Hirdetés

HP Jornada 548 teszt

|

Állítom, hogy rengetegen vagyunk, akik egy-egy 007-es film közben irigyeltük meg James Bond valamely kütyüjét. Bár a most tesztelt HP Jornada 540-es családtagjaival nem lehet a BMW-ket irányítani, ezer más hasznos dolgot tud a kicsike:)

Hirdetés

A HP400-as fiataloknak szánt sorozata után ismét a kezünkbe kaparinthatunk egy kimondottan elegáns és komoly megjelenésű PDA-t. Az első pillantás után rögtön a kezembe akartam venni és ezt még a bolti eladó sem akadályozhatta meg, pedig megpóbálta:) A kis HP548-as úgy illett a kezembe, mintha csak bele tervezték volna...A készülék két szélén finom gumibevonat fut végig, ami nagyban segíti a "kisokos" biztonságos kézben tartását. Ezen kívül találhatunk egy lehajtható előlapot, amelyet ügyesen akár le is pattinthatunk, de nem érdemes nagyon elrakni, mivel a kijelző érintésére szolgáló műanyag toll "cerka" itt helyezkedik el.

Első bekapcsolásnál rögtön megcsodálhatjuk a 240x320 pixel felbontású LCD képernyőt, ami valljuk be, tényleg nem semmi, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy akár 65000 különböző színt is képes megjeleníteni eme aprócska kijelzőn. A kijelzőn produkált kontraszttal teljesen meg voltam elégedve, még rosszabb fényviszonynál is jól olvasható, éles és szép képet adott. A képernyő alatt elhelyezkedő négy speciális gombot a kedvünk szerint programozhatjuk, ezekkel alapból az úgynevezett "Home" menüt ,a kapcsolatokat, a naptárt illetve a feladatok alkalmazásokat érhetjük el villámgyorsan.. Ahogy egyre többet fogdostam ezt a kis kütyüt, úgy kezdtem megérteni , hogy mit is érezhet James Bond, bár egyszer csak megakadt az ujjam a készülék bal oldalán található "action switch"-en, ami a cerka használatát próbálja helyettesíteni. (Ezt a metrón ki is próbáltam, mikor éppen fél kézzel kapaszkodtam, nekem egész jól bejött:) Kisvártatva még találtam egy másik gombot is, amivel nagy csodálkozásomra a hangfelvétel funkciót indíthatjuk el.

A menüben találva magamat rögtön a már jól imert "start menü" kicsinyített mása vigyorgott rám, fölötte a desktopon pedig jónéhány ikon árválkodott. A Pocket PC névre keresztelt mini Windows adaptáció tökéletes mása a mi "nagy" Windowsunknak, bár nem egészen..a teszt során egyszer sem találkoztam kék képernyővel:) De térjünk vissza az ikonokra. Alapból a Pocket World-öt szúrtam ki, amellyel könnyedén készíthetünk, szerkeszthetünk bármilyen szöveget. Ezek bevitele vagy a virtuális billentyűzeten történik, vagy vesszük a fáradságot és megtanuljuk a kézírást felismerő szoftver használatát. Ez lényegében elég egyszerű, kis gyakorlással, akár a kézírásunkat is felismeri a gép. Természetesen mint minden Pocket alkalmazást, ezt is szinkronizálhatjuk az asztali PC-nkre, így az adatokat a gépünkön is könnyedén használhatjuk, illetve módosíthatjuk. Ezek után rögtön a Pocket Excel tűnt fel nekem, itt nem mást mint a táblázatainkat bizgerálhatjuk, de van itt még Pocket Money, amivel a pénzügyeinket tarthatjuk rendben, sőt találhatunk egy Pocket Windows Media Playert is, amivel MP3-at és videót is le tudunk játszanni. Utó
bbit el?ször persze át kell konvertálnunk a Pocket Windows Media Player által ismert formátumba,ezt a PC és a PDA közti adatszinkronizálással tehetjük meg. A szórakozáson kívül természetesen van még Pocket Reader-ünk, e-könyvek olvasgatásához. A
netfüggők figyelmében ajánlom a készülékben található Pocket Internet Explorer-t, amellyel könnyedén szörfölhetünk a neten, persze ehhez azért még egy infrás mobilra is szükségünk van. Ezzel különösebb bajunk nem lesz, mivel a készülék tetején lévő infravörös porthoz kell csak a mobilunkat helyezni és már mehet is a net. A weboldalak megjelenítésével semmi komoly gond nem volt, bár a frames oldalakat nem komálja, azért elég jól el lehet vele boldogulni. Aki esetleg hiányolná az Outlook nyújtotta e-mailezést, annak is jó hírem van, mivel egy Pocket PC-s változat szintén megbújik a HP548-asban. Használata minden gond nélkül ment, és be kell vallanom,elég élvezetes is volt a strandon elolvasgatni, a mailjeimet:) Akinek esetleg még ez sem volt elég, az szabadon válogathat a neten fellelhető különböző letölthető programok között. A munkában megfáradt "dolgozók" pedig felfrissíthetik magukat a ZIOGolf nevű golfprogrammal.
Hard core játékosok esetleg még a
Quake vagy Doom mini FPS-t is letölthetik a netről, hisz nincs is jobb, mint azt hallgatni, hogy "two frags left". Sajnos a memória nem végtelen, HP545/16 MB RAM ill. HP548/32 MB RAM áll rendelkezésünkre, amit esetleg Compact Flash Card-al b?víthetünk.

Mindent összegezve ez a kis kütyü tényleg nagyon sokat tud, nagyon meg voltam vele elégedve, a kérdés már csak az, hogy le tudjuk-e szurkolni érte az igen-igen borsos árat?! Én mindenesetre nagyon megkedveltem, ezért fájó szívvel kellett visszaadnom az eladónak, aki gondosan visszacsomagolta a kis Jornadát:)


Egyéb teknikai "csemegék"

processzor 133 MHz 32-bit Hitachi SH3
16MB RAM memória (HP545) / 32MB RAM (HP548)
16MB ROM
240X320 pixel felbontású LCD,CSTN érintésérzékeny képernyő
feltölthető Lithium-Ion elem (kb.8 órás müködés)
IrDA infravörös port, RS232 soros port, USB port
CompactFlashType kártya slot
12x7,8x1,6 cm
260g elemmel együtt


Egyéb érdekes szoftverek a CD ROM-on

MicrosoftActiveSync 3.1
Microsoft Outlook 2000
YahooMessenger!
Music Match Jukebox 4.4
Audible Player 2.0
Inso Quick ViewPlus



Kapcsolódó linkek:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)