Hirdetés

GTA történelem - a kezdetek és a 2D-éra

|

Egy hajszálon múlt, hogy napjaink egyik legnépszerűbb sorozatának első részét a kukába dobják. Honnan indult a Grand Theft Auto pályája, hogyan sikerült a Rockstarnak új műfajt teremtenie a videojátékok világában?

Hirdetés

Kevesebb, mint három hét választ el minket a Grand Theft Auto V konzolos megjelenésétől, ez az idő pedig pont elég arra, hogy visszamerengjünk a múltba, megnézzük, miből lett a XXI. század egyik legnépszerűbb játékszériája, sorra vegyük a legfontosabb mérföldköveket, valamint megosszuk veletek a legérdekesebb történéseket, amik a sorozat 16 éves történelme alatt formálták annak sorsát.

David Jones hajója

A méltán híres skót játékipar... ja, várjatok. A '80-as években Skócia nem kimondottan számított játékipari nagyhatalomnak, de volt egy egyetemista, aki mint jó programozó, szabadidejében is az általa tanult tárggyal foglalkozott. Nem kellett neki sok idő, hogy az akkor még Psygnosis néven üzemelő (később, tavalyi megszűnéséig a Sony Worldwide Studios egyikeként, SCE Studio Liverpool név alatt gyártotta a Wipeout széria részeit, illetve a 2001 és 2007 között kiadott F1 játékokat) liverpooli kiadó felkarolja és kiadja első játékát, az oldalnézetes Menace-t. Ezzel együtt David Jones - skót fejlesztőcsapatok híján - megalapította a DMA Design stúdiót, majd miután második shooterét, a Blood Moneyt is sikerre vitte, úgy döntött, ideje új tagokat bevonni, nagyobbat álmodni.

1991-ben sor került az első igazi áttörésre: megjelent a Lemmings. (Itt engedjétek meg, hogy elmorzsoljak néhány könycseppet, de jó is volt szerencsétlen kis zöldhajú lényeket terelgetni néhányuk feláldozásával.) A Walker és a Hired Guns kivételével egészen 1994-ig nem is foglalkoztak mással, hat Lemmings epizód után viszont úgy döntöttek, kipróbálják magukat SNES-en a Unirallyval. Ugyanekkor szakadtak el a Sony által felvásárolt Psygnosistól, a Unirallyt már a Nintendo adta ki, akiknek sikerült egy későbbi megállapodást kötni a DMA-val, mely sajnos - vagy épp szerencsére - nem végződött túl jól. A Nintendo azt akarta elérni, hogy a Body Harvest nevű hátulnézetes, lövöldözős, a kor lehetőségeihez mérten korlátozottan nyílt világú autóverseny puzzle- és szerepjáték elemeket is tartalmazzon, hogy a japán piac számára is csábító legyen, de a projektet többszöri halasztás után végül törölték. A Midway megvette a jogokat, a játékot 1998-ban adták ki, de időközben történt valami, ami teljesen megváltoztatta a stúdió tagjainak életét.

Versenyzés 's üldözés

Jonesnak nagy vágya volt, hogy elkészíthessen egy rendőrös-rablós üldözős játékot, ami egy szabadon bejárható, élő-lélegző (nem mi akartuk így mondani, tényleg ez volt a terve) városban játszódik, ahol a játékos oda megy és azt csinál, amit akar. Ekkor született meg a Race'n'Chase ötlete, a felülnézetes játéké, melyben a játékos egy rendőr vagy egy bűnözö szerepében versenyekben és üldözésekben vehet részt. Egyetlen képet adtak ki belőle:

Nem néz ki rosszul, ugye? A Race'n'Chase fejlesztésébe kapcsolódott be a Houser testvérpár két tagja, Sam és Dan, akik eredetileg a BMG Music-nál helyezkedtek el. Lévén akkoriban rajongtak az amerikai hip-hopért, egyből megtetszett nekik a gengszterkedős játék ötlete, hogy a játékos bármilyen autót ellophat, hogy bármit lemészárolhat, és hogy ezeknek következménye is van. A fejlesztést 1995. április 4-én kezdték el, 1996. július 1-én fejezték be, a Race'n'Chase pedig szép lassan átalakult az általunk is ismert és szeretett első Grand Theft Autóvá.

Három város, egy bűnöző és egy csoport Krisnás

GOURANGA! - jelent meg a sárga üzenet, amikor a játékos belehajtott egy csoport Krisna-tudatú hívőbe. Liberty City, Vice City és San Andreas utcáit járva nem volt korlát, bárkin átrohanhattunk, bárkibe belehajthattunk nekünk pedig csak az agresszív rendőröktől kellett tartani - ez utóbbinak köszönhetjük, hogy a GTA egyáltalán megjelenhetett. A BMG Interactive ugyanis törölni akarta a projektet, mivel tele volt bugokkal, úgy látták, nem halad sehova, csak nyeli a pénzt. Az alap koncepció szerint a rendőrök megpróbálták volna leszorítani a játékost az útról, viszont folyton az autót találták el. Ez annyira megtetszett a tesztelőknek, hogy a GTA egyik legjobb funkciójának választották, így a projekt végül mégsem került kaszálásra.

A játékot természetesen mindenki szeretettel fogadta, úgy a maga módján. A német, brit és francia vezetők egyből felháborodtak, Brazíliában be is tiltották, pedig még meg sem jelent. Ez amolyan '90-es évek végi hipsterkedés volt. A járulékos veszteség nem gátolta meg a Grand Theft Autót abban, hogy világszerte hatalmas sikerre tegyen szert, a 200 küldetés során a gamerek olyan élményeket élhettek át, amiket eddig még soha. Volt egy saját világuk, amiben azt gyilkolták meg különös kegyetlenséggel, akit csak akartak. De nem büntetlenül, ami még vonzóbbá tette a DMA Design játékát.

London, a bűn városa

London volt az első és egyetlen olyan városa GTA-k történetében, ami nem került átnevezésre, illetve szintén ez az egyetlen, ami nem az Egyesült Államok egy városáról lett mintázva. 1999-ben jelent meg a Grand Theft Auto első küldetéscsomagja, a GTA: London, 1969, 32 vadonatúj küldetéssel és 30 új, korhű járművel. A koncepció ugyanaz maradt, a játékos egy feltörekvő rosszfiú szerepébe bújik, aki telefonon keresztül kap feladatokat megbízóitól. Felhasználva jónéhány brit klisét végképp kielégítették a rajongók és az Egyesült Államok lakóinak vágyait, és ahogy az várható volt a britek nem győzték kapkodni.

A GTA második kiegészítő csomagja ugyancsak Londonba utaztatott minket, a London, 1961 viszont nem kapott nagy hírverést. A Rockstar ingyenesen elérhetővé tette, de kellett hozzá mind a London, 1969, mind a Grand Theft Auto 1. Az új küldetéseken és új járműveken túl egy többjátékos deathmatch pályát is adott, ami Manchester virtuális változatában engedte egymásnak az ifjú gengsztereket.

Rapperekből rocksztárokká

A GTA sikerét követően megindult a DMA nagy vándorlása: a csapat először a Gremlin Interactive-hoz került, majd az Infogrames vásárolta fel őket, akik nem sokkal később a Take-Two Interactive-nak adták tovább a céget. A DMA így vált a Rockstar részévé. (2002-ben pedig átnevezték őket Rockstar North-ra, ami biztosan ismerősebben hangzik mindenki számára.) David Jones kivált a cégből, így a Grand Theft Auto 2 fejlesztésének koordinálása már teljes mértékben a Houser-testvérek feladata volt.

Houserék kiválóan vették az akadályt, 1999-ben megjelent a GTA 2, ami már nem a múltban, hanem a jövő egy névtelen városában játszódott. A főszereplő, Claude Speed három banda között egyensúlyozva volt kénytelen harcolni a túlélésért. Már nem csak sima közrendőrök, de a SWAT és a katonák is életünkre törhettek. Az egyik legviccesebb, a kedélyeket kicsit nyugtató funkció a mentés lehetősége volt, menteni ugyanis úgy lehetett, ha a játékos 50000 dollárral a zsebében besétált egy templomba, és adományozott. A város lakói már nem csak dísznek voltak ott, élték a saját életüket, tömegközlekedtek, verekedtek és járműveket raboltak. Képbe jöttek a mellékküldetések, új többjátékos módok, de a kiugró siker a 2D-s megvalósítás miatt elmaradt. Hiába, ha grafika nem is minden, az ezredforduló környékén igenis számított.

Sorozatunkat a hét folyamán újabb részekkel bővítjük, figyeljétek a GSO-t a legújabb epizódokért.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)