ennek a Program Files[backslash]Rockstar Games[backslash]Social Club könyvtárnak kell lennie alapértelmezésben.

 

Végül, bár erre nincs igazán megoldás, nem mehetünk el szó nélkül a letöltés mérete mellett sem, ami a Steam szerint 59 GB. A digitális terjesztés rengeteg kényelme mellett az utóbbi időkben egyszerűen nem lehetett nem észrevenni, mennyivel több adatot kell letöltenünk, főleg az utóbbi egy-két évben, az új konzolgeneráció megjelenésével.

A PC Gamer grafikáján (fent) láthatjuk, hogy az utóbbi években minden nagy sorozat egyre több helyet, és persze letöltést követelt magának az újabb részek megjelenésével. Az Assassin's Creed például az első rész 9 gigabyte-jától hat év alatt majdnem 40-re hízott a tavaly megjelent Unityvel, de a helyzet évről évre sem sokkal jobb, a Call of Duty: Ghosts után érkező Advanced Warfare át is lépte a negyvenes határt, míg az elődje egy 32 GB-os letöltés erejéig várakoztatott meg minket.

A felhasználók csak a legritkább esetben tudják tartani a lépést az internetkapcsolatuk sebességének növelésével, viszont a méretbeli növekedés nem valószínű, hogy megáll majd. Ennek extrém példája a Star Citizen, ahol a fejlesztők 100 GB-os klienst prognosztizálnak, bár az is igaz, hogy több esetben is kísérleteztek a fejlesztők a fájlok tömörítésével. Így például a méretéért sok kritikát kapó Titanfall, ami végül 40 GB-ot foglal a merevlemezünkön, csak egy 21 gigás letöltést sóz a nyakunkba, ahogy a Watch Dogs is 13 GB-ot tölt le, ami kibontva 25 gigabyte-nyi adatot jelent.

Vannak, akik emiatt is tartják előnyösnek a mások szerint elavult lemezes változat beszerzését, ami gyakran az euró-árfolyamok miatt árban is versenyképes tud lenni. A Blu-Ray elterjedése nélkül viszont a játékaink hagyományos DVD-kre kerülnek, rengeteg lemezt elfoglalva, a GTA V egész pontosan hét darabot. Ekkor pedig számításba sem vettük, hogy sokak PC-jében újabban nincs is lemezmeghajtó, mivel az utóbbi években úgy tűnt, nem lesz többé sok szükségünk optikai adathordozókra.

Ha esetleg tudtok valamilyen gyakori problémáról, esetleg a megoldásáról is, amire a cikkben nem tértünk ki, mindenképp írjátok meg a kommentek között!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)