Hirdetés

[HW] PCI Express 2.0 VGA karácsonyra?

|

A PCI Express csatolófelület felett bábáskodó PCI-SIG már januárban befejezte az új szabvány kidolgozását, és egy hétfői fejlesztői konferencián kiderült: odáig jutottak, hogy az erre épülő termékeket decemberre be is ütemezték.

Hirdetés

A legfontosabb különbség az előd 1.x szabványhoz képest az átviteli sebesség elméleti maximumának megduplázása 5 milliárd átvitel/másodperc-re (ennek várhatóan 70%-át használja majd ki), továbbá 1 PCIe bővítősín ezek után már 150W-tal képes ellátni a bele rakott eszközt – plusz a Radeon HD 2900XT-n már látott, 8 tűs tápcsatlakozó még 150W-ot adhat.
Mindez persze elsősorban a játékosok szíve csücskének, a videokártyáknak jó, de más eszközök (10 Gbit-es hálózati csatolók, RAID tömböket vezérlő bővítőkártyák) is kihasználhatják a nagyobb sávszélesség adta előnyöket. Szintén egy lehetséges felhasználási terület a szerverek világa: az Intel egy Stoakley nevű platformján 2 db PCIe 2.0-ban eddig még nem látott AMD és Nvidia chipek már bizonyítottak a szakmának.
Az új csatolófelületet az Intel asztali PC-kbe szánt X38 chipsetjének Express változata máris támogatja (ősztől várható), és természetesen visszafele kompatibilis, azaz mennek majd benne a mostani PCIe kártyák is. Ezt a képességet a bővítősín várhatóan csak 2009-ben veszíti el; ekkorra tervezik a 3.0-ás, 8-10 GT/s-es változatot, és ez a PCIe 1.0 és 1.1 kártyák működéséhez szükséges alacsonyabb átviteli módot már nem fogja támogatni.

Címkék: #intel
Platformok: PC
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)