Hirdetés

Háborús bűnös videojátékok

|

Két svájci szervezet összevetette a háborús játékok eseményeit az egyetemes nemzetközi jogszabályokkal, hogy kiderítsék: mennyi háborús bűnt követünk el játék közben.

Hirdetés

A két svájci illetőségű szervezet a Pro Juventute Switzerland és a TRIAL (Track Impunity Always) nagyot merítve 20 játékot választott és arra volt kíváncsi, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, a Nemzetközi Büntetőjog, és a Nemzetközi Humanitárius Jog (International Humanitarian Law, International Human Rights Law és International Criminal Law, remélem jól fordítottam) paragrafusainak és a játék eseményeinek összevetésével mennyi virtuálisan elkövetett háborús bűnre derül fény.


Hogy két példát említsek, a Call of Duty 5: World at War közelharcban használt lángszórós jelenetei szerintük egyértelműen szembe mennek az alapokmányok rendelkezéseivel, mert fölösleges kárt és szenvedést okoz. Mi több, ugyanitt a földön fekvő, sérült ellenfeleket is lelőhetjük, ami ellenkezik a sérült vagy magát megadó katonák bánásmódjának rendelkezésével. Egy másik személetes példa pedig a Call of Duty 4: Modern Warfare helikopteres jelenete, amikor lehetőségünk nyílik minden előzetes figyelmeztetés nélkül civil objektumokat megsemmisíteni. Most pedig gondolkodjunk el azon, hogy mennyi háborús bűnös lehet már közöttünk úgy, hogy nem is tudtunk róla.


A vizsgált játékok listája alant, a teljes tanulmány pedig angolul olvasható valahol erre. Személyes javaslatom, hogy ha valaki a videojátékok hatásairól, vagy valami hasonló témáról tervez írni tanulmányt, dolgozatot vagy diplomamunkát, annak ez kiváló alapot szolgáltathat.

A lista:

24, the Game
Army of Two
Battlefield Bad Company
Brothers in Arms, Hell's Highway
Call of Duty 4 (Modern Warfare)
Call of Duty 5 (World at War)
Close Combat, First to Fight
Company of Heroes
Conflict Desert Storm
Far Cry 2
World in Conflict
Frontlines: Fuel of War
Ghost Recon Advanced Warfighter 2
Hour of Victory
Medal of Honour Airborne
Metal Gear Solid 4
Soldier of Fortune
Tom Clancy Rainbow 6 Vegas
Tom Clancy Splinter Cell Double Agent
True Crime Streets of L.A.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)