Hirdetés

HD DVD vagy Blu-Ray? Egyik se: TeraDisc!

|

Az izraeli Mempile sokrétegű lemezekkel játszik, amikkel simán lepipálják a mostanság elterjedő formátumokat.

Hirdetés

Az 50 éves élettartammal rendelkező lemeznek már van 800 GB tárolására alkalmas változata, ami egyszerű vörös lézerrel írható-olvasható - jelent meg a Tech.co.uk oldalon. Hamarosan elkészül az ezer GB kapacitású változat is, amit nagyjából 200 darab egybegyógyított DVD-ként foghatunk fel. Ugyanis a ma még iszonyatos adatmennyiséget a szokásos CD/DVD méretbe úgy sűrítik be, hogy 5GB kapacitású rétegekben tárolják az adatot - jóval kifinomultabban, mint pl. a kétrétegű DVD esetében. Itt 5 mikron (mikrométer, µm: a milliméter ezredrésze) távolság van két réteg között, és igencsak trükközni kell, hogy az utolsó réteget el lehessen olvasni 199 másikon keresztül. Miután az "egy terát" elérték vörös lézerrel, szeretnének a kék lézerre áttérni, és ott 5 TB-ot belesűríteni egy lemezbe. A technológia akár 2-3 éven belül a piacra kerülhet, úgyhogy lehetséges, hogy a mostani formátumok utódját köszönthetjük benne. Ezt majd az idő eldönti, egyelőre kezeljük mint érdekesség.

 

hp_tech_1_k.jpg

 
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)