Hirdetés

Hihetünk az exkluzív játékteszteknek?

|

A Variety riportere vetette fel a kérdést a hatalmas ovációval fogadott Grand Theft Auto IV exkluzív tesztje kapcsán.

Hirdetés

Ben Fritz, maga is videojátékokkal foglalkozó zsurnaliszta a GTA IV exkluzív, csak az IGN oldalán megtalálható tesztje után ragadott billentyűzetet, s osztotta meg aggályait a nagyközönséggel. Már az elején leszögezte, hogy még csak most kapta meg saját tesztpéldányát, így nem tudott vele annyi időt tölteni, hogy vitassa az IGN által kiosztott 10 pontot, vagy akár a példaként felhozott Mass Effect szintén exkluzív, a Game Informer által elkövetett tesztjét, ahol a felsorolt, nem is kevés hiba ellenére kemény 9.75-re értékelték a lehetséges 10-ből. Nem az eredményeket vonja kétségbe, hanem az exkluzív tesztek gyakorlatának etikusságát kérdőjelezi meg.

gta_1.jpg


Alapvetően a játéktesztek a kiadó által meghatározott időpont után kerülhetnek ki. Addig gyakorlatilag embargó vonatkozik az anyagra, s egy-egy kivételtől eltekintve senki sem hozhatja nyilvánosságra, akár elkészültek már a teszttel, akár nem. Természetesen amint az első teszt megjelenik, azonnal követik a riválisok is, legalábbis az esetek többségében. Okfejtéséből kiderül, hogy azok az online, vagy offline magazinok, melyek jóval a többiek előtt kapnak tesztpéldányt, tisztességtelen előnyt élveznek versenytársaikkal szemben. Egy portál látogatottsága, vagy egy magazin eladásai a csillagos eget ostromolhatják, ha sehol máshol nem lehet olvasni valamilyen sokak által várt játékról. Ennél a pontnál merül fel a zsurnalisztában a kérdés, hogy a forintosítható előny fejében nem születnek-e a megérdemeltnél kedvezőbb értékelések.
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)