Hirdetés

Tökkelütött szórakozás - játékok Halloweenre

|

Egyre többen döntenek úgy, hogy részt vesznek a kísérteties ünnepben, mi viszont a videojátékok szemszögéből foglalkozunk a Halloweennel. Össze is szedtünk tíz címet hozzá.

Hirdetés

Mármint halloweeni tökkel. A sokak által amerikainak tartott, de valójában kelta gyökerű ünnep visszatalál Európába, amennyiben egyre népszerűbb az öreg kontinensen, így nálunk is. A magunk részéről egy játékválogatással tudjuk le a halottak napjának előestéjét, a Halloween ugyanis a videojátékokban is elő-előfordul témaként, az ünnephez kötődő külsőségek és ijesztgetés meg pláne. Szóval akinek a "csokit vagy csalunk!" felkiáltásra az a reakciója, hogy "kontrollert", annak érdemes átfutnia a lenti listát; avagy a halloween is remek apropó arra, hogy játsszunk egy jót.

Hirdetés

Cauldron 1-2 (1985, 1986)

Kezdjük egy spectrumos/Commodore 64-es klasszikussal, amit a platform egyik legjobb brit fejlesztőcége, a Palace Software készített. A program a Halloween című horrorfilm feldolgozásának indult, aztán egy halloweeni díszletekből összerakott platformjáték lett, némi akcióval. Első részében egy boszorkánnyal kell röpködni és ugrándozni, bejárva egy óriási labirintust, és legyőzve a gonosz Tökkirályt. A folytatásban a tök visszavág, őt kell irányítania a játékosnak a boszorkány palotájában, és visszavenni a hatalmat. Kész művészet volt kiismerni akkoriban a tök pattogását (emulátorral most is ki lehet próbálni).

Elvira 1-2 (1990, 1992)

Elvira 1981-ben mutatkozott be a Movie Macabre című amerikai tévéműsorban: a hosszú combú, mellben erős, sötét ruhába és sminkbe bújtatott nő B kategóriás horrorfilmeket ajánlott a nézőknek. A sorozat évekig sikerrel futott, Elvira pedig - akit a korábban Bond- és Fellini-filmben is szereplő Cassandra Peterson formált meg - a nyolcvanas évek egyik popkulturális ikonja lett. Nem meglepő tehát, hogy két kalandjáték is készült róla a Horrorsoft fejlesztésében, Mistress of the Dark, illetve The Jaws of Cerberus alcímmel. Mindkettőben megtalálható az Elvira karakterére jellemző önirónia, ugyanakkor rengeteg véres módon lehet elhalálozni bennük - ami nem feltétlenül megszokott a kalandjátékoktól. Halloween ugyan nem kerül elő bennük, a két játék mégis autentikus halloweeni hangulatot áraszt.

Luigi's Mansion (2001)

A Gamecube megjelenésekor nem szerepelt Mario játék a premiercímek között, helyette a bajszos vízvezeték-szerelő visszatérő segítője, Luigi kapott egy saját játékot. És nem is rosszat, egy külső nézetes akció-kalandot, amelyben a jó Lajosnak egy szellemek által megszállt kúriát kellett megtisztítania csodaporszívójával. Persze egy nagy rakás cuki karakter, ötlet és jól megtervezett pálya gondoskodott arról a nívóról, ami a Nintendo saját fejlesztésű játékait jellemzi. A szellemirtó Luiginak azóta is bérelt helye van a halloweeni válogatásokban, 2013-ban pedig megjelent a folytatás is 3DS-re.

Silent Hill 2 (2001)

Na jó, ne finomkodjunk itt cuki játékokkal, amikor a játékpiac tele van brutális horrorsorozatokkal. Például a Silent Hillel, amelyből szubjektív véletlenszám-generátorunk alapján a Team Silent és a Konami koprodukciójában készült második részt ajánljuk. A főhős egy férfi, aki levelet kap halott feleségétől, ezért elutazik Silent Hill városába, ahol sűrű köd fogadja, és addig jó, amíg ez a köd elrejti, hogy milyen lények tanyáznak arrafelé. Rengeteg feszült pillanat, egyre kuszább történések követik egymást, amelyek miatt a főhős (és a játékos) mindinkább elveszíti a talajt a lába alól, és lassan a tagjaiba kúszik a rettegés. Aki halloweenkor nem csak viccből akar félni, hanem igaziból, annak ajánljuk például ezt.

The Simpsons Hit & Run (2003)

Aki a Simpsons című rajzfilmsorozatot követi, az tudja, hogy a készítők minden évadban különleges résszel készülnek Halloweenre. Ez köszön vissza a Radical Entertainment Simpson játékában, amely tulajdonképpen egy GTA-paródia. A játékban űrlények művelnek furcsa dolgokat Springfield városában, és a játék végére gyakorlatilag rémtanyává változtatják azt: az utolsó játékórák olyanok, mintha egy halloweeni Simpsons-epizódban furikáznánk - szép tisztelgés a sorozat hagyománya előtt, és amúgy az egész játék tök szórakoztató.

Team Fortress 2 (2007)

Több multiplayer videojáték is különlegességekkel készül halloween idejére, de ezt a tradíciót talán a Team Fortress 2 ápolja legrégebben. Az első halloweeni móka - amit a játékban Scream Fortressnek hívnak - 2009-ben volt, akkor még csak egy szellem jelent meg a játékban a kontrollpontok fölött lebegve, amely átmenetileg lebénította a játékosokat. Aztán később évről évre komolyabb dolgokkal készült a Valve: új térképek, új kihívások, legyőzendő ellenfelek jöttek, és persze hozzájuk új achievementek. A Scream Fortress idén is nagy mókának ígérkezik.

Costume Quest 1-2 (2010, 2014)

Tasha Harris a Pixarnál dolgozott animátorként kilenc évig, most pedig a stúdió egyik művészeti vezetője. A két pozíció között viszont nem a Pixarnál dolgozott, hanem lehúzott pár termékeny évet a Double Fine-nál, és egy saját játékot is tervezhetett. Ez volt a Costume Quest, amelynek megírásába Tim Schafer is besegített. A nem meglepő módon rajzfilmes dizájnú szerepjáték elképesztően cuki: főhősei gyerekek, akik Halloween estéjén beöltözve mennek cukorkát gyűjteni a városukban, de egyiküket elrabolja egy szörny. A gyerkőcök felkerekednek, hogy megmentsék társukat (és végső soron az egész ünnepet), és ezt egy japán szerepjáték formájában teszik (körökre osztott harcokkal); ráadásul a harcok idejére a gyerekek tényleg átváltoznak olyan lénnyé, amelynek beöltöztek. Nagyon aranyos RPG, és pár éve a folytatása is megjelent (azt már nem Harris készítette).

Until Dawn (2015)

Fiatalok valami félreeső helyen, segítségtől távol egy gyilkos veszedelemmel próbálnak megküzdeni, illetve inkább csak életben maradni - ismerős? Nagyjából minden harmadik horrorfilmnek ez az alapvetése - az 1978-as Halloween is ilyesmivel machinál -, szóval az Until Dawn kitaposott ösvényen jár. A Supermassive Games túlélő-horrorja nagyon szépen megidézi az említett filmeket, de könnyedség nélkül teszi, komolyan véve a feladatot. A sok karakterdrámával fűszerezett, amúgy elég hagyományos horrorsztori előadásmódja is olyan, mint egy ügyesen megrendezett filmé (persze, a QTE-kkel meg kell barátkozni), jó néhány félelmetes jelenet akad benne. A játékos döntésein sok múlik, és ha nem vigyáz, a játékban új értelmet kap a halottak napja.

Emily Wants to Play (2015)

Hogy a VR-játékoknak is megadjuk, ami jár, álljon itt Shawn Hitchcock (micsoda vezetéknév!) játéka. Halloween egyik visszatérő motívuma az ijesztgetés, az indie fejlesztő túlélő-horrorjában pedig egymásba érnek a hirtelen előugrással ijesztgető jelenetek, vagyis a jumpscare-ek. A játékos egy szerencsétlen pizzafutár kálváriáját követi végig, aki kiszállít egy pizzát egy baljós hangulatú házba, ahol aztán az élő babák és a címszereplő, Emily adta feladatokat kell teljesítenie, ha meg akarja érni a másnapot. Ahhoz képest, hogy egyetlen ember csinálta, nem is rossz.

Little Nightmares (2017)

A legutóbbi, eléggé halloweenhez illő játék a Limbo és az Inside nyomdokain jár (és azok is nyugodtan szerepelhetnének ebben a válogatásban). A svéd Tarsier logikai fejtörőkkel teletűzdelt platformere olyan, mintha Tim Burton egy különösen depressziós napján csinált volna egy videojátékot. A sötétségével együtt is megkapó képi világú Little Nightmaresben egy sárga ruhás kislány menekül a nyomasztó vidék veszélyes lakói elől. A játék szlogenje jól megfogja a lényeget: "Játssz a gyerekkori félelmeiddel!"

A ti halloweeni listátokon milyen játékok szerepelnének?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)