Hirdetés

Hama uRage - minőség és stílus, amire nem megy rá a gatyád

|

Ha gamer perifériákról van szó, nem biztos, hogy a Hama jutna először eszünkbe, pedig a uRage termékcsalád figyelmet érdemel.

Hirdetés

A Hama általában az okos megoldásként reklámozza magát, így nem feltétlenül gondolnánk erre a gyártóra, ha gamer perifériákat keresünk. Ennek ellenére sem a testreszabhatóság, sem a teljesítmény, és a stílus sem maradt le a listáról, amikor a uRage termékcsaládjuk darabjait tervezték, ráadásul választék is akad bőven. És mivel a 2015. április 25-én megrendezésre kerülő PlayIT keretében számtalan uRage ajándék vár titeket a GameStar standnál, így érdemes megismerni az egész termékcsaládot, hogy tudjátok, mire is számíthattok. De ha nem nyertek, akkor is figyelmet érdemel ez a márka, ráadásul a rendezvényen a Media Marktnál mindent akciósan be is szerezhettek. Érdemes.

Kezdésképp ott van a uRage gamer egerek belépőszintű modellje, amire felkerült minden olyan apró részlet, ami megkülönbözteti a játékra tervezett egereket hagyományos társaiktól: az eszköz talpai teflonból vannak a minél könnyebb siklás érdekében, míg a markolat oldalán gumírozott felület kap helyet, hogy a kezünkhöz viszont tapadjon az egyik legfontosabb eszközünk. Emellett természetesen az egér gombjai programozhatóak, amikből öt darab kapott helyett az eszközön.

És hogy több műfajhoz is tökéletesen használható legyen a uRage egér, nem kell folyamatosan a maximális, 2400 dpi-s felbontást használnunk, ennek az állításához pedig nem kell minden alkalommal egy külön programot használnunk. A görgő mögött található gombbal ugyanis játék közben is válthatunk, 600, 1200 és 1800 dpi-s felbontások között, az aktuális beállításról pedig a kapcsolóba épített LED színe tájékoztat minket.

A Hama vezetékes gamer egereinek felső kategóriájába tartozik a uRage Reaper, köszönhetően a gamer-szintű optikai szenzornak, ami akár 3500 dpi-s felbontásra is képes, de 900, 1800, és 2700 dpi-s érzékenység között is választhatunk, egy gombnyomással. A hat gyorsreagálású gomb közül öt programozható is, a hosszú élettartamukat pedig a beépített Omron kapcsolók támogatják.

A LED-világítással rendelkező Reaper akár telepítés nélkül, plug&play eszközként is használható, de egy extra szoftver telepítésével új funkciók is elérhetővé válnak. Mivel játéktól függően mindig másra lehet szükségünk, egy súlykészlettel változtathatjuk az egerünk tömegét.

A leginkább kiélezett helyzetekben nem csupán az számít, milyen egérrel játszunk, hanem az is, hogy milyen egérpadon tesszük mindezt. A High Sense a nagy egér-érzékenységet igénylő játékokhoz lett kitalálva, a finom mozdulatokat pedig egy speciális, poly-karbonát felület teszi lehetővé, ami kifejezetten alacsony súrlódási ellenállást tesz lehetővé, ráadásul igen nagy felületen.

Az alsó oldal ezzel ellentétben egy csúszásgátló, gumírozott felületet kapott, hogy a játék hevében se csússzon el az egérpad, illetve a hosszú távú használatot az is könnyíti, hogy az egérpad teljesen vízhatlan, ennek köszönhetően pedig gyerekjáték a tisztítása is.

Hasonlóan a High sense-hez, a uRage Low sense egérpad elsődleges célja is az, hogy az optikai és lézeres egerek a fényes, vagy egyenetlen felszíneken való ugrását megakadályozza, de egy gamer egérpad általában véve is növeli a kényelmet és az egerünk kezelhetőségét. Egyrészt az eszköz siklását nagyban megkönnyíti a speciális PVC-felszín, viszont ez nem megy a precizitás rovására.

Rengeteget segít az egérpad alsó felén található csúszásgátló gumírozás, aminek köszönhetően nem csupán azt kerülhetjük el, hogy az egérpadunk elvándoroljon eredeti helyéről használat közben, hanem az egérpad mozgása miatti pontatlan kurzormozgásokat is kiküszöbölhetjük.

A hagyományos optikai érzékelős egerek mellett a uRage-szériában lézeres egér is található, aminek köszönhetően az Evo maximális felbontása a rendkívül precíz kurzorkezelést biztosító 3200 dpi, de ezt persze az adott műfajnak megfelelően átállíthatjuk, amit hasonlóan a többi modellhez a kapcsolódó LED színén követhetünk nyomon.

Az egér ergonomikus kialakításának köszönhetően hosszú távú játék közben sem kényelmetlen, a komforthoz pedig csak hozzátesz a jól tapadó, gumírozott markolat. Az egér hat gombja közül öt programozható, hogy akármilyen játékbeli funkciót könnyen elérjünk. Hogy ez se okozzon kötöttséget, a legtöbb vezetékes uRage egérhez hasonlóan az Evo is egy 2 méteres kábellel csatlakozik a gépünkhöz.

 

Ahogy a uRage termékcsalád többi tagján is látszik, a Hamánál adtak a látványra is az eszközök tervezésekor, az egyik legstílusosabb darab pedig az Illuminated egér lett, aminek a háttérvilágítása az egérre felkerült egyedi mintát emeli ki.

Emellett persze a funkcióját is tökéletesen ellátja, köszönhetően az öt programozható gombnak, az állítható érzékenységnek, ami az egérrel érkező driverrel akár 3600 dpi-re is feltornászható, illetve a rendkívül kényelmes kialakításnak. A mozgásteret bőven biztosító, 2 méteres kábel szövet borítást kapott a megszokott szigetelés helyett, ami hosszútávón ellenállóbbá teszi a kábelt a csavarodás, és a törés által okozott hibákkal szemben.

A Hama természetesen billentyűzetekkel is készült a uRage széria megalkotásakor, ezek közül a LED Illuminated pedig megkapta a mai gamer klaviatúrák egyik legstílusosabb feature-ét, a színes háttérvilágítást, ami pedig három különböző színben (kék, piros és lila) is láthatóvá teheti billentyűinket, de ha akarjuk, ki is kapcsolhatjuk ezt a funkciót. A magyar karakterkiosztás százöt gombja mellett extra médiavezérlő és hangerő-szabályozó billentyűk is felkerültek a klaviatúrára.

A LED Illuminated kialakítása gyors és pontos leütéseket tesz lehetővé, ahogy a ghosting jelensége sem lesz probléma, így több gomb egyidejű lenyomását is regisztrálja az eszköz. A kényelmünket nem csak az szolgálja, hogy az extra funkciókat egészen az Xp-ig visszamenően az összes Windows támogatja, hanem a fizikai komfort érdekében egy beépített csuklótámasz is.

 

Bár a legtöbb műfajhoz PC-n az egér és a billentyűzet tökéletesen megfelel az irányításhoz, vannak azért játékok, amikhez a számítógépünkhöz sem árt egy gamepad. A uRage Essential, ahogy a neve is sugallja, minden sallang nélkül biztosítja az össze funkciót, amire szükségünk lehet egy ilyen vezérlőtől. A két analóg kar rendelkezik a megszokottnak számító nyomógomb funkcióval, ahogy a homlokgombok alatt megtalálható egy-egy, progresszív bevitelt biztosító ravasz is, ahogy a nyolc irányba kapcsolható D-pad sem maradhatott le róla.

Természetesen mind a 12 gomb programozható, ami mindig jól jön, és az egerekhez hasonlóan itt is két méter kábelt kapunk, a kényelem érdekében. A kontroller egy másik változata is megjelent, az Essential Wireless egy vezeték nélküli megoldás, ami két, rezgést biztosító motorral is kiegészült.

A kínálatban szerpelnek headsetek is, a uRage Xplode Evo pedig rendelkezik is a gamer fejhallgatók minden fontosabb tulajdonságaival, így a kényelmet szolgáló állítható fejpánttal, a kagylós, párnázott fülpárnákkal, illetve az állítható, felxibilis mikrofonnal. A két és fél méteres, USB-csatlakozós kábel csak az egyik oldalon csatlakozik, a nagyobb mozgási szabadság miatt.Persze a funkció mellett, ahogy az a uRage termékcsaládnál lenni szokott, a stílus is szempont volt.

Így az Xplode Evo-ba is bekerült egy kék LED, ami a hangszóró egységeket megvilágítja. A kiváló hangminőség mellett a könnyű szabályozhatóság is szempont volt, így a kábelen itt is megtaláljuk a hangerő-szabályozó, és a mikrofon némítását és visszakapcsolását szolgáló gombokat.

A uRrage Earbuds a Hama megoldása azoknak, akik nem szeretnének több külön fülhallgatót tartani, hanem szívesen használnák ugyanazt az eszközt otthon játék közben, filmezésre, vagy útközben zenehallgatásra és telefonálásra is. Ennek érdekében a 130 centis kábel mellé, amin egy beépített mikrofon is található, az okostelefonokat vezérlő gombbal, egy kiegészítő adapter is adnak.

Ez amellett, hogy a PC-nkhez való csatlakozáshoz egy-egy külön csatlakozóban végződik a hang és a mikrofon számára, egy méterrel meg is hosszabbítja a kábel hosszát, hogy ne legyünk megkötve ebből a szempontból sem. Az alumínium fejegységeken mára sztenderdnek számít, hogy cserélhetjük a szilikon fülpárnákat, viszont ezen az árszinten ritkán kapod meg a csomagban lapuló hordtáskát, ami megóvja a fülest tárolás közben is.

A uRage-sorozat legjobb hangminőséget biztosító headsetje a Reaper, a tiszta magas hangok, és a kiváló basszusok mellé ráadásul 7.1-es hangzás párosul, a lehető legösszetettebb élmény érdekében. A maximális kényelmet az állítható, flexibilis fejpánt mellett a kifejezetten kényelmes, kagylós fülpárnák, és az állítható mikrofon szolgálja.

Emellett a fejhallgató stílusára is adtak a Hamánál a tervezéskor, amin rengeteget dob a kék LED-világítás, ami nemcsak a fülegységeket dobja fel, hanem az extra hosszú, két és fél méteres kábelen található vezérlőgombokat is megvilágítja. Ezekkel nem csupán a fejhallgató hangerejét szabályozhatjuk, hanem szükség esetén lenémíthatjuk, vagy visszakapcsolhatjuk a mikrofont, illetve a LED-világítást is ugyaninnen irányíthatjuk.

A 3 az egyben Gaming Starter Set tökéletes választás, ha egyszerre szeretnénk beszerezni játékos perifériáinkat, lévén egy egeret, hozzá egy egérpadot, és egy billentyűzetet is tartalmaz. A uRage Evo egér minél tökéletesebb működését a uRage Low Sense egérpad teszi lehetővé, ami alacsony érzékenységű beállításokhoz ideális, és a gumis kialakításnak hála nem mozdul el játék közben sem.

A csomag a uRage Exodus 2 billentyűzettel lesz teljes, ami kifejezetten gyors és precíz leütéseket tesz lehetővé, illetve több billentyű egyidejű leütése sem okoz problémát. A legfontosabb billentyűket, így a WASD, és a nyilak gombjait kék színnel emelték ki a tervezők, illetve egy csuklótámaszt is beépítettek kényelmi szempontból.

A PC-s perifériák tárházából nem maradhat ki a versenyzők kedvenc darabja, egy kormány sem, így a uRage sorozatba is készült egy, Thunder néven. A sztenderdnek számító analóg pedálok, és a kormány mögött található sebességváltókarok mellett 12 gombot, és egy nyolc irányba kapcsolható D-padot is találunk a kormányon, amin válthatunk az analóg és a digitális beviteli módok között is.

Természetesen nem maradhatott ki a force feedback sem, és hogy a rezgőmotorok ne mozdítsák ki a helyéről a Thundert, extra nagy tapadókorongokkal rögzíthetjük az asztalunkra, illetve a stabilitás miatt a 24 centiméter átmérőjű kormánykerék is gumírozott tapadó felületet kapott.

A szériában nem csupán vezetékes egerek kaptak helyet, hanem a uRage Unleasehed személyében készült egy vezeték nélküli eszköz is, ez azonban egyáltalán nem az egyetlen különlegessége. Az egyik kiemelkedő pont az Omron kapcsolók beépítése, amik az átlagnál hosszabb élettartamot biztosítanak az egérnek, így a programozható gombok rengeteg kattintást bírnak ki.

Az Unleashed-be szerelt érzékelő is egy kifejezetten komoly darab, az optikai szenzor felbontását akár 4000 dpi-re is beállíthatjuk, amit természetesen a többi modellhez hasonlóan váltogathatunk. Szintén a uRage széria többi darabjához hasonlóan a vezeték nélküli darabokon is helyet kaptak a siklást könnyítő teflon talpak, és a tapadást szolgáló gumírozott markolat is.

Zárásképpen íme a uRage széria vezetékes egereinek csúcsmodellje, az MMORPG, ami elsősorban azért kapta nevét a műfajról, mivel a megszokott hat programozható gomb mellett a markolat bal oldalán megtalálható még tizenkét billentyű, amiket a játékban hozzárendelhetünk a gyakran használt képességekhez, tárgyakhoz és hátasokhoz. A billentyűk hosszú élettartamát az Omron kapcsolók garantálják, emellett pedig az egér tömege is az egyéni igényekhez igazítható, köszönhetően a csomagban található súlykészletnek.

Az optikai szenzor érzékenysége igény szerint állítható, és akár 4000 dpi-s értékig is feltornászhatjuk, a használatához pedig nem kell további drivereket telepíteni, például a szenzor felbontását egy dedikált gomb segítségével változtathatjuk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)