Hirdetés

Ismét a rasszizmus miatt áll a bál a FIFA körül

|

Egy gyűlölködő játékos örökös kitiltása után az EA kénytelen szembenézni egy régóta húzódó problémával is.

Hirdetés

A napokban írtuk meg, hogy az EA örökre bannolt egy 18 éves FIFA-játékost, miután az rasszista üzenetekkel bombázta az ex-arsenalos Ian Wrightot, akinek az Ultimate Team ikonkártyája nem hozta meg számára a kívánt szerencsét. Az eset farvizén az Eurogamer egy hosszabb jelentést is közölt, rámutatva, hogy a FIFA Pro Clubs játékmódjában még mindig gyakoriak a rasszista megnyilvánulások.

A Pro Clubsban olyan csapatok mérkőzhetnek meg egymással, melyekben minden poszton egy hús-vér ember virtuális karaktere játszik, s természetesen chatelésre is van lehetőség. A rasszista, vagy rasszista szövegekkel trollkodó felhasználók többek közt azzal játsszák ki a rendszert, hogy feltűnően sztereotip arcú focistákat generálnak maguknak, chates névként sértőnek számító kifejezéseket állítanak be (pl. banana, negro), vagy éppen a csapatok nevében utalnak szélsőséges mozgalmakra.

Hirdetés

Az Eurogamernek nyilatkozó játékosok tapasztalatai alapján az ilyen esetek egyáltalán nem ritkák, s habár van lehetőség a jelentésükre, az EA nem reagál hatékonyan a közösségi visszajelzésekre. A probléma ráadásul nem új keletű, a Pro Clubs veteránjai szerint legalábbis már a játékmód 13 évvel ezelőtti megjelenése óta tapasztalható.

A negatív visszhangot érzékelve az EA gyorsan eljuttatott egy tűzoltásnak szánt közleményt az Eurogamerhez, amelyben máris ígéretet tettek a hatékonyabb fellépésre. A kiadó/fejlesztő új intézkedésekkel és fejlesztésekkel kíván harcolni a szélsőséges megnyilvánulások ellen.

"A Pozitív Játék Charta keretében a csapataink a játékon belüli jelentési rendszer és a moderációs eszközök fejlesztésére koncentrálnak, valamint a játékosok azon lehetőségére, hogy bármilyen sértő tartalmat jelenthessenek az ea.com/report oldalon. Ez biztosítja, hogy a játékosok számára legyenek könnyedén hozzáférhető csatornák a problémás felhasználók vagy a helytelen tartalmak jelentésére." -áll a közleményben.

Állásfoglalásában a cég azzal is eldicsekedett, hogy a FIFA 21 megjelenése óta már 9000 felhasználót bannoltak, valamint több mint 25.000 figyelmeztetést és felfüggesztést osztottak ki helytelen vagy sértő tartalmak miatt. Kérdés, hogy az új, szigorúbb szabályokkal megtalálják-e majd az egyensúlyt, mert ahogy a Pro Clubs-fiaskó is mutatja, a játékosok kreativitása bizony nem ismer határokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)