Hirdetés

GreedFall: Gold Edition teszt – Teer Fradee visszavár

|

Valamelyest kipofozva és egy kiegészítőnek mondott DLC-vel gazdagabban érkezett meg a Spiders szerepjátéka az új konzolgenerációra.

Hirdetés

Szűk két esztendővel a megjelenést követően új tartalmat hozzáadni egy játékhoz kicsit olyan, mint a tavalyi feketekávéra csak most inni egy pohár vizet. Nem állítom, hogy értelmetlen, de mindenképpen megkésett, hiszen ennyi idő alatt könnyen elhalványul az élménynek még az emléke is, oly sok benyomás éri az embert. Ezért aztán nekem is el kellett olvasnom, hogy mit írtam 2019-ben a GreedFall kritikámban, mielőtt másodszor is felkerestem volna Teer Fradee szigetét.

A Spiders mentségére szóljon, hogy a középszerűségtől minden egyes alkotásával egy picit jobban eltávolodó stúdió csupán a közösség kérésének engedve gyártotta le a The de Vespe Conspiracy kiegészítőt, ugyanis a minden hibája és hiányossága dacára is szerethető szerepjáték enélkül is kerek egésznek mondható. Ráadásul az új tartalom debütálása egybeesett a PlayStation 5, valamint Xbox Series X és Series X konzolokra szánt Gold kiadás megjelenésével, amiért dicséretes módon nem kér el teljes árat a Focus Home kiadó.

Hirdetés

Mi több, ingyenesen frissül az előző generációs változat, az új helyszínt és küldetésláncot kínáló bővítményért viszont akkor is ki kell nyitnunk a pénztárcánkat (kb. 2500 forint erejéig), ha megvan a játék. De van még egy kapcsolódó rossz hírem...

Viperák között

Írd és mondd, másfél-két óra alatt fel is lehet göngyölíteni a de Vespe összeesküvés szálait, de akkor sem lesz több a játékidő három órácskánál, ha a helyi hőforrások miatt Lángoló vérnek nevezett Aidág Ol Creidaw régió minden egyes négyzetcentiméterét gondosan átfésüljük zsákmány és kardélre hányható ellenfelek (nagyrészt útonállók és orgyilkosok, valamint vérmacskaszerű teremtmények) után kutatva.

Mivel az alapjátékba integrált tartalomról van szó, én pedig egyszer már a történet végére értem, a finálé előtti legutolsó Story autosave-et töltöttem vissza, ahogy a főmenüben található kiírás javasolta. Ennek következtében viszont a 37-es szintű csapatomra gyakorlatilag semmiféle veszélyt nem jelentettek a térség csúcsragadozói, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy ha egy kis kihívásra vágyik, akkor kezdjen inkább új kalandot, és akkor keresse majd fel Aurélia de Vespe táborát.

Nevezett hölgyről tudni kell, hogy főhősünk rokonságával kimondottan ellenséges viszonyt ápoló család sarja, Peren hercegének kedvenc gyermeke, aki azt állítja magáról, hogy előre elrendezett frigyre kíván lépni unokafivérünkkel, a New Serene kormányzójának kinevezett Constantinnal. Tisztességtelen szándékai felől sajnos nem hagy kétséget a kiegészítő címe, tehát nem az a kérdés, hogy tőrt döf-e a hátunkba, hanem, hogy mikor teszi meg.

Aurélia történetszála remekül illeszkedik a GreedFallba, amely egyébként is nagy hangsúlyt fektet a diplomácia kelléktárának számító kémkedésre, zsarolásra és megvesztegetésre. Emlékeztetett arra, hogy miért is tudott annak idején berántani a Spiders szerepjátéka. A másik a 17. századi Európa, valamint a gyarmatosítás kora által ihletett miliő, a hangulatos helyszín és a gondosan kidolgozott frakciók egyede.

Mit adott nekünk az új konzolgeneráció?

Alighanem a GreedFall legelvetemültebb rajongói sem vitatják, hogy bőven akadnak játékmechanikai és technikai hiányosságai a házon belül fejlesztett Silk motorra épített RPG-nek. Éppen ezért egy habkönnyű remasterrel felérő ráncfelvarrásnál több kellett volna ahhoz, hogy érdemi változással találja szembe magát a játékos, aki már az előző konzolgeneráción beleölt 40-50 órát a szóban forgó alkotásba. Attól, hogy megnövelték a felbontást 4K-ra és részletgazdagabbá váltak a textúrák, még ugyanolyan merevek maradtak az arcok és darabosak az animációk. Inkább a környezet profitált az új konzolok erejéből, és persze a rövidebb töltési idő sem lebecsülendő.

Mindenkinek magának érdemes kipróbálnia, hogy ez a 30 fps-sel társuló megoldás a rokonszenvesebb-e, vagy inkább a 60 fps-t kínáló performace mód. Nekem az utóbbi jobban tetszett, már csak azért is, mert hirtelen jóval kezesebbnek éreztem a kamerát, tovább harc közben is jól jött a megduplázott képfrissítés. Annyival meg nem szebb a játék 4K-ban, hogy lemondjak ezekről az előnyökről.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Értem én, hogy a Spiders erőforrásait nagyrészt a jövő nyáron érkező Steelrising munkálatai kötik le, de a rajongók és a leendő vásárlók is elégedettebbek lennének, ha az új generációs változat apropóján komolyabban hozzányúltak volna a Greedfallhoz, és legalább a szembeötlő gyengeségeit kezelésbe vették volna a srácok.

GreedFall: Gold Edition
A friss festékréteg nem elég a lassan kétéves alapjáték hiányosságainak elfedéséhez, a The de Vespe Conspiracy pedig túl későn érkezett és túl keveset ad.
Ami tetszett
  • 60 fps performance módban
  • drasztikusan lerövidült töltési idő
  • barátságos árazás
Ami nem tetszett
  • szinte minden régi hibája megmaradt
  • villámgyorsan véget ér a kiegészítő és egy feltápolt csapatnak nem nyújt semmi kihívást
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)