Hirdetés

Internet-leszoktató tábor Koreában

|

Dél-Korea az a hely, amely talán a legjobban megérdemli a cyber-ország jelzőt, és úgy tűnik ez kezd komoly gonddá válni.

Hirdetés

Az ország lakossága hihetetlen módon számítógép- és internetfüggő: a háztartások 90%-a csatlakozik a világhálóra szélessávú kapcsolattal, a videójátékok nemzeti sportnak számítanak (gondoljunk csak a Starcraft-versenyekre, melyeket a TV is közvetít), és minden utcasarkon internetkávézók és -klubok találhatóak, amelyek a szociális élet központi helyszínei.

Ez az online életforma azonban érezteti is a hatását: egyre többen képtelenek elszakadni a számítógép elől, a diákok lógnak a suliból, hogy tovább netezhessenek, sőt már volt, aki belehalt a kimerültségbe a sok gépezéstől. Felmérések szerint a 18 éven aluliaknak kb. 30%-át (2.4 millió ember) fenyegeti az internetfüggőség, kb. negyedmillió pedig már ténylegesen az: képtelenek felállni a gép elől, és elvonási tüneteik (fokozott agresszivitás, vágyakozás vissza a számítógéphez) vannak, ha éppen nincs lehetőségük netezni.

A probléma annyira súlyos, hogy a kormány úgy döntött, kezébe veszi a dolgok irányítását: létrehoztak közel 140 tanácsadó központot az internetfüggőségről, 100 kórházban vehetnek részt a jelentkezők különböző leszokást elősegítő programokban, és a legutóbbi találmányuk egy internet-leszoktató kiképzőtábor.

Ez utóbbiban a fiatalok egy 12 napos intenzív, rehabilitációs tevékenységekkel kombinált kiképzésen vesznek részt. Ennek időtartama alatt a résztvevők egyáltalán nem férnek számítógéphez, maximum egy órát beszélgethetnek mobiltelefonon naponta, lovagolnak, agyagoznak, dobolni tanulnak és számos erőnlétüket javító edzésen esnek át. Ezeknek a célja az, hogy erősítse az érzelmi kötődést a valósághoz, és gyengítse a virtuális világhoz. A szervezők elmondása szerint a résztvevők eleinte el-elszöktek internetezni, ha akár 10 percnyi szünetük is volt, emiatt most már folyamatos megfigyelés alatt áll mindenki. A tábor hatékonyságáról még nincsenek hosszútávú eredmények, de a túljelentkezés ötszörös, tehát sokan bíznak benne, hogy megoldást fog jelenteni számukra (illetve gyerekeik számára).


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)