Hirdetés

Guardians of Middle-earth teszt - PC-s szemed mit lát?

|

Az első Gyűrűk Ura MOBA játék konzolexkluzivitása véget ért, már a PC-sek is megvédhetik Középföldét.

Hirdetés

Középfölde szülötteinek csatája mindig megindítja az embert. Akár a könyvek lapjain elevenedik meg a harmadkor legnagyobb háborúja, akár Peter Jackson vízióját nézzük a mozivásznon. Számomra szép emléket idéz a háború: életem első GS tesztjét. A Guardians of Middle-earth annak idején egy igazán kellemes, konzolos MOBA játék volt, ami ugyan nem kötött le hosszabb távon, de szórakoztató volt. Amikor a PC-s verzióra vetettem tünde szemem, féltem is, hogy erőt vesz rajtam a nosztalgia, és elkezdek ömlengeni, de amint leültem a játék elé, elillant a kétség. Most csak bámulok magam elé, és a legkevésbé sem önt el a jóleső romantika érzése.



Ledőlt a torony

Mielőtt elkezdeném a játék rituális felboncolását, vegyük át, hogy mi tulajdonképpen a Guardians of Middle-earth. A helyszín tehát Középfölde, és a főszerepet azok a drága hősök kapják, akik a harmadkor gyűrűháborújának voltak szerves részei (avagy a Hobbit meséjének). A klasszikus MOBA szabályait szem előtt tartva esnek egymásnak a jók és a rosszak egy gyémánt alakú, háromsávos térképen, amit tornyok őriznek, és ahol agyatlan ágyútöltelékek masíroznak.

A cél egyszerű: bevenni a másik csapat bázisát, és megsemmisíteni az ott álldogáló főtornyot. Ehhez a 36 hős egyikét kell felhasználnunk, akik mind rendelkeznek négy-négy különleges képességgel, szinteket lépnek, és folyamatosan fejlődnek, így a játék végére igazi titánokká válhatnak. Ez eddig nem sokban különbözik a piacon lévő összes többi MOBA-tól, de van egy fontos csavar: a GoMe kizárólag konzolokra jelent meg első körben.

Látszott rajta, hogy elkészítésekor az első perctől az utolsóig a konzolos játékosok igényeit tartották szem előtt, a kontrolleres játszhatóság állt a fókuszban. Az olyan alapvető dolgokat sem félt mellőzni a csapat, mint a tárgyak rendszerét, mert egyszerűen nem fért bele a joypad limitált lehetőségeibe. Telt-múlt az idő, és egyszer csak megérkezett a PC-s bejelentés. Na, érzitek a problémát?

Kontrollernek sok, egérnek kevés

Egy MOBA esetében nagyon nem mindegy, hogy milyen közönségnek szánják. A konzolos verziónál a célcsoportra tekintettel könnyedén átsiklottam afelett, hogy nincsenek tárgyak, hiszen ott van a loadout rendszer és az épületek fejlesztgetése. Ezek akkor úgy-ahogy kárpótoltak, most azonban (a PC-s verziónál) ez nagyon kevés. Ott elnéztem, hogy lassú a kamerakezelés, hogy kő egyszerűek a képességek, és (ami talán a legfontosabb tényező ez esetben) hogy nem ingyenes a játék.

Mert bizony a GoMe 18,99 eurós árcímkéje hiába tűnik az „egyszer ki lehet fizetni” kategóriának, ha közben arcon csap a felismerés, hogy a hősök kétharmada csak pénzért megvásárolható DLC-ként érhető el, így, ha minden tartalmat be akarsz zsákolni, 22 000 (!) forintot kell otthagynod a kasszánál. Ez az árpolitika egy olyan piacon, amit ingyenesen játszható versenytársak uralnak, meglehetősen bátor húzás még akkor is, ha csak az alapcsomagot nézzük. Ezért a kisebb vagyonért elvárná az ember, hogy legalább a játékélmény legyen a helyén.

 

Amit a Guardians of Middle-earth magával hozott a konzolokról, az nem is rossz. A csaták pörgősek, a látvány még mindig a helyén van, és bár a konzolosítás miatt fájón leegyszerűsítették a MOBA alapjait, könnyen lehetne eSport-alapanyag. Viszont jelentősen odavág az élménynek, hogy a framerate indokolatlanul lezuhan egy-egy másodpercre, ami egy ilyen játékban komoly kiesést jelent.

A technikai gondoknak és az árazásnak köszönhetően nincs is kivel játszani – a tesztidőszak alatt kénytelen voltam a legtöbb esetben a gép ellen viaskodni, ami nem sok izgalmat nyújtott. Kár érte, mert lenne benne potenciál, de ez így csak egy nagyon túlárazott, átgondolatlan próbálkozás volt.

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)