Hirdetés

Hétfői érdekesség: végtelen labirintus egy szobában

|

A virtuális valóság segítségével kutatók végtelen útvesztőt tudnak megalkotni, mely elfér egy sima szobában. Vajon van-e ennek gyakorlati haszna? Van bizony!

Hirdetés

Március 16-23 között került megrendezésre az IEEE Virtual Reality 2013 konferencia, melyen a fentebbi találmányt is bemutatták.

Ennek lényege, hogy a felhasználó mozgásának követésével és a szobában elfoglalt pozíciója alapján olyan folyosórendszert és szobákat jelenít meg számára a virtuális valóság masina, mely nem lóg ki a tényleges fizikai térből. A tesztalanyok lényegében körbe-körbe mászkálhatnak, miközben számukra ez nem tudatosul.

Hannes Kaufman, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatója elárulta, hogy nem csak belső tereket, hanem külső helyszíneket is meg tudnak jeleníteni a technológia segítségével. A rendszer persze még nem 100%-os, egyelőre csak egy fő használhatja, a készítők a későbbiekben bővíteni szeretnék a kapacitását. Az egész koncepció működéséről egy videót is megleshettek a NewScientist oldalán.

 

Talán többekben is felmerült a kérdés, vajon ennek az egésznek mi lehet a gyakorlati haszna. Ilyen is van: gondoljatok csak bele, milyen lehet otthonról felfedezni egy híres külföldi múzeumot, vagy esetleg a Taj Mahal-t, miközben egyszerre vagyunk ott a helyszínen, de közben mégsem. Nekem nagyon tetszik az ötlet, sőt, már egy Portal jellegű mókát is magam elé vizionáltam, nektek mi a véleményetek?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)