Halálkeringő filmkritika

|

Megfelelni az elvárásoknak nagyon nehéz, főként hazai filmproduktumok esetében.

Rendeld elő a Monster Hunter Worldöt ráadás lentikuláris borítóval! Hirdetés

Így volt ez a fenti címben szereplő filmmel kapcsolatosan is, amikor felmerült, bizony közel az időpont országos premier tekintetében.

Előzetes elmélkedések

A sajtóvetítések mindig érdekes, és izgalommal teli események, éppen ezért izgatottan érkeztünk a Toldi moziba, hogy megtekinthessük még jóval premier előtt Köves Krisztián Károly elsőfilmes rendező nagyjátékfilmjét, a Halálkeringőt, melynek címe hallatán is kirázza az embert a hideg – persze pozitív értelemben, főként, hogy a trailert sikerült megtekintenünk már előtte. Ráadásul olyan illusztris színművészekkel a felhozatalban, mint Kern András, és Dobó Kata.

Az alkotás műfaját tekintve thriller, mely irányvonal Magyarországon még igencsak gyermekcipőben jár, sőt, megkockáztatom, hogy nem is készült – legalábbis az elmúlt tíz-húsz évben e kategóriájú film.

Épp ezért különösen nehéz dolga volt a kivitelezőknek, hiszen egy olyan normatívának kellett megfelelni a forgatás és nem utolsósorban az utómunkálatok folyamán, amelyek igen magasra emelték a láthatatlan lécet alapvetően a honi filmipar szövevényes útvesztőin át.

A háttér

Az alaptörténet szerint egy kelet-európábai helyszínen járunk: nem számít, hol; napjainkban, egy lepusztult polgári lakásban, ahol minden – szó szerint – romokban hever.

A nappali asztalon egy pohár whisky, némi kokaincsík, és egy frissen olajozott kézifegyver társaságában halványrózsaszín cumisüveg árválkodik.

A romok tetején Elza (Dobó Kata) a megtört rendőrnő roskad magába, kinek lába alól végleg kicsúszott élete talaja. Veszélyes szerelmi háromszögbe keveredett, szintén rendőr férjével (Patrik – Mészáros Béla), és annak bűnöző barátjával (Alex – Lengyel Tamás). Hatalmas nyomás nehezedik rá, melyet csak az alkohol és a kokain hamis káprázata képes valamelyest enyhíteni. Mindezek tetejében még terhes is, már jócskán a kilencedik hónapban. Sodródó személyisége némán kiált segítségért.

Bukott hősnőnknek váratlanul kétes „megmentője” érkezik, a rég nem látott, gyűlölt apa, Rusty, (Kern András) a nyomozólegenda személyében. A látogatás erőtlen ürügye a lány harmincadik születésnapja… és még egy „apróság”. Szépre tervezett találkozásuk azonban rövid úton klausztrofób kergetőzésbe csap át, amikor is az érzékeny szimat számára nyilvánvalóvá válik, hogy Elza jelene szörnyű titkokat rejt…

A sok pozitívum, kevés mínusszal

A színészi játék lebilincselő, Kern a betegeskedő, komor, ám néha megkérdőjelezhető őszinteségű, s kicsit álszent karakterábrázolása messzemenőkig hiteles, Dobó pedig – elmondhatjuk – jó, formálható színésznővé érett. Nyers, puritán szemlélete, destrutktív életvitele, önmagából totálisan kifordult énje teljes mértékben hozza az elvárásokat, és nem okoz az emberben túlszerepeltetett érzésfolyamokat.

Külön dicséretet érdemel a Halálkeringő képi megjelenítése, a teljes noir környezet, amely száz százalékosan hűen adja vissza a nyomasztó, a klausztrofóbiát szoros határait pedzegető hangulatot, sötét falakkal, zárt ablakokkal, minimális fénnyel operálva, fix kameraállásokat sokszor nélkülözve.

Az aláfestő effektek, zenék is teljesen rendben vannak, hála Rakonczai Viktornak, és Kovács Áron Ádámnak: nem eltúlzottak, lüktetve veszik fel az alapszituáció ritmusát, a megfelelő pontokon emelik egyre nagyobb magaslatba minden egyes alkalommal egyfajta katarzisként a hangulatot.

Negatívumként mindösszesen a néhol túlzásba vitt obszcenitást, és nyersséget emelném ki, viszont ha elnézőek vagyunk, betudhatjuk a már (nemzetközileg is) jól bevált klisék erőszakra épülő, kissé hatáshajhász alkalmazásának.

Mégis lehet kevésből?


A film produceri tevékenységét Kovács Gábor és Pataki Ági (Üvegtigris széria) látta el, jelen esetben is kellő körültekintéssel vezényelték és irányították az összetartó erőket, a tőlük megszokott gördülékeny profizmussal. Ráadásul mikro budget költségvetésből készült a produkció, amely újfent bizonyíték arra, hogy bizony nem csak súlyos százmilliókból lehet nívós végterméket letenni az asztalra. Bravó.

Végszó

Gratulálunk minden alkotónak, érezhetően egy új stílussal, és nem utolsósorban egy új(abb) gyöngyszemmel bővült a hazai filmgyártás amúgy eléggé szegényes palettája, remélhetően a jövőben további ilyen, és ehhez hasonló remekekkel találkozhatunk majd.

A Halálkeringő országos mozipremierje január 14-én lesz.

A film előzetese:

A fenti galériára klikkelve lehetőség nyílik a werkfotók közti böngészésre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!