Hirdetés

Ingyenes mobiljátékok, amelyeknek érdemes adnod egy esélyt

|

Nem minden ingyenes játék ördögtől való, mutatunk néhány pozitív példát.

Hirdetés

Még tavasszal igyekeztünk egy válogatással bizonyítani, hogy a mobil platformon is akadnak megvásárlásra érdemes fizetős játékok, köztük az olyan gyöngyszemekkel, mint a Grimvalor, az Oddmar vagy éppen a Hades készítői által jegyzett Transistor. Az évek során azonban egyértelművé vált a fejlesztők számára, hogy aki a telefonokon akar pénzt keresni, annak a reklámokkal és mikrotranzakciókkal támogatott modell irányába kell elmozdulnia, ennek megfelelően pedig szépen le is uralták a piacot az ilyen címek.

Hogy ezeket valódi szórakozásként, vagy időrabló grindfesztiválként éljük-e meg, az legalább annyira függ a saját ízlésünktől, mint a készítők döntéseitől, de általánosságban azért elmondható, hogy veterán gamerként is találhatunk figyelemre méltó ingyenes mobiljátékokat. Az alábbiakban ezek közül mutatunk párat, szándékosan kisebb figyelmet szentelve az olyan közismert megaprodukcióknak, mint a nyáron debütált Diablo Immortal.

Hirdetés

Moonshades

Rögtön egy olyan darabbal kezdünk, amely duplán kedves a szívünknek. Egyrészt azért, mert az Ultima- és a Wizardry-szériákhoz, vagy éppen a korai The Elder Scrolls-epizódokhoz hasonló klasszikus dungeon crawlereket idézi fel modern köntösben. Ha kedveled a régi idők számítógépes szerepjátékait, vagy újoncként szeretnél belekóstolni a műfajba, a Moonshades ingyen és bérmentve áll rendelkezésedre, mutatós Unity-alapú grafikával és gyakori frissítésekkel.

A játék másik kellemes tulajdonsága, hogy egy magyar fejlesztőnek, Domonyi Viktornak köszönhetjük, így egy hazai műnek szavazunk bizalmat a letöltésével.  Szerencsére Androidon és iOS-en is kipróbálhatjuk, az előbbit innen, az utóbbit pedig ide kattintva tudjátok letölteni.

Kingdom Rush

A legjobb fizetős mobiljátékok között már kiemeltük a Kingdom Rush-széria legfrissebb epizódját, a Kingdom Rush Vengeance-t, a jó hír viszont az, hogy a sorozat nem kevésbé szórakoztató nyitánya már ingyenesen is hozzáférhető. Ha esetleg nem ismernéd, az eredetileg 2011-ben, flash-játékként megjelent Kingdom Rush fantasy körítéssel tálalja a klasszikus tower defense-mechanikát, a Warcraft II látványvilágára hajazó grafikával.

A Warcraft-párhuzam nem véletlen, a fejlesztő uruguayi Ironhide Game Studio ugyanis bevallottan nagy rajongója a régi Blizzardnak, így számos easter eggel, például a küldetések nevével és a felrobbanó bárányokkal is utal a csapat műveire. A Kingdom Rush androidos kiadását itt, az iOS-es portot pedig itt tudjátok letölteni. Fontos megjegyezni, hogy a kampány teljesítéséhez szükségtelen megvásárolni az extra hősöket, így ez a lehetőség senkit se riasszon el a próbától.

Eternium

Már eleve iszonyú ritka az, hogy egy ingyenes RPG fejlesztői pay to win és rejtett fizetős falak nélküli mókát ígérjenek, de az Eternium még ennél is magasabb szinten űzi a csábítást, és olyan műveket tekint követendő példának, mint a klasszikus Diablók és a (mobilokra hamarosan ténylegesen is beköszönő) Torchlight.

Így aztán ha kicsit is szereted a régimódi hack and slasht és a szerepjátékokat, de nincs kedved a Diablo Immortal mikrotranzakciós labirintusában bolyongani, akkor mindenképp megéri rárepülnöd az Eterniumra, amely látványra is felveszi a versenyt a Blizzard dollármilliókból összerakott üdvöskéjével. Az Eternium androidos telepítéséhez ide, az iOS-eshez pedig ide tessék pöccinteni.

Unciv

A Sid Meier's Civilization széria rajongói igazán nem panaszkodhatnak, hiszen a sorozat legfrissebb darabja, a Civilization VI már évek óta elérhető iOS-en és Androidon, így akár a telefonunkon is leragadhatunk elé esküdözve, hogy már csak egyetlen kör erejéig igazgatjuk a birodalmunkat. A teljes játék feloldásához sajnos egy 10 dolláros mikrotranzakció szükséges, de szerencsére a potyázni vágyók sem maradnak szórakozás nélkül.

Nekik találták ki a nyílt forráskódú UnCivet, amely a 2010-ben megjelent Civilization V kétdimenziós újragondolása, ennek megfelelően jóval egyszerűbb térképpel, de nem kevésbé mély mechanikákkal. A PC mellett jelenleg sajnos csak Androidra érhető el, ám a fejlesztés még mindig aktív, így idővel talán iOS-re is megérkezik.

My Friend Pedro: Ripe for Revenge

Az egyetlen fejlesztőből álló DeadToast Entertainment, vagyis Victor Agren még 2015-ben jelentkezett a vérben tocsogó 2.5D-s shoot 'em upjával, a Devolver Digital égisze alatt kiadott My Friend Pedróval, amelyben egy lebegő-beszélő banán (ő lenne Pedro) utasítására tizedeljük meg az utunkat keresztező rosszfiúkat. A lövöldét nemcsak az agyunkat is megtornáztató dinamikus összecsapásai, de a történetében elejtett brutális csavar is emlékezetessé tette, így nem kevés rajongót szerzett magának.

A mobilos spin-off, a némiképp leegyszerűsített grafikával debütált Ripe for Revenge tavaly nyáron futott be Androidra és iOS-re is, és 37 pályán át kínálja az eredetihez nagyon közel álló élményt. A teljes játékot kezdetben 2,99 dollárért lehetett feloldani, egy későbbi frissítéssel viszont a reklámokkal támogatott ingyenes modellre váltott a kiadó. Aki hajlandó fizetni, 1299 forintért továbbra is megszabadulhat a hirdetésektől.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

OpenTDD

1994 decemberében Chris Sawyer és a MicroProse lerakták az asztalra a valaha volt egyik legjobb menedzsmentjátékot a Transport Tycoon képében, amelyben egy közlekedési vállalat élén áldozhattunk a profit oltárán, csúcsra járatva az utasok szállítását a közutaktól a vasúton és a vízen át egészen a levegőig. A Civilizationhöz hasonlóan ennek is van fizetős mobilos változata, és ingyenes open source alternatívája is.

Az utóbbi az OpenTTD, amelyet az eredeti játék kódja alapján hoztak létre, és évek óta tökéletesítgetik Linuxon, Macen és Androidon. Ebben a cikkben értelemszerűen az utóbbi a releváns port, egy kínai fejlesztő viszont korábban iOS-re is átültette, amit (saját felelősségre) innen tudtok letölteni. A kezdés előtt nem árt felkötni a gatyát, az OpenTDD ugyanis meglehetősen hardcore alkotás, cserébe viszont rengeteg tutorial található hozzá az interneten. 

Akinator

Az Akinator ősrégi poén, hiszen eredetileg még 2007-ben jelent meg, de a fiatalabbak között épp ezért akadhatnak, akik még nem találkoztak vele. Lényegében egy mesterségesen intelligencián alapuló algoritmusról van szó, amely egy sor kérdés feltevésével képes kitalálni, hogy kire gondolunk, legyen az valós vagy fikciós személy.

A francia Elokence az évek során rengeteget fejlesztett a technológián, így néha tényleg megdöbbentő, hogy milyen hatékonysággal dolgozik. Az egyetlen szépséghiba (már a reklámoktól eltekintve), hogy nem támogatja a magyar nyelvet, cserébe viszont a kérdések többsége alapfokú angollal is értelmezhető, válaszként pedig csak igen-nem feleleteket kell adnunk. Az Akinator iOS-es verzióját itt, az androidost pedig itt találod.

…és mi a helyzet a nagyokkal?

Ha az egyszeri mobiljátékos nem elégszik meg a fentiekhez hasonló címekkel, és nem kötik le az olyan közismert casual csillagok sem, mint például a Subway Surfers, a Candy Crush vagy az Angry Birds 4500 különféle variánsa, érdemes lehet a nagyobb költségvetésű produkciók környékén keresgélnie.

Az utóbbi években számos komoly franchise nevezett be a mobilos free-to-play ringbe, és a Fortnite mintáját követve nem fertőzi őket túlzottan a pay-2-win modell sem, mivel a mikrotranzakcióik többsége elsősorban kozmetikai jellegű tárgyakra korlátozódik. Jó példa erre a Call of Duty: Mobile, a League of Legends Wild Rift vagy az idén megjelent Apex Legends Mobile is, de ha nem vagyunk kompetitívek és csak a sztorit szeretnénk végigpörgetni, akkor a Diablo Immortaltól sem kell tartanunk. Egy kevésbé közszájon forgó tippként pedig megemlíthető a The Elder Scrolls: Blades is, amely rengeteg tartalommal gazdagodott a megjelenése óta.

Mindent összegezve persze továbbra is érvényes az ökölszabály, hogy a klasszikus értelemben vett minőségi szórakozáshoz az egy összegben megvásárolható prémium címeken át vezet az út, amelyek az olyan előfizetős gyűjteményekben is szép számmal ott sorakoznak, mint a Google Play Pass és az Apple Arcade.

Ti melyik ingyenes mobiljátékokat élvezitek a leginkább?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)